Ministerul german al Economiei a prezentat vineri un proiect de lege care ar accelera dezvoltarea proiectelor de energie geotermală, într-un efort de a elimina utilizarea combustibililor fosili în sistemele de încălzire până în anul 2045, potrivit Reuters, de la care precizăm următoarele.
Germania deţine unele dintre cele mai mari rezerve geotermale din Europa, care ar putea acoperi peste un sfert din cererea anuală de încălzire, potrivit unui studiu realizat în 2023 de Institutul Fraunhofer. Cu toate acestea, dezvoltarea acestor resurse a fost mult timp încetinită de opoziţia comunităţilor locale şi de birocraţia excesivă.
Noul proiect de lege propune proceduri de aprobare simplificate pentru: instalaţii geotermale, pompe de căldură, sisteme de stocare a căldurii şi reţele de conducte pentru termoficare.
Aceste proiecte ar urma să fie recunoscute legal ca având un „interes public major”, un statut similar cu cel acordat energiei eoliene şi solare. Acest lucru ar accelera obţinerea autorizaţiilor prin modificări ale legislaţiei din domeniul minier, al apelor şi al protecţiei mediului.
Proiectul de lege mai prevede:
- stabilirea unor termene limită fixe pentru autorităţile miniere în procesul de aprobare,
-relaxarea restricţiilor privind explorarea geotermală,
- posibilitatea renunţării la obligaţia unui plan operaţional pentru proiectele mari de generare de căldură, în anumite condiţii,
-obligaţia autorităţilor de a răspunde în timp util atunci când sunt notificate despre activităţi de foraj planificate,
-cerinţa ca firmele geotermale să furnizeze garanţii financiare pentru eventuale daune miniere asociate cu proiectele lor.
Reînnoirea interesului faţă de energia geotermală în Germania vine după creşterea dramatică a preţurilor la energie, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina din 2022. Această criză a determinat mari companii municipale de utilităţi, dar şi firme germane şi internaţionale din sectorul combustibililor fosili, să exploreze noi oportunităţi de investiţii în geotermie.
Ambiţiile Germaniei de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul clădirilor - în care încălzirea este principalul contribuitor - au crescut, de asemenea, interesul faţă de această sursă de energie.
Noul proiect de lege, pe care ministerul Economiei speră să-l vadă în vigoare de la începutul anului viitor, trebuie aprobat de Cabinetul Germaniei, precum şi de ambele camere ale Parlamentului.
Opinia Cititorului