Plăţi către fermieri de 328 milioane de lei

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 6 septembrie 2010

Ministerul Agriculturii a obţinut, vineri, bani de la Ministerul Finanţelor pentru plata tuturor obligaţiilor către fermieri pentru trimestrele III şi IV, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru. Domnia sa a susţinut că joi a semnat ordinul pentru decontarea primelor subvenţii pentru motorină şi că ministerul are deja o sumă de 36 milioane lei, pe care o poate deconta.

Potrivit Mediafax, Dumitru a adăugat că obligaţiile către fermieri, care presupun toate tipurile de plăţi efectuate către aceştia de Ministerul Agriculturii, se ridică 138 milioane lei pe trimestrul III şi 190 milioane lei pentru ultimul trimestru al acestui an. "Mare parte dintre revendicările fermierilor sunt rezolvate sau au o soluţie în Ministerul Agriculturii. Când am preluat acest mandat, ministerul avea datorii de două miliarde lei către fermieri, iar acum nu mai are nicio datorie", a afirmat fostul ministru.

Dumitru a declarat că ministerul a început deja plata subvenţiilor pe Legea 150 (Legea creditului agricol) şi că au fost plătiţi banii pentru lunile ianuarie şi februarie, iar în zilele următoare vor fi achitate sumele aferente primului semestru.

Printre realizările ca ministru, Dumitru consideră că se numără crearea noului cadru legal privind ajutoarele de stat: "Fermierii au fost obişnuiţi timp de 20 de ani cu anumite forme de subvenţii. O parte din ajutoare se acordau şi pe baza altor considerente decât cele economice şi aveau şi o componentă electorală". Fostul ministru a adăugat că a reuşit să promoveze şase scheme de ajutor de stat, conforme cu regulile Uniunii Europene.

Un alt obiectiv major a fost accesarea fondurilor europene, Dumitru afirmând că Ministerul Agriculturii are cea mai mare rată de absorbţie a acestora dintre instituţiile din România. Totodată, el a mai spus că 2010 este primul an în care Ministerul Agriculturii a reuşit să plătească la timp subvenţiile aferente anului precedent, să nu fie nevoit să accepte penalităţi. El a adăugat că a reuşit să găsească resurse bugetare pentru a acorda şi în 2010 o plată complementară directă la subvenţiile la hectar, astfel încât sprijinul pe care îl primesc fermierii să fie la nivelul anului trecut.

Dumitru a fost înlocuit în funcţia de ministru de deputatul PDL Valeriu Tabără.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro