Reuters: Industria petrochimică din Europa caută o barcă de salvare pentru a continua activitatea

A.B.
Internaţional / 21 iulie, 12:15

Reuters: Industria petrochimică din Europa caută o barcă de salvare pentru a continua activitatea

Industria petrochimică din Europa se confruntă cu un val de închideri de combinate, după mai mulţi ani de pierderi şi o creştere rapidă a capacităţilor globale, în special în China, arată o analiză Reuters, de la care transmitem cele ce urmează.

Costurile mari de producţie şi instalaţiile învechite au creat dificultăţi semnificative pentru producătorii europeni, regiunea devenind tot mai dependentă de importurile de produse petrochimice primare, precum etilenă şi propilenă - materii prime esenţiale în fabricarea maselor plastice, produselor farmaceutice şi a numeroaselor bunuri industriale.

„În timp ce restul lumii construieşte peste 20 de noi instalaţii de cracare, Europa alunecă într-un declin industrial”, a declarat recent Jim Ratcliffe, fondatorul grupului INEOS.

Miliardarul britanic, cunoscut pentru achiziţiile sale de combinate petrochimice de la BP şi alte companii, a criticat - alături de alţi lideri de afaceri - lipsa de acţiune politică la nivel european.

Comisia Europeană a reacţionat luna aceasta, promiţând sprijin pentru producţia locală de substanţe chimice considerate strategice, precum etilena şi propilena. Bruxelles-ul intenţionează să crească nivelul ajutoarelor de stat destinate modernizării combinatelor petrochimice şi să prioritizeze produsele fabricate în Europa în cadrul licitaţiilor publice, pe modelul legislaţiei adoptate în 2023 pentru metale şi minerale.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că aceste măsuri ar putea veni prea târziu.

„Este ca şi cum ai fi pe Titanic. Nu poţi să rămâi în negare. Trebuie să găseşti o barcă de salvare”, a declarat Giuseppe Ricci, director de transformare industrială în cadrul grupului italian Eni. Potrivit acestuia, Versalis - divizia de petrochimie a Eni - a acumulat pierderi de peste trei miliarde de euro în ultimii cinci ani, perioadă în care a închis ultimele două instalaţii de cracare cu abur din Italia şi a investit două miliarde de euro în biorafinare şi reciclare chimică.

În acelaşi timp, mari producători globali precum Dow, ExxonMobil, TotalEnergies şi Shell închid sau reevaluează activele lor petrochimice din Europa. Cele mai multe dintre facilităţile vizate sunt instalaţii de cracare - unităţi esenţiale pentru transformarea hidrocarburilor în etilenă şi propilenă.

Un document elaborat în martie de opt state membre ale Uniunii Europene avertizează că 500.000 de locuri de muncă sunt în pericol din cauza închiderii majorităţii instalaţiilor de cracare din Europa până în 2035, conform sursei citate.

Instalaţiile existente în UE sunt, în mare parte, unităţi de talie mică şi medie, care funcţionează la sub 80% din capacitate - un nivel considerat ineficient economic.

Potrivit firmei de consultanţă Wood Mackenzie, până la 40% din capacităţile de producţie de etilenă din Uniune - în total 24,5 milioane de tone pe an - sunt în pericol mare sau mediu de închidere.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Dar industria petrochimica din Europa nu poate functiona cu bani tipariti sau digitali? A, are in titlu petro. Pai daca se scoate petro poate merge si fara petrol sau gaze naturale, nu-i asa? Sa se dea o directiva european, asa cum stie Ursula.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Renuntat total la petrochimie…si sintetice. Ingrasaminte sintetice, imbracaminte cu fibre sintetice, pungi/pet-uri/tacamuri sintetice, transport pe baza de produse petroliere, centrale pe gaz, poluare, emisii de CO2, razboaie, santaj mujic. Europa trebuie sa redevina, verde, nepoluanta, si produse naturale, biodegradabile

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Ce buna ar fi fost Leana acum, nu? Nu mai trageti in academicieni, ochiti dacat cizmari.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb