Planul Franţei de reducere a zilelor libere ar putea avea un impact economic neglijabil

T.B.
Internaţional / 17 iulie, 07:42

Planul Franţei de reducere a zilelor libere ar putea avea un impact economic neglijabil

Guvernul francez consideră că ţara are prea multe zile libere, însă propunerea de a elimina două dintre cele 11 sărbători legale nu este de aşteptat să aducă beneficii economice semnificative, potrivit mai multor analize şi studii recente, transmite Reuters.

Premierul François Bayrou a propus eliminarea a două zile libere - Lunea Paştelui şi una dintre cele patru sărbători bancare din luna mai, o lună pe care a comparat-o cu brânza Gruyère ”din cauza găurilor sale numeroase”, conform sursei.

Ideea este simplă: două zile suplimentare de muncă ar însemna o creştere a producţiei şi, implicit, mai multe venituri la buget.

Totuşi, experienţa altor ţări şi analizele economice indică faptul că efectul asupra economiei ar fi marginal. În 2023, Danemarca a eliminat o sărbătoare religioasă veche de peste 300 de ani - Ziua Marii Rugăciuni - decizie extrem de nepopulară. Deşi a existat o scădere mai mică a orelor lucrate comparativ cu anii anteriori, impactul asupra PIB-ului a fost infim, estimat între 0,01% şi 0,06%, potrivit Fondului Monetar Internaţional, relatează sursa citată.

Institutul Naţional de Statistică din Franţa (INSEE) estimează că propunerea lui Bayrou ar avea un efect similar: un impuls de doar 0,06% pentru produsul intern brut.

Explicaţia ţine de echilibrul delicat între muncă şi timp liber. Zilele libere încetinesc producţia, mai ales în industrie, dar au beneficii importante pentru sănătatea fizică şi mentală a populaţiei şi stimulează sectoare economice precum turismul şi serviciile de agrement.

Timpul liber poate stimula economia

Mai multe studii economice sugerează că un număr moderat de zile libere poate avea un efect pozitiv asupra creşterii economice. Un studiu realizat în 2023 de Centrul pentru Studii ale Pieţei Muncii din Malaezia, care a analizat 101 ţări, a indicat că ”punctul optim” este de 9-10 zile libere naţionale pe an.

”Pe măsură ce creşte numărul sărbătorilor legale, economia creşte iniţial, dar după un anumit prag, creşterea economică începe să scadă dacă numărul continuă să crească”, arată cercetătorii.

Prin urmare, deşi eliminarea a două zile libere poate părea o soluţie rapidă pentru acoperirea unui deficit bugetar, efectele economice sunt limitate, iar costul social şi politic ar putea fi mult mai mare.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Problema reala a Frantei este ca are saptamana de lucru de 35 de ore din 2000. Asta inseamna ca angajatii francezi au o saptamana de vacanta la fiecare 8 saptamani muncite de 40 de ore. Si pe langa cele 25 de zile de concediu platit, mai au inca 25 de zile provenite din reducerea saptamanii de lucru (platite ca si cum ar fi de 40 de ore). Francezii au doua luni si jumatate de concediu platit anual, plus cele 11 zile libere nationale. Deci 3 luni de nemunca in Franta.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3752
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4419
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.9189

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb