Preşedintele BCE promite să facă tot ce e necesar pentru salvarea euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iulie 2012

Mario Draghi

Mario Draghi

Moneda unică a câştigat peste 1% în câteva ore, faţă de dolar

"Credit Suisse" anticipează, însă, declinul euro la 1,18 dolari, într-un an

Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele internaţionale, raportat la dolar, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că instituţia pe care o conduce va face tot ce este necesar pentru păstrarea monedei unice.

Euro a urcat cu 1,2% la ora 10.31, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2305 dolari. La data de 24 iulie, moneda împărţită de 17 state din UE a scăzut la 1,2043 dolari - cel mai redus curs din 2010 până la momentul respectiv.

În ultimele trei luni, euro a pierdut 4,7% faţă de moneda SUA. Banca elveţiană "Credit Suisse" şi-a modificat ieri, în sens negativ, estimarea pe 12 luni privind cursul euro, anticipând că moneda unică va coborî la 1,18 dolari, faţă de 1,23 dolari, cât preconiza anterior. Potrivit "Credit Suisse", în trei luni, cursul euro va fi de 1,21 dolari.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că banca centrală va lupta inclusiv împotriva costurilor de creditare nejustificat de ridicate.

"În mandatul nostru, BCE este pregătită să facă orice este necesar pentru menţinerea euro. Şi, credeţi-mă, va fi suficient", a afirmat Draghi, la Londra. Oficialul BCE a subliniat: "În măsura în care nivelul randamentelor obligaţiunilor guvernamentale afectează canalele de transmitere a politicii monetare, vom face tot ce este posibil să remediem acest aspect, conform mandatului pe care îl avem. Trebuie să învingem această fragmentare financiară ca să ieşim din criză".

Afirmaţiile lui Mario Draghi vin după ce oficialii spanioli au cerut ca BCE să facă mai mult pentru contracararea turbulenţelor de pe pieţele financiare, care au dus la creşterea până la un nivel record a costurilor de împrumut ale Spaniei (peste 7%). Dacă această tendinţa va continua, Spania ar putea fi nevoită să solicite un pachet de asistenţă financiară, aşa cum au făcut Grecia, Irlanda şi Portugalia.

După declaraţiile lui Mario Draghi, randamentul obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scăzut, însă au rămas la peste 7%.

Randamentul titlurilor de stat spaniole pe zece ani a atins recordul de 7,69% la data de 22 iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

28 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9459
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9485
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.4065

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro