Randamente de 30% pentru acţiunile "Oltchim" Râmnicu Vâlcea

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 15 octombrie 2010

Randamente de 30% pentru acţiunile "Oltchim" Râmnicu Vâlcea

Acţiunile combinatului chimic "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) s-au situat pe primul loc în topul creşterilor la o lună de la Bursa de Valori Bucureşti, aducând cele mai bune randamente. Astfel, în perioada 13 septembrie - 13 octombrie, ele au fost cel mai bun plasament din piaţă, cu o apreciere de 30%, până la preţul de 0,224 lei/unitate, însă şi alte tranzacţii bursiere au adus câştiguri investitorilor.

Astfel, cei care s-au orientat, în intervalul analizat, către portofolii similare indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, au înregis-trat o creştere de 1,59%, în vreme ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de inves-tiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o apreciere de 7,19%. De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, a urcat cu 3,77%, ajungând la 490 de puncte.

Randamente pozitive au fost obţinute şi de către persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "BT Maxim", administrat de BT Asset Management, au beneficiat de cel mai mare câştig, raportând, în perioada menţionată, o creştere cu 5,42% a sumei investite iniţial (raportat la moneda euro).

Mai puţin mulţumite au fost persoanele care au preferat să constituie depozite în euro la "ATE Bank" sau Banca Comercială Carpatica. Acestea au obţinut în continuare randamente stabile la această categorie de plasament, câştigând 0,29% din suma investită iniţial.

În schimb, tradiţionaliştii care şi-au deschis depozite în lei au înregistrat creşteri ceva mai mari. Astfel, persoanele care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament au obţinut, miercuri, o creştere de 0,32% din suma depusă, dacă au fost suficient de inspiraţi să aleagă depozitele în lei de la Piraues Bank România, care a oferit cea mai bună dobândă.

Moneda naţională a înregistrat în ultima lună deprecieri, astfel că cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 0,35%. Moneda euro a urcat în jurul pragului de 4,27 lei, în condiţiile în care şi dolarul a avut o evoluţie asemănătoare faţă de moneda naţională.

Metalul galben şi-a diminuat scăderile în ultima lună, încheind luna la valoa-rea de la începutul lunii trecute, în condiţiile în care cererea a stagnat, preţul aurului situându-se în jurul nivelului de 134 de lei/gram, potrivit datelor afişate, ieri, de BNR.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Energia în priză”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2218
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5640
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7704
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.3568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro