PENTRU ORGANIZAREA ALEGERILOR DIN SEPTEMBRIE 2014Conducerea COMCM, amendată de ASF pentru prejudicierea drepturilor SIF Transilvania

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie 2015

Conducerea COMCM, amendată de ASF pentru prejudicierea drepturilor SIF Transilvania

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a considerat că drepturile acţionarului SIF Transilvania au fost prejudiciate cu ocazia alegerilor de la COMCM Constanţa (CMCM), din septembrie 2014, şi a acordat preşedintelui Gabriela Alexe şi administratorului Maria Frăţilă amenzi de câte 10.000 de lei.

Situaţia analizată de ASF a reprezentat, la data respectivă, o nouă etapă din conflictul dintre omul de afaceri Constantin Frăţilă şi Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF Transilvania. În timp ce COMCM, societate controlată de SIF3 Transilvania în proporţie de 56,72% şi de Constantin Frăţilă (31,6%), a anunţat că nu s-a putut întruni AGOA, la prima convocare, din lipsă de cvorum, SIF Transilvania a anunţat că a ţinut şedinţa şi că a ales o nouă conducere a COMCM, ceea ce a dus la un şir de contre între cei doi protagonişti, care se aflau oricum în dispută de câteva luni bune.

Potrivit ASF, la AGA COMCM din 7/8 septembrie 2014, Consiliul de administraţie al societăţii nu a inclus în lista candidaţilor/nu a prezentat adunării generale toate propunerile de candidaturi pentru funcţia de administrator al societăţii, formulate de către acţionarul SIF Transilvania, impunând la nivelul convocatorului AGOA condiţii de eligibilitate suplimentare pentru ocuparea funcţiei de administrator care nu au corespondent în legislaţia incidentă şi în Actul constitutiv şi refuzând primirea unei notificări formulate de acţionarul SIF Transilvania, ce privea propuneri de candidaturi pentru posturile de administratori.

Pentru punctul de pe ordinea de zi ce viza numirea "auditorului financiar", Consiliul de administraţie al societăţii nu a prezentat adunării generale toate ofertele de auditare primite la societate, conform raportului ASF.

Consiliul de Administraţie avea obligaţia să dispună toate măsurile necesare, astfel încât să fie asigurate drepturile acţionarilor societăţii în ceea ce priveşte formularea de propuneri privind candidaţii la funcţia de membru al Consiliului de administraţie şi pentru auditor financiar, cât şi exercitarea drepturilor aferente deţinerilor în mod corespunzător, în baza unor informări complete şi corecte, în conformitate cu dispoziţiile legale şi statutare, consideră Autoritatea de Supraveghere, care mai arată: "Actul Constitutiv al COMCM SA nu prevede printre condiţiile de eligibilitate pentru candidaţii la funcţia de administrator «să fie un bun cunoscător şi aplicant al Legii nr. 31/1990 şi nr. 297/2004 şi a Regulamentelor CNVM/ASF»".

Astfel, criteriile impuse în cadrul convocatorului AGOA convocată pentru data de 07/08.09.2014 pentru candidaţii la funcţia de administrator al COMCM nu au corespondent în legislaţia incidentă şi în Actul constitutiv, potrivit ASF.

Autoritatea apreciază: "Consiliul de Administraţie al COMCM SA nu era în drept să impună condiţii de eligibilitate suplimentare faţă de cele existente la nivelul legislaţiei şi Actului Constitutiv pentru candidaţii la funcţia de administrator şi să facă preselecţia candidaţilor, având în vedere faptul că potrivit prevederilor statutare şi ale art. 111 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 31/1990 adunarea generală ordinară a acţionarilor este forul chemat să aleagă şi să revoce membrii consiliului de administraţie. În aceste condiţii, Consiliul de Administraţie nu avea temei legal/statutar care să îi permită să facă o astfel de preselecţie a candidaţilor la postul de administrator al COMCM SA"

ASF consideră că, prin conduita Consiliului de Administraţie al COMCM SA, s-au creat premisele prejudicierii drepturilor acţionarului SIF Transilvania.

"Consiliul de Administraţie al COMCM SA a folosit în mod abuziv calitatea deţinută şi a recurs la fapte neloiale, care au avut ca obiect şi efect lezarea drepturilor acţionarului SIF Transilvania", potrivit ASF.

Scandalul dintre Mihai Fercală şi Constantin Frăţilă a reînceput, după ce fostul arbitru de fotbal şi-a dat demisia din funcţia de administrator şi preşedinte al CA de la COMCM, deoarece, conform noului regulament de funcţionare al SIF Transilvania, domnia sa nu poate avea funcţii executive sau să fie membru în consiliile companiilor din portofoliul SIF3. Ulterior, acţionarii SIF3 au decis revocarea lui Frăţilă din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere SIF3, însă acesată decizie a fost suspendată în instanţă. Drept urmare, ASF a cerut SIF Transilvania să informeze acţionarii la AGA de bilanţ cu privire la problematica referitoare la deciziile instanţelor.

Opinia Cititorului ( 15 )

 1. Fercala , in loc sa fie preocupat de faptul ca are un salariu imens de 850 milioane pe luna,il ataca pe Fratila care-i strica jocurile la SIF3.

  1. MESAJ CĂTRE ACŢIONARI

   Un grup de acţionari ai SIF Transilvania SA a făcut propuneri de completare a ordinii de zi a AGEA şi AGOA, convocate pentru data de 29/30.04.2015, în care a supus aprobării acţionarilor printre altele acordarea unui dividend de 0,023 lei/acţiune şi răscumpărarea a 5% din capitalul social, cu reducerea capitalului social şi acumularea acţiunilor răscumpărate. Aceste propuneri reprezintă alternative la propunerile Directoratului SIF Transilvania SA, propuneri pe care le considerăm oportune şi în concordanţă cu interesele acţionarilor.  

   Se pare că aceste propuneri au deranjat Directoratul şi Consiliul de Supraveghere ale SIF Transilvania pentru că, în stilul caracteristic, au trimis scrisori către acţionari în care, în loc să-i informeze cu privire la SIF Transilvania, au început să-i denigreze pe cei care au completat ordinea de zi.  

   1. Astfel, în scrisoarea transmisă acţionarilor, se insinuează că alegerea Consiliului de Supraveghere prin metoda votului cumulativ nu este necesară şi nici oportună, servind doar intereselor grupului Frăţilă. Vă puteţi da singuri seama, stimaţi acţionari, că aceasta nu-i decât o gogoriţă, menită să servească numai intereselor Directoratului. Prin această metodă, reglementată de legislaţia în vigoare, acţionarii îşi pot atribui voturile oricărui candidat, înlăturându-se posibilitatea manipulării acestui vot, prin mişcări de culise. Dacă pe un vot pe listă, acţionarii pot fi influenţaţi să voteze în bloc o anumită componenţă a Consiliului de Supraveghere, prin vot cumulativ această posibilitate este înlăturată. 

   Utilizarea acestei metode nu serveşte intereselor grupului Frăţilă, ci serveşte numai intereselor acţionarilor societăţii. Ceea ce îi sperie pe membrii Directoratului este faptul că, prin utilizarea acestei metode de vot, le este înlăturată posibilitatea de a controla ei votul.  

   2. Se mai afirmă că, prin modificarea remuneraţiilor membrilor Directoratului şi ale Consiliului de Supraveghere, grupul Frăţilă încearcă să stabilească remuneraţii care să poată determina membrii conducerii să acţioneze împotriva intereselor grupului pe care-l controlează. Domnilor acţionari, vă rugăm citiţi cu atenţie şi gândiţi-vă ce vrea să însemne această afirmaţie. Propunerea noastră este de diminuare a acestor remuneraţii, deoarece le considerăm excesiv de mari şi în dezacord cu realizările conducerii SIF Transilvania. Cum ar putea o remuneraţie diminuată să servească intereselor cuiva? Deci daca cerem ca salariul lui sa fie de numai 375 milioane lunar e putin ? Inţelegem că Directoratul doreşte menţinerea unor remuneraţi „nesimţite” pentru a-i servi propriilor interese? Are dl. Fercală un interes personal să menţină aceste remuneraţii? Pentru că, din explicaţiile date, asta se înţelege.  

   Mai mult, afirmă că, pentru exerciţiul financiar 2014, Directoratul nu propune acţionarilor aprobarea participării membrilor conducerii şi salariaţilor la repartizarea profitului obţinut. Considerăm că această afirmaţie este una mincinoasă, prin care se doreşte inducerea în eroare a acţionarilor. Vă rugăm să fiţi foarte atenţi la destinaţia programului de răscumpărare propus de conducerea SIF Transilvania. Acţiunile vor fi distribuite în mod gratuit către salariaţi şi managementul societăţii, în cadrul unui sistem de fidelizare şi motivare a acestora. Păi, stimaţi acţionari, ce reprezintă această distribuire gratuită de acţiuni către salariaţi şi managementul societăţii? Nu tot o formă de recompensare? Şi pentru ce? Pentru fidelizare şi motivare? Să înţelegem că acum nu sunt suficient de fideli şi de motivaţi şi au nevoie de un stimulent de 12.013.576,85 lei, dacă ne gândim la răscumpărarea celor 21.842.867 acţiuni la preţul maxim de 0,50 lei/acţiune? 

   Domnilor acţionari, în realitate, prin utilizarea unor afirmaţii tendenţioase la adresa „grupului Frăţilă”, Directoratul nu doreşte decât să-şi atingă propriul scop, şi anume acela de a vă convinge să nu votaţi propunerea de răscumpărare a 5% şi să votaţi propunerea Directoratului pentru ca, în final, să primească acţiunile gratuite, care sunt tot o formă de remuneraţie suplimentară, dar mascată. 

   3. Referitor la aprobarea pornirii acţiunii în răspundere, să nu vă aşteptaţi vreodată, domnilor acţionari, ca Fercală Mihai să vă transmită o scrisoare în care să spună da, votaţi „pentru” pornirea acţiunii în răspundere împotriva mea. Considerăm că afirmaţiile d-lui Fercală şi anume „de confirmare a atribuţiilor Consiliului de Supraveghere şi Directorat, de a decide grupul Frăţilă asupra numirii membrilor conducerii societăţilor din portofoliul SIF Transilvania sau că reprezintă o „răzbunare” sunt total deplasate şi lipsite de fundament logic şi moral. Stimaţi acţionari, dacă analizăm corect ceea ce spune, observăm că acesta afirmă că acţionarii reprezentând 5% din capitalul SIF Transilvania ar dori confiscarea atribuţiilor Consiliului de Supraveghere şi Directoratului.  

   Gândiţi-vă că, în mod logic, moral sau legal, este imposibil să se întâmple aşa ceva. Atribuţiile Consiliului de Supraveghere şi ale Directoratului nu sunt stabilite de un grup de acţionari cu deţineri de 5%, ci de toţi acţionarii în cadrul Adunării generale. Iar cu privire la „răzbunare”, nici nu putem comenta. Totuşi, dl. Fercală foloseşte astfel de exprimări, imaginându-şi că impresionează şi dorind să imprime o falsă tentă de luptă în cadrul societăţii. Noi n-am făcut decât o propunere pertinentă, pe care dorim să o analizaţi, urmând a vă exprima votul în consecinţă. 

   4. Dar adevăratele injurii folosite de Fercală Mihai apar când face referire la intenţiile ascunse, gândirea malefică de decapitalizare rapidă a SIF Transilvania şi lichidare a acesteia. Prin această afirmaţie, domnul Fercală vrea să sugereze că, în cazul răscumpărării acţiunilor, SIF Transilvania va înceta să mai existe, de parcă ar fi prima societate la care s-ar promova un astfel de program de răscumpărare. 

   Prin aprobarea programului de răscumpărare de 5% din capitalul social, dumneavoastră nu faceţi decât să vă fructificaţi investiţia, neexistând nici un motiv pentru ca societatea să nu funcţioneze în continuare. Prin aprobarea acestui program, în realitate, dumneavoastră, acţionarii, împiedicaţi ca salariaţii şi membrii Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului să primească gratuit acţiunile răscumpărate, ceea ce înseamnă că, în anul 2014, au lucrat numai pentru salariile şi indemnizaţiile lunare, aspect care se pare că nu este pe placul domnului Fercală.  

   Puteţi observa, domnilor acţionari, disperarea domnului Fercală ca nu cumva dvs. să aprobaţi propunerile noastre, de aceea merge până acolo încât vă sugerează cum să votaţi, demonstrându-şi astfel frica de votul dvs., care ar putea contraveni aspiraţiilor lui. Astfel, domnilor acţionari, dacă sunteţi de acord cu propunerile noastre, printre care şi aprobarea unui dividend aproape dublu decât cel propus de conducerea societăţii, reducerea cheltuielilor societăţii prin diminuarea indemnizaţiilor membrilor Consiliul de Supraveghere şi Directoratului, precum şi eliminarea distribuirii gratuite către membrii Consiliul de Supraveghere, ai Directoratului şi salariaţilor prin aprobarea programului de răscumpărare a 5%, atunci vă sfătuim să vă acordaţi votul astfel: 

   -VOT „pentru” la punctele 12, 13 şi 14 ale Ordinii de zi a şedinţei AGOA, VOT „împotrivă” la punctul 2 cf. Buletin de vot nr.1,  

   - VOT „pentru” la punctele 7 şi 8, VOT „împotrivă” la punctele 2 ale Ordinii de zi a şedinţei AGEA cf. Buletin de vot nr.2. 

   În ceea ce priveşte aprobarea alegerii unui membru in Consiliul de Supraveghere, stimaţi acţionari, vă putem spune că, la această dată, hotărârea prin care dl. Frăţilă Constantin, în AGOA din 11.08.2014, a fost revocat din funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere este anulată pe fond, şi totodată sunt suspendate şi efectele hotărârii de revocare. Hotărârea de suspendare este executorie şi, pe cale de consecinţă, nu există un loc vacant în Consiliul de Supraveghere. Hotărârea judecătorească pronunţată este EXECUTORIE, pe cale de consecinţă domnul Constantin Frăţilă este membru în Consiliul de Supraveghere.  

   Alegerea unui membru în acest organism, în cadrul şedinţei AGOA din 29/30.04.2015, în condiţiile în care hotărârea de revocare rămâne definitivă, poate conduce la formarea unui Consiliul de Supraveghere din 8 membri, ceea ce contravine prevederilor legale. În aceste condiţii, considerăm că nu este oportună pentru societate alegerea unui membru în Consiliul de Supraveghere.  

   Domnul Fercală, în declaraţiile sale publice, a considerat sentinţa instanţei „hilară”, iar conducerea SIF Transilvania nu a pus-o în executare. Stimaţi acţionari, aceasta este atitudinea conducerii SIF Transilvania faţă de actul de justiţie din România. Mihai Fercală cheltuie din banii noştri sume exorbitante pe nenumăratele procese pe care le are atât cu aşa-zisul „grup Frăţilă”, cât şi cu ASF-ul - procese pe care le-a pierdut de fiecare dată, cu preţul unor uriaşe onorarii pentru cele trei prestigioase case de avocatură (Schiau, Prescure si Asociaţii, Piperea şi Asociaţii şi Muşat şi Asociaţii), care l-au reprezentat.  

   Completarea ordinii de zi a celor două şedinţe nu a fost singurul nostru demers, ci mai există unul, şi anume o solicitare făcută auditorului financiar pentru întocmirea unui raport suplimentar în care să fie prezentate mai multe aspecte referitoare la gestiunea societăţii.  

   Rugăm fondurile de pensii private să voteze în favoarea membrilor săi cotizanţi, şi nu pentru interse obscure, pe care unii dintre administratorii acestor fonduri de pensii private le au. 

   Şi nu uitaţi, domnilor acţionari că, în cazul în care doriţi să vă exprimaţi personal votul secret prin corespondenţă, nu o puteţi face, deoarece nu vi s-a comunicat şi buletinul de vot secret prin corespondenţă, ci numai împuternicirile. Dacă nu aveţi încredere în persoana propusă de SIF TRANSILVANIA şi nu v-aţi gândit să împuterniciţi pe altcineva, vă sugerăm următoarele persoane: 

   -Alexe Gabriela, CNP 2720416131253, adresă de e-mail: gabi.alexe11@gmail.com, telefon: 0744483020 

   -Frăţilă Constantin, CNP 1600814130231, adresă de e-mail: ctfrf@yahoo.com, telefon: 0722602250

   CUM SE "FIDELIZEAZĂ" FERCALĂ?

   A. CU UN SALARIU LUNAR DE PESTE 859 DE MILIOANE LEI 

   B. REPARTIZÂND 1% DIN SIF PENTRU EL ŞI ACOLIŢII LUI* 

   C. ALEGÂNDU-SE CA PREŞEDINTE IN CA-URILE SOCIETĂŢILOR DIN PORTOFOLIU, PENTRU ALTE INDEMNIZAŢII SI CONTRACTE DE MANAGEMENT 

   D. TOATE VARIANTELE, PLUS CE-I MAI TRECE LUI PRIN CAP 

   *FIDELIZAREA CU 1% DIN ACTIUNILE SIF REPREZINTA PESTE 7 MILIOANE DE LEI, CEEA CE INSEAMNĂ CĂ FERCALĂ&CO DOREŞTE SĂ SE ÎNDESTULEZE CU PESTE 15% DIN PROFITUL RAPORTAT PE 2014 

   Chiar nu se mai gaseste un loc in Beciul Domnesc si pentru Fercala ?

   Fercala e acoperit politic si e si sub acoperire, dar eu zic ca trebuie lasat din brate ca face numai prostii si ne face de ras , si si !

   Acest adevarat clan al lui Fercala isi acorda singuri foloase din banii actionarilor fara nici o jena dar trebuie sa vina si ziua platii.

  1. Administratorii, e clar dupa mintea celor de la ASF, nu trebuie sa stie legile petei de capital ci sa fie numiti pe baza de algoritm politic asa ca NEGRITOIU si URSACHE.

  2. CA de la COMCM nu poate pune conditii de bun simt, CS de la SIF 3, poate sa incalce drepturile administratorilor de a mai fi in CA la alte soc. si ASF valideaza reguamentul. Dvs. ce intelegeti ?

  3. Nu a primit o notificare ? o ? nu are nr de .inregistrare de la SIF ? 

  1. doi hoti care nu se inteleg la praduiala,actionarii minoritari sunt desconsiderati total..

   cuie fercala cuie

   ASF-ul are doua unitati de masura, este clar se acopera unii pe altii iar FERCALA e tartorul tuturor

  Pentru minoritarii prejudiciati prin delistarile astea dupa ureche cu evaluatori masluiti cine incaseaza amenda ?

  La SIF1 sa dat vreo amenda ?

  La cat devine piata de mica cand se va termina de restructurat asf va trebui sa se inchida ! 

  Fercala nu fi prost

  mai imparte o data capitalul social 

  si mai dubleaza o data nr. de actiuni

  Sa fie anual....pana la zero 

  FERCALA , este un infractor cu infractiuni in forma continua !

  1. RUGAM PROCURATURA SA SE SESIZEZE DIN OFICIU PENTRU A OPRI FURTUL PE FATA DE LA SIF 3.

   Ce face ASF?

   Va spun eu. 

   Trimite scrisori la actionarii SIF3 si ii intreba daca voteaza concertat.......... 

   Cu cine domnilor? 

   Sigur se refera la DL.FRATILA. 

   Lui fercala ii este frica!

   el se apara prin tribunale, cu banii actionarilor la discretie,fara nicio jene. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9261
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0937
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4797
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6851
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.3486

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro