Inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) desfăşoară permanent acţiuni de control antifraudă la nivel naţional, în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populaţie, precum şi în alte domenii economice în care au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare, conform unui comunicat transmis redacţiei
Astfel, în cazul unui operator economic din Bucureşti care activează pe piaţa de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor online, inspectorii DGAF au identificat că în perioada februarie-decembrie 2024, operatorul economic nu a înregistrat şi nu a declarat obligaţiile fiscale, în ceea ce priveşte TVA şi contribuţii sociale, beneficiind astfel de un avantaj fiscal în valoare de peste 6,7 milioane de lei. Subliniem faptul că plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate oferă asigurare de sănătate angajaţilor şi dreptul la tratamente medicale. De asemenea, plata contribuţiei de asigurări sociale este o contribuţie socială foarte importantă pentru sistemul de asigurări sociale din România deoarece asigură protecţia socială a cetăţenilor, implicit dreptul la pensie.
În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat au fost instituite măsuri asigurătorii, urmând a fi sesizate organele de urmărire penală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
ANAF reiterează importanţa respectării obligaţiilor fiscale şi atrage atenţia asupra consecinţelor legale ale nedeclarării veniturilor, indiferent de sursa acestora, se mai precizează în comunicat.
Opinia Cititorului