În martie, aşa-numitul indice de bază al preţurilor de consum a crescut cu doar 0,1%, conform moneyweb.co.za.
Preţurile de consum din SUA au crescut probabil în aprilie, după cea mai mică creştere din ultimele nouă luni, prefigurând o accelerare mai amplă, pe măsură ce multe companii încearcă să transmită tarife mai mari.
Un indicator atent monitorizat al preţurilor plătite de americani pentru bunuri şi servicii, excluzând costurile volatile ale alimentelor şi energiei, este estimat să fi crescut cu 0,3%, conform unui sondaj Bloomberg în rândul economiştilor. În martie, aşa-numitul indice de bază al preţurilor de consum a crescut uşor cu doar 0,1%.
Deşi raportul de marţi va arăta probabil o transmitere limitată până acum a taxelor americane mai mari asupra bunurilor importate, mulţi economişti anticipează că impactul va deveni mai pronunţat în timp.
Acest lucru explică creşterea îngrijorării în rândul consumatorilor cu privire la inflaţie în mod specific şi la economie şi piaţa muncii în sens larg. Se aşteaptă ca vânzările cu amănuntul, care vor apărea joi, să arate o parte din această anxietate; după o creştere sănătoasă de 1,5% la sfârşitul primului trimestru, economiştii anticipează o mică schimbare în vânzările din aprilie, deoarece cererea iniţială de autovehicule s-a răcit.
La rândul lor, companiile oscilează între încercarea de a atenua costurile tarifelor prin creşteri de preţuri şi încercarea de a se proteja împotriva unei scăderi a vânzărilor, pe măsură ce consumatorii se retrag din cauza şocului generat de abonamente.
Întrucât administraţia Trump a redus temporar anumite tarife în timp ce lucra la încheierea unor acorduri comerciale specifice fiecărei ţări, este posibil ca unele companii să amâne creşterile de preţuri.
Oficialii americani au purtat discuţii cu China în weekend, în Elveţia, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, şi reprezentantul pentru Comerţ, Jamieson Greer, declarând că s-au înregistrat "progrese substanţiale".
Ce spune Bloomberg Economics:
"De ce este inflaţia preţurilor de consum atât de moderată, chiar dacă costurile tarifelor au fost suportate în mare parte de partea americană? Credem că acest lucru se datorează faptului că cererea încetineşte (vânzările cu amănuntul, joi), iar comercianţii cu amănuntul întâmpină dificultăţi în a transfera preţurile mai mari fără a suferi o scădere bruscă a cererii - deşi vor încerca în continuare. Dacă acest efect prevalează, atunci impactul net al tarifelor va fi mai puţin inflaţionist decât se crede în mod obişnuit."
-Anna Wong, Stuart Paul, Eliza Winger, Estelle Ou şi Chris G. Collins, economişti.
În acelaşi timp, sondajele recente efectuate în rândul producătorilor şi furnizorilor de servicii arată o creştere a costurilor factorilor de producţie, care ar putea influenţa ajustarea preţurilor. Indicele preţurilor de producţie publicat joi, în aprilie, va scoate la iveală evoluţia presiunilor asupra costurilor comerţului cu ridicata.
După ce au menţinut ratele dobânzilor neschimbate pe 7 mai, factorii de decizie de la Rezerva Federală au declarat că există un risc mai mare ca politica comercială să ducă atât la o inflaţie mai mare, cât şi la o creştere a şomajului.
Rapoartele privind inflaţia şi vânzările cu amănuntul sunt principalele date economice din SUA, într-o săptămână aglomerată. Pe lângă cererile săptămânale de indemnizaţie de şomaj, traderii vor acorda atenţie sondajului preliminar privind încrederea consumatorilor din luna mai al Universităţii din Michigan, care va include aşteptările privind inflaţia.
Alte rapoarte includ lucrările de construcţii imobiliare din aprilie şi producţia industrială. Între timp, printre bancherii centrali americani care urmează să vorbească se numără şi preşedintele Fed, Jerome Powell, joi. Acesta va oferi comentarii despre revizuirea politicii monetare a Fed. Vicepreşedintele Philip Jefferson şi guvernatorii Adriana Kugler şi Christopher Waller urmează să apară la evenimente separate.
În Canada, prim-ministrul Mark Carney urmează să prezinte un nou cabinet însărcinat cu o agendă economică ambiţioasă, care include eliminarea barierelor comerciale interne şi reorientarea exporturilor în afara SUA. Vânzările de locuinţe din aprilie vor oferi o perspectivă asupra recesiunii din primăvară, în timp ce Ontario, cea mai populată provincie a ţării, îşi publică bugetul.
În alte părţi, printre evenimentele importante se numără rapoartele privind produsul intern brut din Japonia către Marea Britanie şi Elveţia, datele privind inflaţia din India, multiplele discursuri ale bancherilor centrali şi o probabilă reducere a ratei dobânzii în Mexic.
Asia
La câteva zile după negocierile comerciale dintre SUA şi China de la Geneva, miniştrii comerţului din APEC se reunesc joi şi vineri în Coreea de Sud pentru a elabora o strategie de susţinere a aproximativ 49% din comerţul global.
Accentul se va pune pe asigurarea viabilităţii lanţurilor de aprovizionare regionale şi pe orice indicii cu privire la măsurile americane care ar putea înlocui aşa-numita regulă de difuzie a inteligenţei artificiale.
India va publica joi cifrele comerciale din aprilie, care ar putea evidenţia importanţa propunerii sale de a obţine un acord cu SUA pentru zero tarife la oţel, componente auto şi produse farmaceutice. Indonezia îşi va publica joi propriile conturi comerciale.
Conform altor date, inflaţia de consum din India s-a răcit în aprilie la 3,2% faţă de anul precedent, cel mai lent ritm din iulie 2019, ceea ce oferă Băncii Rezervei Indiei posibilitatea de a reduce din nou ratele dobânzilor atunci când va stabili următoarea politică pe 6 iunie.
Datele preliminare de vineri vor arăta probabil că economia Japoniei a intrat în contracţie în perioada ianuarie-martie pentru prima dată într-un an. Se preconizează că investiţiile de afaceri vor încetini, în timp ce consumul privat se aşteaptă să stagneze.
Australia va primi marţi date privind sentimentul de afaceri din aprilie şi încrederea consumatorilor din mai, indicele preţurilor salariale din primul trimestru urmând să fie publicat o zi mai târziu. În cele din urmă, datele privind şomajul pentru aprilie vor fi publicate joi.
Europa, Orientul Mijlociu, Africa
Datele din Marea Britanie vor clarifica o economie ale cărei perspective sumbre au ţinut Banca Angliei prudentă în decizia sa de joi. Banca Angliei a redus ratele dobânzilor cu un sfert de punct după un vot tripartit între oficiali, o minoritate dorind fie o reducere mai mare, fie deloc.
Marţi, cifrele salariale din Marea Britanie vor arăta probabil o slăbire a presiunilor salariale, într-un moment în care inflaţia rămâne vizibil peste ţinta de 2%. Raportul privind PIB-ul de joi ar putea dezvălui o creştere rapidă în primul trimestru, înainte de declanşarea războiului comercial al lui Trump.
Opt dintre cei nouă membri ai Comitetului de Politică Monetară al Băncii Angliei urmează să vorbească în cursul săptămânii, inclusiv guvernatorul Andrew Bailey. De asemenea, în calendar sunt programate apariţii a cel puţin 10 oficiali ai Băncii Centrale Europene.
Pe lângă sondajul ZEW privind sentimentul investitorilor din Germania, realizat marţi, şi producţia industrială din zona euro, realizată vineri, majoritatea datelor publicate în regiune reprezintă estimări secundare ale creşterii economice sau inflaţiei. Un punct culminant va fi previziunile economice de primăvară ale Comisiei Europene, publicate la sfârşitul săptămânii.
Elveţia şi Norvegia vor publica joi cifrele PIB-ului pe primul trimestru. Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Martin Schlegel, va vorbi la Lucerna a doua zi, exact când inflaţia zero şi un franc puternic pun în centrul atenţiei următoarea sa mişcare de politică monetară.
Banca centrală a Israelului va monitoriza joi dacă inflaţia a încetinit în aprilie faţă de valoarea anterioară de 3,3%. Aceasta rămâne peste ţinta de 1% până la 3%, războiul extins din Gaza complicând eforturile de reducere a acesteia.
Vineri, oficialii ruşi vor căuta semne că inflaţia, aflată în prezent peste 10%, s-ar fi putut slăbi în aprilie. După ce a menţinut rata dobânzii cheie la un nivel record luna trecută, guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că creşterea preţurilor va atinge probabil un vârf în luna mai.
În deciziile monetare, oficialii din Uganda vor reduce probabil rata dobânzii cheie marţi de la 9,75%; anunţul a fost reprogramat pentru 8 mai. Inflaţia rămâne sub ţinta de 5%, iar şilingul a fost în mare parte constant de la mijlocul lunii aprilie.
Se aşteaptă ca Banca Centrală a României să menţină costurile împrumuturilor neschimbate miercuri, înaintea alegerilor prezidenţiale din 18 mai. O scădere recentă a pieţei şi cel mai slab leu înregistrat vreodată ar putea determina oficialii să semnaleze o viitoare înăsprire a politicii monetare.
America Latină
Datele de miercuri ar trebui să arate că inflaţia naţională din Argentina a încetinit probabil pentru a 12-a lună consecutiv în aprilie. Deşi ritmul lunar ar putea depăşi 3% pentru a doua lună, rata anuală a scăzut probabil sub 50% pentru prima dată în aproape patru ani.
Banca centrală a Chileului a publicat joi procesul-verbal al deciziei sale din aprilie de a menţine rata dobânzii cheie la 5%.
În Peru, datele privind piaţa muncii pentru capitala Lima din aprilie sunt disponibile, precum şi raportul aproximativ privind PIB-ul din martie. Ministerul de Finanţe şi-a redus la începutul acestei luni previziunile privind PIB-ul pentru 2025 de la 4% la 3,5%.
După încetinirea ritmului înăspririi dobânzii pe 7 mai cu o majorare cu jumătate de punct procentual, comunicatul post-decizie al Banco Central do Brasil a sunat foarte mult ca "am terminat". Observatorii Braziliei vor citi cu atenţie procesul-verbal al acelei întâlniri, care va fi publicat marţi, pentru a-l verifica din nou.
Columbia devine săptămâna viitoare a doua economie dintre cele şase mari din regiune care raportează producţie în primul trimestru. Economiştii anticipează o accelerare a creşterii PIB-ului pentru al doilea an consecutiv în 2025.
Banca centrală a Mexicului va aplica joi aproape cu siguranţă o a şaptea reducere consecutivă a ratei dobânzii - probabil cu jumătate de punct procentual, la 8,5% - în ciuda inflaţiei inconfortabil de ridicate din aprilie.
Opinia Cititorului