Povara datoriilor pentru gospodăriile din SUA a ajuns la 15 trilioane de dolari

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august 2021

Călin Rechea

Datoriile gospodăriilor din Statele Unite au atins un nou record şi în T2 2021, de 14,96 trilioane de dolari, pe fondul unei creşteri trimestriale de 313 miliarde, cea mai mare din T2 2007, după un avans de 85 de miliarde de dolari în trimestrul precedent, conform ultimului raport de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY) (vezi graficul 1).

Povara datoriilor pentru gospodăriile din SUA a ajuns la 15 trilioane de dolari

Soldul creditului a fost cu 812 miliarde de dolari mai mare faţă de sfârşitul anului 2019 şi cu 691 de miliarde mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valoarea creditelor ipotecare nou acordate a crescut cu 79,41 miliarde faţă de trimestrul anterior, până la un nou record, de 1,217 trilioane de dolari. Cea mai mare parte a fost reprezentată de refinanţări, în condiţiile în care soldul creditului ipotecar a crescut cu 282 de miliarde de dolari faţă de T1 2021, până la 10,44 trilioane de dolari.

După scăderea semnificativă din trimestrul anterior, de 49 de miliarde de dolari, soldul creditului acordat pe carduri a crescut cu 17 miliarde în T2 2021 şi a ajuns la un sold de 787 de miliarde. De la sfârşitul anului 2019, soldul creditului acordat pe carduri a scăzut cu 140 de miliarde.

Creditul auto şi-a accelerat creşterea anuală în T2 2021, până la 5,4%, de la 2,7% în trimestrul precedent, pe fondul unei creşteri trimestriale de 33 de miliarde de dolari, până la un sold de 1,415 trilioane de dolari.

Creditul de studii a înregistrat o scădere trimestrială de 14 miliarde de dolari şi a ajuns la un sold de 1,57 trilioane de dolari, cu 62 de miliarde peste nivelul din T4 2019.

Creditul acordat gospodăriilor, exclusiv creditul ipotecar, a crescut cu 44 de miliarde de dolari faţă de T1 2021, până la 4,193 trilioane, nivel cu 5 miliarde de dolari mai mare decât cel înregistrat la sfârşitul anului 2019.

Măsurile luate de autorităţi, dar şi de bănci, pentru amânarea plăţilor în cazul celor mai importante categorii de credite a continuat să distorsioneze semnificativ adevărata situaţie a incapacităţii de plată.

Astfel, ratele de neperformanţă pentru întârzierile de plată de cel puţin 90 de zile şi-au continuat declinul şi în T2 2021 (vezi graficul 2).

Povara datoriilor pentru gospodăriile din SUA a ajuns la 15 trilioane de dolari

Cea mai mare scădere s-a înregistrat pentru rata restanţelor de cel puţin 90 de zile de la nivelul cardurilor de credit, care s-a redus cu 70 de puncte de bază faţă de trimestrul precedent, până la 9,28%.

Pentru creditele ipotecare declinul trimestrial a fost de 0,12 puncte procentuale, până la 0,47%, cel mai redus nivel de la începutul perioadei de publicare a datelor, respectiv T1 2003, iar pentru creditul auto şi cel pentru studii rata restanţelor de cel puţin 90 de zile a scăzut cu 0,44 şi 0,47 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, până la 4,35%, respectiv 5,69%.

Rata totală a restanţelor de peste 90 de zile scăzut în T2 2021 cu 23 de puncte de bază, până la 2,06%, cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, corespunzătoare unui sold al restanţelor de circa 308 miliarde de dolari.

În comunicatul de presă care a însoţit publicarea raportului se arată că "există încă două milioane de debitori cu credite ipotecare care beneficiază de amânarea plăţilor şi care prezintă un grad ridicat de vulnerabilitate odată cu reluarea plăţilor".

Scăderi au înregistrat şi ratele restanţelor de cel puţin 30 de zile, cu excepţia creditelor pentru studii. În acest caz, rata restanţelor a crescut până la 1,2%, de la 1,18% în trimestrul precedent. Rata restanţelor de cel puţin 30 de zile pentru creditul auto a scăzut cu 8 puncte de bază, până la 5,08%, iar pentru creditul acordat pe carduri scăderea a fost de 9 puncte de bază, până la 4,36%.

Ratele restanţelor pentru creditele de studii nu reflectă, însă, adevărata dimensiune a dificultăţilor de rambursare, conform raportului de la FRBNY, unde se arată că "rata publicată a restanţelor subestimează adevărata rată a restanţelor, deoarece jumătate dintre creditele de studii se află în perioada de graţie sau beneficiază de amânarea plăţilor".

În aceste condiţii, "rata de neperformanţă a creditelor pentru studii este de circa două ori mai mare decât cea publicată", iar valoarea nominală a creditelor de studii cu restanţe de cel puţin 90 de zile ar putea depăşi 180 de miliarde de dolari.

Valoarea totală a creditelor restante a fost de circa 405 miliarde de dolari în T2 2021, în condiţiile în care valoarea creditelor cu restanţe de cel puţin 90 de zile sau aflate în executare silită a fost de 316 miliarde.

Raportul trimestrial de la Federal Reserve Bank of New York mai arată că s-au emis 119.000 de notificări privind incapacitatea de plată a gospodăriilor în T2 2021, aproape de minimul istoric, după o creştere cu 5.000 de notificări faţă de trimestrul anterior.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. si va creste pina la digitalizarea totala a banului , cind va fi si o denominare probabil si tot va creste si va creste.......tipșarnita functioneaza de cind s a inventat banul si Ceausescu a fost singurul presedinte al lumii care a platit datoriile tarii in rest mapamondul se imprumuta pina la + infinit.

    De fapt, povara gospodariilor din SUA a scazut pentru ca aproape toti si-au refinantat in ultimul an creditele ipotecare la dobanzi mult, mult mai mici. Sigur ca multi si-au cumparat televizoare si masini electrice din aceste refinantari, dar sunt si multi mai destepti care si-au pus deoparte bani pentru zile negre sau si-au platit ratele uriase la cardul de credit.

    Nu stiu cat de sustenabil este, dar pretul mediu al caselor in SUA a crescut in ultimele 16 luni cu vreo 15%.  

    Peste 5 ani povara va ajunge la 25 trilioane si ce-i cu asta? Datoria produce și invârte banul. Singurul fraier care și-a plătit datoriile a fost Ceausescu gândind că va deveni el creditor. Dar neh, nu se poate. Sunt alti jmekeri care tiparesc pentru fraieri. Hamsterul trebuie să alerge pe roată dar trebuie să-l și stimulezi. Va alerga la infinit dacă îi vei da la infinit fărâme și roata va produce pentru jmekerii care dau firimiturile hamsterilor. It is just simple! Și acum la nănică că ne așteaptă roata și trebuie să fim odihniți. Trilioane de credite fericite!

    1. Excelentă analogie :-)

      Iar Ceaușescu a știut el ce-a știut. A înțeles că nu poți fi independent și suveran având datorii. A fost însă omul potrivit la momentul nepotrivit întrucât stăpânii banului erau la apogeul puterii lor.

      Însă ceva îmi spune că încă nu s-a descoperit un perpetuum mobile prin care datoria poate crește la infinit :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb