Recorduri istorice pentru BET; de ce mizează investitorii pe BVB?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iulie

Recorduri istorice pentru BET; de ce mizează investitorii pe BVB?

English Version

Alin Brendea, Prime Transaction: ”Sentimentul a fost puternic influenţat pozitiv de reacţia încurajatoare a agenţiilor de rating şi a Comisiei Europene în legătură cu programul de ajustare fiscală”

Andrei Sota, Signal Sigma: ”La momentul încheierii alegerilor şi al victoriei lui Nicuşor Dan, indicele BET rămăsese deja mult în urmă faţă de alte pieţe aflate la maxime istorice”

Irina Răilean, Mosaiq8: ”Factorul care a determinat un salt important al acţiunilor Banca Transilvania a fost distribuirea de titluri gratuite”

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide douăzeci de titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a înregistrat o creştere de circa 18% de la încheierea alegerilor prezidenţiale din mai, depăşind astfel dinamica multor pieţe internaţionale, iar pe parcursul acestei luni a atins mai multe recorduri istorice, fiind la un pas de atingerea pragului de 20.000 de puncte.

Clarificarea contextului politic şi adoptarea de către guvern a primului pachet de măsuri fiscale, menite să corecteze deficitul bugetar şi să reducă percepţia de risc asociată ţării noastre, au contribuit la îmbunătăţirea sentimentului investitorilor. În plus, diferenţa de performanţă faţă de alte pieţe, considerată probabil nejustificată de către investitori, precum şi anumite evenimente corporative cu impact semnificativ asupra preţului acţiunilor unor emitenţi importanţi din BET, au catalizat aprecierea indicelui, potrivit specialiştilor consultaţi de Ziarul Bursa.

Alin Brendea: ”Riscul asociat României tinde să scadă, ceea ce este cel mai bine surprins de piaţa titlurilor de stat”

Alin Brendea, analist bursier în cadrul societăţii Prime Transaction, spune: ”Sentimentul de piaţă a fost puternic influenţat pozitiv de reacţia încurajatoare a agenţiilor de rating şi a Comisiei Europene în legătură cu programul de ajustare fiscală”.

Guvernul Bolojan a adoptat un pachet fiscal amplu pentru reducerea deficitului bugetar, combinând creşteri de taxe (TVA, accize, CASS aplicat pensiilor peste un anumit prag, impozit pe dividende şi cifra de afaceri a băncilor), îngheţarea unor cheltuieli publice (salarii, pensii, indemnizaţii), restructurarea companiilor de stat şi a administraţiei, precum şi măsuri pentru digitalizarea ANAF şi combaterea evaziunii.

Analistul Prime punctează că agenţia de rating Moody's consideră pozitive măsurile fiscale ale Guvernului şi estimează un deficit de 7,8% din PIB în 2025 şi 6,1% în 2026, sub condiţia implementării integrale. ”Agenţia avertizează asupra riscurilor de execuţie şi subliniază că respectarea ţintelor şi aplicarea PNRR sunt esenţiale pentru stabilitatea fiscală şi menţinerea ratingului”, a scris Alin Brendea într-un raport de analiză publicat pe site-ul societăţii de brokeraj.

Pe de altă parte, Comisia Europeană consideră că măsurile fiscale recente ale României reprezintă un pas pozitiv spre corectarea deficitului, dar cere implementarea completă şi rapidă, mai spune Brendea, adăugând: ”Până în 15 octombrie, România trebuie să adopte reforme suplimentare şi o nouă reformă fiscală pentru a evita sancţiuni. Jumătatea lunii octombrie devine astfel momentul unei evaluări finale a eforturilor României de a lupta în mod asumat cu creşterea dezechilibrelor din economie”.

”Aprecierea pieţei bursiere din ultimele două luni a venit la pachet cu scăderea randamentelor titlurilor de stat, pe măsură ce acestea au redevenit atractive pentru investitorii internaţionali”, potrivit analistului Prime

Riscul asociat României tinde să scadă, ceea ce este cel mai bine surprins de piaţa titlurilor de stat româneşti, punctează analistul Prime Transaction.

”Evoluţiile negative din economie din ultimul an au urcat randamentele titlurilor de stat până la maximele ultimilor ani. În ultimele două luni, aprecierea pieţei bursiere a venit la pachet cu o scădere a acestor randamente, pe măsură ce titlurile de stat româneşti au redevenit atractive pentru investitorii internaţionali. Este o evoluţie încurajatoare, al cărei trend ajută cu siguranţă şi evoluţiile bursiere. Indică un apetit în creştere pentru active financiare româneşti şi o revenire a încrederii faţă de România”, a scris Alin Brendea.

Recorduri istorice pentru BET; de ce mizează investitorii pe BVB?

Analistul Prime mai punctează că, în prezent, curba randamentelor indică aşteptarea pieţei ca, pe termen lung, randamentele titlurilor româneşti să scadă - practic dobânzile solicitate pentru un împrumut pe doi ani sau pe zece ani sunt identice - dovadă a încrederii pe care investitorii o manifestă faţă de şansele unei îmbunătăţiri a tabloului economic românesc pe termen mediu şi lung.

Irina Răilean: ”Transgaz a avut o evoluţie solidă din punct de vedere fundamental, în ultima perioadă”

Irina Răilean, CFA, fondatoarea Mosaiq8 - platformă de analiză fundamentală a companiilor listate la BVB - evidenţiază evoluţia principalelor acţiuni ale emitenţilor incluşi în indicele BET, de la începutul lunii.

”Mişcarea indicelui nu este altceva decât mişcarea tuturor acţiunilor care îl compun, proporţional cu importanţa acestora”, spune analistul financiar, adăugând: ”Primele patru companii din BET - Banca Transilvania, OMV Petrom, Hidroelectrica şi Romgaz - deţin 63% din indice. De la începutul lunii, BET a urcat cu circa 4%, datorită evoluţiei pozitive a Băncii Transilvania (20% pondere în indice), care a urcat cu 5%, a Romgaz (pondere 10%), care a avansat cu circa 5%, şi a Transgaz, care, deşi are o pondere relativ mică (4,88%), a marcat un avans de circa 20% al preţului acţiunii. În acelaşi timp, avansul OMV Petrom şi Hidroelectrica a fost mai modest, în jur de 1%”.

”Percepţia că acţiunile gratuite aduc câştiguri suplimentare este distorsionată; aprecierea reală a valorii unei companii vine din fundamentalele sale”, spune analistul CFA

Conform fondatoarei Mosaiq8, factorul care a determinat un salt important al acţiunilor Banca Transilvania a fost distribuirea de titluri gratuite în data de 17 iulie, când preţul a urcat cu 4,2%. ”Circa 90% din creşterea preţului acţiunii de la 1 iulie la 22 iulie se datorează distribuirii acţiunilor gratuite. Transpunând aceste cifre la nivel de indice, circa 20% din performanţa indicelui BET, de 4,35% între 1 şi 22 iulie, se atribuie distribuirii acţiunilor gratuite de către Banca Transilvania. Ca analist fundamental, pot spune că distribuirea de acţiuni gratuite este o operaţiune contabilă pe care unii emitenţi aleg să o facă, dar care nu modifică valoarea totală a companiei şi nici deţinerea acţionarilor nu devine mai valoroasă (avem doar mai multe acţiuni în portofoliu, nu şi mai scumpe). Percepţia că acţiunile gratuite (luate separat) aduc câştiguri suplimentare este distorsionată. Aprecierea reală a valorii unei companii vine din fundamentalele acesteia, creşterea dimensiunii afacerii, a marjelor şi indicatorilor operaţionali”, ne-a transmis Irina Răilean.

Un alt factor determinant al mişcării pozitive a indicelui BET a venit şi de la Transgaz, a adăugat analistul CFA. ”Creşterea de 20% de la 1 iulie a preţului acţiunii, cu o pondere de doar 4,88% în BET, a generat 23% din avansul indicelui. În ultima perioadă, Transgaz a avut, din punct de vedere fundamental, o evoluţie solidă: venitul reglementat aplicabil din octombrie a crescut, compania avansează cu proiectele de infrastructură (Tuzla-Podişor a fost finalizat), iar Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului de la «neutră» la «pozitivă». Toate acestea au pus într-o lumină favorabilă acţiunea Transgaz”, spune fondatoarea Mosaiq8.

Conform analistului CFA, o altă contribuţie importantă la avansul indicelui BET a provenit şi de la Romgaz, companie care în ultimele trei săptămâni a avansat cu procesul de preluare a Azomureş (care a repornit între timp una dintre instalaţii) şi a selectat consultantul care va analiza în detaliu Azomureş, înainte de o posibilă achiziţie. ”Totodată, Romgaz a anunţat multiple constituiri de depozite la bănci, ceea ce indică existenţa unor rezerve de lichidităţi în cadrul companiei. Acţiunea Romgaz a crescut cu 5% de la începutul lunii, iar această urcare a contribuit cu 12% la evoluţia indicelui”, a adăugat Irina Răilean.

Andrei Sota: ”Performanţa indicelui BET se apropie de cea a celorlalte pieţe internaţionale, deşi rămânem încă în urma lor dacă privim evoluţia din ultimul an”

Andrei Sota, fondatorul platformei de cercetare financiară Signal Sigma, pune evoluţia indicelui BET în perspectiva ultimului an, comparând-o cu dinamica unor pieţe dezvoltate şi emergente.

”Primul eveniment care a condus la o decuplare serioasă faţă de bursele non-US (n.r. dezvoltate din afara Statelor Unite) a fost deznodământul primului tur al alegerilor prezidenţiale din decembrie 2024. Atunci, indicele BET s-a prăbuşit, iar evoluţia sa a fost mai puţin corelată cu a altor pieţe în perioada de incertitudine politică ce a urmat. Când, în cele din urmă, a apărut mai multă claritate - încheierea alegerilor şi victoria lui Nicuşor Dan - indicele BET rămăsese deja mult în urmă faţă de alte pieţe care se aflau la maxime istorice. În perioada decembrie 2024 - mai 2025 a existat, de asemenea, contextul internaţional al tarifelor propuse de Donald Trump. Aceasta a dus la o «Sell America Trade», care a favorizat aprecierea monedei euro şi creşterea pieţelor non-US”, ne-a transmis Andrei Sota.

Fondatorul Signal Sigma a punctat că, în data de 19 mai, după ce situaţia politică din ţara noastră se clarificase, bursele din străinătate non-US aveau creşteri de 10% comparativ cu şedinţa din 22 iulie a anului trecut, în vreme ce indicele BET înregistra o scădere de 4%. ”Investitorii - inclusiv internaţionali - cu siguranţă au considerat că acest diferenţial nu mai este justificat şi au arbitrat gap-ul în perioada care a urmat”, a afirmat Andrei Sota.

Ulterior, la sfârşitul lunii iunie, agenţia MSCI a recunoscut piaţa de capital din România ca Piaţă de Frontieră Avansată, catalogare care ne apropie cu un pas de statutul de Piaţă Emergentă, lucru care cu siguranţă a acţionat ca un avantaj, mai spune fondatorul Signal Sigma, adăugând: ”În cele din urmă, pe data de 14 iulie, moţiunea de cenzură a opoziţiei a picat, iar pachetul de măsuri de austeritate propus de guvernul Bolojan urma să fie aplicat. Acesta a fost motivul final al creşterii care, acum, apropie indicele BET de performanţa celorlalte pieţe internaţionale - deşi suntem încă în urma lor, privind pe ultimul an”.

Andrei Sota: ”Sectorul energetic şi al utilităţilor beneficiază de cerere inelastică - esenţială pentru populaţie şi industrie - rezistând, astfel, mai bine la politici de austeritate”

Câteva sectoare au ieşit în evidenţă recent prin randamentele care vin ca răspuns la măsurile de austeritate fiscală - principalul eveniment relevant din piaţa locală, spune Andrei Sota.

”Domeniul energetic şi al utilităţilor este unul dintre beneficiarii actualului context”, spune punctează fondatorul Signal Sigma, remarcând evoluţiile Romgaz, Transgaz şi Electrica. ”Sectorul beneficiază de cerere inelastică - esenţială pentru populaţie şi industrie - rezistând astfel mai bine la politici de austeritate. Creşterile recente ar putea fi legate de perspectiva investiţiilor UE în infrastructură energetică”.

Domeniul imobiliar a evoluat peste aşteptări, mai spune Andrei Sota, adăugând: ”Pe termen scurt, creşterea taxelor ar putea afecta negativ companiile din sector, însă perspectiva investiţiilor străine şi cererea de locuinţe au susţinut performanţa recentă. Remarcăm One United Properties, Imotrust Arad şi Impact Developer & Contractor”.

Sectorul bancar a avut, de asemenea, o evoluţie pozitivă, băncile şi administratorii de active profitând de stabilizarea pieţei de capital şi dobânzile atrăgătoare ale titlurilor de stat. ”Remarcăm evoluţiile Patria Bank, Lion Capital şi Banca Transilvania, cu o creştere medie de 12% în ultima lună”, a conchis Andrei Sota.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. BVB e tinuta artificial sus de niste institutionali care vor sa descarce sa faca exit de pe Romania

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    e alternativa, "trapa" de depresurizare a inflatiei crescande

    ai inflatie , ai rotatie a banilor in economie (cu ciclu in crestere) ...ghici ce ai? ai venituri brute mai mari (deci POATE si dividende mai mari in urmatorul ciclu de 12 luni) la companiile listate (e adevarat conteaza si conditiile individuale ale fiecarei companii).  

    inflatia in crestere pana la un anume punct e favorabila evolutiei bursiere.  

    dupa un anume breaking point ajunge sa dea in cap evolutiei bursiere .... dar mai avem pana acolo... de obicei valori de peste 40-50% inflatie pe elemente volatile inflationiste (mancare, energie, etc) - deci nu core inflation - incep sa dea rau in cap evolutiei bursei  

    Ban.Cher.Vali 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0693
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3189
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4512
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8500
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.3851

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb