Compania X a lui Elon Musk a acuzat, luni, procurorii francezi că au lansat o „anchetă penală motivată politic”, care ameninţă libertatea de exprimare a utilizatorilor săi. Compania a negat toate acuzaţiile şi a anunţat că nu va coopera cu Ancheta, relatează Reuters, de la care precizăm următoarele.
La începutul lunii, procurorii din Paris au intensificat o anchetă preliminară asupra reţelei de socializare, investigând presupuse cazuri de părtinire algoritmică şi extragere frauduloasă de date. Acum, poliţia are autorizaţia de a efectua percheziţii, interceptări şi supravegheri asupra lui Musk şi a directorilor X, sau de a-i cita pentru a depune mărturie. În caz de neconformare, un judecător ar putea emite un mandat de arestare.
„Pe baza a ceea ce ştim până acum, X consideră că această investigaţie deturnează legea franceză în slujba unei agende politice şi, în cele din urmă, pentru a restrânge libertatea de exprimare,” a transmis X pe contul său de Afaceri Guvernamentale Globale.
În consecinţă, X a anunţat că a refuzat solicitarea procurorilor din Paris de a le oferi „acces la algoritmul de recomandare al X şi la datele în timp real ... aşa cum avem dreptul legal să refuzăm”.
Biroul procurorului din Paris nu a răspuns acuzaţiilor de motivaţie politică, dar a confirmat că a transmis o solicitare judiciară către X pe 19 iulie, cerând acces exclusiv la algoritmul platformei. Acesta a precizat că oferise un canal securizat pentru transmiterea datelor, cu acces confidenţial pentru anchetatori, însă nu a primit încă un răspuns oficial de la companie. Nerespectarea unei cereri judiciare poate atrage amenzi sau chiar acuzaţii de obstrucţionare a justiţiei.
Elon Musk, fost aliat al preşedintelui american Donald Trump, a acuzat guvernele europene că atacă libertatea de exprimare şi şi-a exprimat sprijinul faţă de unele partide de extremă dreapta din regiune.
Ancheta franceză ar putea adânci ruptura dintre Washington şi capitalele europene în ceea ce priveşte limitele libertăţii de exprimare online, în condiţiile în care oficiali americani de rang înalt acuză cenzurarea vocilor de dreapta la nivel global.
Comisia Europeană investighează, de asemenea, X pentru posibile încălcări ale normelor de transparenţă digitală privind conţinutul ilegal, în baza Regulamentului privind serviciile digitale (Digital Services Act), din 2023.
X a criticat şi faptul că ancheta este derulată sub incidenţa infracţiunilor de crimă organizată, ceea ce ar putea permite poliţiei să intercepteze şi dispozitivele personale ale angajaţilor săi. Potrivit parchetului din Paris, infracţiunile investigate sunt pasibile de pedepse de până la 10 ani de închisoare.
Compania a afirmat că ancheta a fost iniţiată de parlamentarul francez Eric Bothorel, care a acuzat-o că „manipulează algoritmul în scopuri de interferenţă străină” - o acuzaţie pe care X o consideră „complet falsă”.
Într-un comunicat, Bothorel a apărat independenţa justiţiei franceze:
„Este un concept care pare complet denaturat în Statele Unite în acest moment”, a declarat el, adăugând că Franţa este angajată în apărarea libertăţii de exprimare, dar nu fără limite. „Absenta responsabilităţii şi a controlului pune în pericol libertatea la fel de mult ca interdicţiile şi cenzura.”
1. Astfel de anchete
(mesaj trimis de Anonim în data de 22.07.2025, 08:02)
Astfel de anchete politice se faceau pe timpul lu Stalin. Tovarasii erau foarte deranjati de ce vorbeste lumea pe la colturi de strada sau in soapta.