Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca a devenit prima unitate sanitară publică din România care beneficiază de o cameră hiperbară, echipament medical de înaltă performanţă destinat tratamentului prin oxigenoterapie hiperbară, potrivit unui comunicat al CJ Cluj. Investiţia, în valoare de peste 5,8 milioane de lei (fără TVA), a fost realizată de Consiliul Judeţean Cluj cu fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Este un moment cu adevărat important, o premieră absolută pentru spitalele publice din ţara noastră. Pacienţii Spitalului Clinic de Recuperare vor avea acces la multiplele beneficii ale terapiei hiperbare”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Sistemul instalat este compus dintr-un compartiment principal cu capacitate de opt persoane şi o antecameră pentru alte două, fiind dotat cu un sistem performant de alimentare cu aer comprimat şi oxigen, în conformitate cu standardele europene. Terapia hiperbară este utilizată în tratarea unei game largi de afecţiuni medicale, inclusiv în recuperarea post-COVID, contribuind la vindecarea accelerată, regenerarea ţesuturilor, reducerea inflamaţiei şi combaterea infecţiilor.
Spitalul de Recuperare din Cluj este singura unitate cu profil de recuperare multidisciplinară din Transilvania şi una dintre cele doar două din întreaga ţară.
Opinia Cititorului