Prime Transaction a revizuit în creştere cu 17,2% preţul-ţintă pentru acţiunile Transgaz

V.B.
Piaţa de Capital / 8 iulie 2014

Departamentul de Analiză al SSIF Prime Transaction a revizuit în creştere cu 17,2% preţul-ţintă pentru acţiunile companiei Transgaz (simbol: TGN), până la nivelul unitar de 272 lei, conform evaluării prin metoda Discounted Cash Flows (DCF), şi susţine că potenţialul de creştere este de 31% faţă de nivelul din 2 iulie, de 207,9 lei/titlu, confirmând recomandarea de BUY, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Analiştii se aşteaptă, pentru acest an, ca TGN să-şi majoreze cifra de afaceri cu 7,3% în raport cu 2013 şi să obţină un profit net de 461 milioane lei, în urcare cu 37,9% faţă de anul trecut.

"Multiplicatorii la care se tranzacţionează acţiunile Transgaz (TGN) continuă să se situeaze la niveluri semnificativ mai mici în comparaţie cu media companiilor din sector (companii similare din Europa), acest fapt fiind atribuit parţial riscului de reglementare al activităţii Transgaz şi statutului de piaţă de frontieră a Bursei de la Bucureşti", transmite Prime Transaction.

Analiştii consideră că unul dintre principalii catalizatori care vor susţine în continuare evoluţia acţiunilor Transgaz este modificarea structurii veniturilor reglementate (prin creşterea ponderii componentei fixe la 35%, de la 6-7%), care va determina un efect pozitiv asupra stabilităţii veniturilor din transportul intern al gazelor naturale (creştere estimată a tarifului mediu în 2014 cu 13,3%, în scenariul unei scăderi anticipate de 4% a volumului de gaze transportate) şi asupra profitabilităţii companiei, în contextul actual al unei tendinţe descendente a volumelor de gaze transportate.

Alt catalizator este, în opinia Prime Transaction, un management mai eficient al costurilor companiei, prin prisma reducerii consumului propriu tehnologic la 1,2% din volumul de gaze vehiculate în 2013 şi reducerea cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile.

"Considerăm acest nivel sustenabil pe termen mediu, conform aşteptărilor conducerii, iar finalizarea procesului de liberalizare a preţului la gaze (preţ final de 89,40 lei/MWH, în loc de 119 lei/MWh, conform calendarului anterior de liberalizare) va avea un efect favorabil asupra rezultatelor companiei prin prisma scăderii presiunii asupra cheltuielilor cu consumul tehnologic", mai punctează documentul citat.

Nu în ultimul rând, analiştii enumeră, printre catalizatori, oportunitatea exploatărilor rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră (care ar putea compensa reducerea volumelor de gaze tranzitate în urma finalizării gazoductului South Stream, estimată în 2019), în cazul confirmării exploatării comerciale de către OMV Petrom, precum şi randamentul de peste 9% (brut) al dividendului pentru 2014, în cazul distribuirii a 50% din profit.

Transgaz deţine monopolul pentru transportul gazelor naturale din România. Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Secretariatul General al Guvernului (58,51%). După plasamentul privat prin care Fondul Proprietatea (FP) şi-a vândut participaţia de 14,99% din titlurile TGN, nu a rămas niciun acţionar minoritar cu o deţinere semnificativă (de peste 10%).

Ieri, acţiunile TGN au închis şedinţa de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în scădere cu 0,71%, până la preţul unitar de 208,5 lei. La acest nivel, capitalizarea societăţii este de 2.454.846.474 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb