Sindicatul Naţional Finanţe Publice - SindFISC atrage atenţia, într-un comunicat remis redacţiei, că obiectivele fiscale asumate de Guvernul Bolojan nu pot fi atinse prin măsuri care demotivează angajaţii ANAF.
Redăm mai jos mesajul celor de la ANAF:
„Una dintre principalele direcţii asumate de Guvern, alături de combaterea evaziunii fiscale - obiectiv ce implică mai multe instituţii, inclusiv ANAF (prin DGAF) - este aceea de a realiza o mai bună colectare a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor la bugetul statului. Activitatea de colectare şi inspecţie fiscală se desfăşoară, în principal, prin intermediul personalului ANAF.
Diminuarea sporului pentru condiţii vătămătoare - singurul spor de care beneficiază această categorie de angajaţi, acordat pentru menţinerea unui nivel salarial cât de cât rezonabil - fără o eventuală compensare (soluţia susţinută de CNS Cartel ALFA fiind mutarea a 4 puncte procentuale CAS şi CASS din sarcina angajatului în cea a angajatorului) reprezintă o măsură cinică, percepută de protestatari drept o adevărată pedeapsă pentru personalul ANAF.
Dacă dorim ca angajaţii ANAF să lupte eficient împotriva marii evaziuni fiscale şi să contribuie la o colectare mai bună, acest lucru se poate obţine doar prin:
-motivarea adecvată a personalului,
-creşterea gradului de profesionalizare,
-asigurarea unor condiţii de muncă decente, inclusiv digitalizare.
Numai astfel rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor. Atâta vreme cât politicienii nu şi-au dorit niciodată un ANAF puternic, depolitizat, independent şi cu personal foarte bine pregătit - probabil conştienţi că ar putea fi vizaţi de acţiunile instituţiei - bugetul statului a fost văduvit anual de sume importante. Pentru a acoperi nevoile tot mai mari ale societăţii, toate guvernele au apelat constant la împrumuturi împovărătoare, care au adâncit dezechilibrul dintre venituri şi cheltuieli.
În locul stigmatizării angajaţilor şi a instituţiei ANAF, în aceste momente de răscruce, Sindicatul Naţional Finanţe Publice - SindFISC, organizaţie sindicală naţională specializată în apărarea şi promovarea intereselor finanţiştilor, afirmă răspicat că este nevoie, mai mult ca oricând, de recunoaşterea importanţei sociale a ANAF, a muncii angajaţilor săi şi de respectul cuvenit acestora. ANAF a demonstrat mereu că este o instituţie rezilientă, cu oameni dedicaţi meseriei lor.
Aceste lucruri le solicită, de altfel, toţi cei care, de patru zile, prin protestele spontane derulate în întreaga ţară, trag semnale de alarmă.
Suntem mandataţi să informăm opinia publică că, în cazul în care aceste aspecte nu vor fi tratate cu responsabilitate de decidenţi, finanţiştii vor declanşa, prin intermediul organizaţiilor sindicale, proteste care pot culmina cu acţiuni de grevă generală.
3 din cele 4 organizaţii sindicale reprezentative la nivelul sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor au agreat deja stabilirea unui program comun de acţiuni sindicale. Aşteptăm răspunsul celei de-a patra organizaţii şi vom prezenta public, în cel mai scurt timp, calendarul detaliat”.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 12:58)
Finanțistii daca vor respect sa si-l castige , respectul nu se cere si nici nu se cerseste , inculților !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 13:05)
Au salarii f mari și majoritatea sunt veniți pe pile, aranjamente....
2. Sa punem roboti.
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 14:37)
Cu roboti cred ca lucrurile vor merge mult mai bine și civilizat.
Cu ăștia asculți, oricât ar zice ei, și oricât le-ai da și asigura, - nu faci nicio treabă.
Și la roboți nu mai trebuie nici sporurile alea false ????
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 03.07.2025, 14:51)
...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 17:01)
In week end drumul spre Brasov e plin de bugetari in concedii medicale