Reuters: Nava spaţială fără echipaj Starship a SpaceX a eşuat azi în spaţiu

A.F.
Internaţional / 18 noiembrie 2023

Reuters: Nava spaţială fără echipaj Starship a SpaceX a eşuat azi în spaţiu

Nava spaţială fără echipaj Starship a SpaceX, dezvoltată pentru a transporta astronauţi pe Lună şi nu numai, se presupune că a eşuat în spaţiu la câteva minute după ce a decolat sâmbătă, într-un al doilea test, după ce prima încercare de a ajunge în spaţiu s-a încheiat într-o explozie, transmite Reuters.

Racheta a decolat de la centrul de lansare Starbase al companiei lui Elon Musk, lângă Boca Chica, în Texas, zburând la aproximativ 55 mile (90 km) deasupra solului, într-un zbor planificat să dureze 90 de minute în spaţiu.

Dar amplificatorul de primă etapă Super Heavy al rachetei, deşi părea să realizeze o manevră crucială de a se separa de treapta de bază, a explodat deasupra Golfului Mexic la scurt timp după detaşare.

Între timp, propulsorul principal al Starship a continuat să se deplaseze spre spaţiu, dar, la aproximativ 10 minute de la începutul zborului, o transmisiune live a companiei a spus că centrul de control al misiunii SpaceX a pierdut brusc contactul cu vehiculul.

"Am pierdut datele din a doua etapă... credem că s-ar putea să fi pierdut a doua etapă", a spus gazda transmisiunii live de la SpaceX, John Insprucker.

Lansarea a fost a doua încercare de zbor a Starship, montată pe propulsorul Super Heavy, în urma unei încercări din aprilie care s-a încheiat cu eşec la aproximativ patru minute după decolare.

O transmisiune pe web în direct a SpaceX a lansării de sâmbătă a arătat racheta ridicându-se de la turnul de lansare spre cerul dimineţii, propulsată de grupul de motoare puternice Raptor din Super Heavy.

Obiectivul principal al zborului de testare a fost acela de a ridica nava de pe sol şi în spaţiu, chiar în apropiere de orbita Pământului.

Acest lucru ar fi marcat un pas cheie către realizarea ambiţiei SpaceX de a produce o navă spaţială mare, multifuncţională, capabilă să trimită oameni şi mărfuri înapoi pe Lună, mai târziu în acest deceniu, pentru NASA şi, în cele din urmă, pe Marte.

Musk - fondatorul, directorul general şi inginerul şef al SpaceX - consideră, de asemenea, că Starship va înlocui în cele din urmă racheta Falcon 9 a companiei drept piesa centrală a afacerii sale de lansare, care transportă deja majoritatea sateliţilor din lume şi alte încărcături utile comerciale în spaţiu.

NASA, clientul principal al SpaceX, are un interes considerabil în succesul Starship, pe care agenţia spaţială americană se bazează pentru a juca un rol central în programul său de zbor spaţial uman, Artemis, succesorul misiunilor Apollo de acum mai bine de jumătate de secol, care au trimis astronauţi pe Lună pentru prima dată.

Obiectivul misiunii a fost să ridice nava de la sol în Texas şi să ajungă în spaţiu, chiar dacă nu ar fi ajuns pe orbită, apoi să se cufunde prin atmosfera Pământului pentru o amerizare în largul coastei Hawaii.

Lansarea fusese programată pentru vineri, dar a fost amânată cu o zi pentru o schimbare de ultimă oră a hardware-ului de control al zborului.

În timpul zborului său de testare din 20 aprilie, nava spaţială a explodat în mai puţin de patru minute, într-un zbor planificat de 90 de minute, care a mers prost de la început.

SpaceX a recunoscut că unele dintre cele 33 de motoare Raptor ale Super Heavy au funcţionat defectuos la ascensiune şi că racheta de propulsie din treapta inferioară nu a reuşit să se separe, aşa cum era proiectat, de nava din treapta superioară, înainte ca zborul să fie încheiat.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cred ca chinezii vor incerca si ei si sigur vor reusi!

    1. China e gaura din covrig. Veleitarul Musk încearcă să facă 2 scaieți pe banii unor acționari visători.

    Se pare ca cipurile din masinile de spalat din Ucraina,

    sunt mai performante decat cele din USA 

    1. Dupa mintea ta sigur a fost o problema cu cipurile.

      Sovietul a reușit să umple un boschet la ultima lansare.

      Mori de ciuda, rusofobule ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb