REVISTA PRESEI 09.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 martie 2016

ADEVARUL

Statele baltice întăresc controalele la frontiere şi construiesc garduri

Estonia, Letonia şi Lituania vor implementa restricţii dure la graniţa estică, inclusiv ridicarea unor garduri, pentru a evita ca zona Baltică să devină o rută migratorie alternativă, după ce traversarea rutei din Balcani a devenit din ce în ce mai dificilă pentru migranţi, relatează Reuters. Guvernele naţionale ale celor trei state baltice s-au declarat, marţi, îngrijorate de posibila apariţie a unei noi rute migratorii dinspre Rusia şi Belarus, după ce, în ultimele săptămâni, peste 32.000 de migranţi au rămas blocaţi în Grecia, ca urmare a închiderii frontierei de către autorităţile macedonene. Liderii europeni au precizat că vor ca ruta din Balcani să fie închisă în următoarele luni. În acest context, statele baltice se tem că vor deveni noul punct de intrare în Europa pentru migranţi, având în vedere că 6.000 de solicitanţi de azil au ajuns anul trecut în Europa dinspre Rusia. Letonia şi Estonia au început deja ridicarea unui gard la graniţa estică cu Rusia din motive de securitate, imediat după ce Moscova a anexat Crimeea. Însă, gardul ar putea să joace acum un nou rol, pentru a opri un flux migratoriu dinspre Rusia.

Tăriceanu îl cheamă, din nou, pe Cioloş să dea explicaţii Senatului

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, marţi, că îl va invita pe premierul Dacian Cioloş să explice Senatului prezenţa la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament. Şeful Executivului a explicat că a fost vorba doar de o reuniune informală, nu de un adevărat Consiliu European. "În situaţia în care prim-ministrul îl înlocuieşte la Consiliul European pe Preşedintele României, Legea 373 din 2013, Art. 8 şi Decizia Nr. 449 din 6 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale a României prevăd obligativitatea Guvernului de a trimite Parlamentului proiectul de mandat de reprezentare a României, cu cel puţin 10 zile calendaristice înaintea unei şedinţe a Consiliul European, spre a fi dezbătut şi aprobat ", se arată într-un comunicat al Senatului.

Comuna din Alba cu toate drumurile asfaltate, pistă de biciclete, internet wireless gratuit

La mai puţin de 10 kilometri de Alba Iulia, lângă râul Mureş, se află o comună care, dacă nu ar fi existat, probabil că ar fi trebuit inventată. Comuna Ciugud deţine câteva recorduri greu de egalat: prima din ţară cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete, internet wireless şi iluminat public asigurat din viteza vântului. Tot aici se află în construcţie un teren de golf şi se fac planuri pentru o sală polivalentă. Ciugudul are şase sate (Drîmbar, Hăpria, Limba, Şeuşa, Teleac şi Ciugud) şi un spor natural pozitiv al populaţiei, fiind din acest punct de vedere printre cele două comune din Alba care au înregistrat creşteri ale numărului locuitorilor. În cele şase sate locuiesc aproximativ 3.200 de locuitori. Oamenii muncesc terenurile agricole proprii sau merg la serviciu în Alba Iulia şi Sebeş. În ultimii ani s-a înregistrat o tendinţă accentuată de transfer a tinerilor din oraşul Alba Iulia spre Ciugud, unde cumpără proprietăţi imobiliare.

Trei sirieni au intrat fraudulos in Romania

Trei sirieni, ascunşi intr-un transport de marfa, au reuşit sa treacă de filtrele de securitate ale poliţiştilor de frontiera romani si bulgari si sa intre in Romania. Deşi graniţele sunt dotate cu sisteme performante, cei trei refugiaţi au ajuns pana in judeţul Dâmboviţa, unde şoferul camionului, un turc, are o iubita româncă. Pribegii au coborât atunci din ascunzătoare si când si-au dat seama ca nu ştiu in ce tara se afla au sunat la politie. Şoferul autocamionului a încărcat marfa, mii de borcane, in Turcia. Acolo, cei trei sirieni au reuşit sa urce in remorca iar in urma lor, altcineva a resigilat transportul. A durat 4 zile pana când maşina a ajuns in tara, după ce a trecut fără probleme prin vama bulgara si romana. Şoferul turc este uimit ca pe lângă marfa, a adus si trei pribegi. Şoferul trebuia sa duca marfa la Afumaţi, dar a făcut o escala in Corbii mari, la iubita lui.

"Iubirea" dintre PSD şi UNPR a ajuns la faza pe şantaj

Liderul interimar al UNPR le-a transmis partenerilor din PSD că, în cazul în care se gândesc să-i părăsească la locale, ar putea să treacă de partea liberalilor. Nici liderii PSD nu stau cu mâinile în sân şi încearcă să rupă o bună parte din parlamentarii progresişti. Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 şi omul care i-a urmat lui Gabriel Oprea în fruntea UNPR, şi-a început mandatul de lider politic încercând un şantaj. "UNPR ar putea să susţină alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Există o anumită neîncredere în partenerii noştri din alianţă (PSD -n.r.) dată şi de declaraţii recente ale unor lideri ai PSD", a afirmat Onţanu, după şedinţa conducerii UNPR. Neîncrederea de care vorbeşte Neculai Onţanu înseamnă, de fapt, frică de a merge pe cont propriu la algerile locale din vară.

Un alt oraş din România ar putea avea METROU

Primarul Clujului, Emil Boc, susţine că trebuie să fie organizată o discuţie pentru a se analiza oportunitatea construirii unui metrou "măcar" de la Polus la Aeroport. "Eu nu spun că nu merită. Deocamdată se fac analize. Eu am propus o discuţie măcar de principiu pentru a se vedea ce ar însemna un metrou măcar de la Polus şi până la Aeroport. Costurile sunt de miliarde de euro, unu, două, trei sau patru miliarde de euro. Nu aş putea să vă spun exact pentru că studiile sunt foarte aproximative. Se face o analiză pentru a se vedea cum va fi sustenabil un astfel de metrou la un oraş cu o jumătate de milion de locuitori. Eu cred că nu trebuie exclusă o astfel de variantă pe termen mediu şi lung", a declarat primarul Emil Boc, citat de stiridecluj.ro

Cum au plătit românii gaze mai scumpe în ultimii 10 ani

Românii plătesc gaze mai scumpe decât ar fi trebuit deoarece contractele de privatizare pentru Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud, cumpărate în anul 2004 de către E.ON, respectiv GdF SUEZ, nu au fost respectate, arată un raport al Curţii de Conturi. E.ON asigură alimentarea cu gaze în partea de nord a ţării, iar GdF SUEZ, transformată de curând în ENGIE, distribuie gaze în jumătatea de sud a României. Instituţia de control a precizat că Ministerul Energiei nu a urmărit aplicarea prevederilor care prevăd ieftinirea gazelor. Mai exact, nu s-a aplicat o clauză care cerea "aplicarea, pentru prima perioadă de reglementare, a unei reduceri de 15% asupra tarifului de distribuţie a gazelor naturale stabilit de Autoritatea de Reglementare, potrivit raportului pe anul 2014 al Curţii de Conturi, publicat recent. Prima perioadă de reglementare desemnează intervalul 2005-2008. O reducere a tarifului de distribuţie ar echivala cu o scădere a preţului final plătit de consumatori.

Atac armat în Ierusalim în timpul vizitei lui Iohannis

În centrul vechi al Ierusalimului, o palestiniancă a atacat marţi un soldat israelian cu cuţitul şi a fost ucisă imediat de forţele de ordine. Chiar în aceste zile, preşedintele Klaus Iohannis se află într-o vizită de stat în Israel şi, din motive de securitate, SPP-ul le-a interzis jurnaliştilor aflaţi în delegaţia prezidenţială să părăsească hotelul. Incidentul armat a avut loc cu câteva ore înainte de sosirea vicepreşedintelui american Joe Biden la Ierusualim şi face parte dintr-o serie de incidente asemănătoare în care au fost implicaţi palestinieni. Nu mai puţin de 28 de israelieni şi un american au murit în ultimele şase luni în astfel de acţiuni violente, iar forţele de ordine israeliene au ucis 174 de palestinieni.

Directorul comercial de la Romarm, Mihai Nicuşor, reţinut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu

Directorul comercial al companiei Romarm, Mihai Nicuşor, care este şi consilier judeţean PNL în Alba, a fost reţinut miercuri de procurorii DNA Bucureşti. Nicuşor este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi complicitate la cumpărare de influenţă, fapte ce au legătură cu Fabrica de Arme din Cugir. Alături de Mihai Nicuţor a fost reţinută şi Claudia Aura Mariş, care susţine că ar fi reprezentant al unei asociaţii nonprofit ce sprijină persoanele cu dizabilităţi, fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Mihai Nicuşor Mircea este acuzat de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la cumpărare de influenţă.

BANCHERUL

FGDB publica in premiera statistici despre străinii care au depozite in băncile româneşti

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) publica, in premiera, date despre numărul străinilor (nerezidenţi) care deţin depozite la băncile romaneşti, precum si valoarea acestora. Astfel, la finalul lui 2015, in băncile româneşti aveau depozite in total 141.774 de străini, dintre care 137.633 de persoane fizice si 3.413 persoane juridice. Trebuie precizat ca numărul real al deponenţilor este mai mic, întrucât FGDB numără de mai multe ori persoanele si firmele care deţin depozite in mai multe bănci. Mai exact, daca cineva are trei depozite la trei bănci diferite, este numărat de trei ori.

Cosmin Vladimirescu, şeful MasterCard: 2015 a fost cel mai interesant an din istoria cardurilor in Romania

Anul 2015 a fost cel mai interesant din istoria cardurilor din Romania, un aspect care fie a scăpat neobservat, fie nu a fost perceput corect in privinţa impactului puternic asupra pieţei, spune Cosmin Vladimirescu, General Manager pentru România în cadrul MasterCard, intr-un interviu acordat Bancherul.ro. De altfel, el a fost unul dintre principalii susţinători ai masurilor decisive luate anul trecut de fostul guvern Ponta, precum si de actualul guvern tehnocrat, in vederea promovării plaţilor electronice, in scopul fiscalizării economiei si reducerii economiei subterane, cel mai vizibil proiect fiind cel al loteriei bonurilor fiscale. "Toţi premierii si miniştrii de finanţe cu care am discutat, indiferent de culoarea politica, au fost bine-intenţionaţi, foarte deschişi si dornici sa susţină plăţile electronice, in vederea reducerii evaziunii fiscale si a creşterii încasărilor la buget, iar rezultatele au fost impresionante", a spus Vladimirescu, oferind exemplul dublării numărului de role pentru casele de marcat, precum si al creşterii plaţilor cu cardul.

CURENTUL

Soţia premierului, Valerie Cioloş Villemin, interviu în limba română

Îndrăgostită de România înainte de a-l cunoaşte pe viitor soţ, în urmă cu 20 de ani, Valerie Cioloş Villemin a povestit în primul său interviu acordat postului de radio Europa FM despre legăturile extrem de puternice cu ţara noastră, despre pasiunea sa pentru muzică dar şi despre planurile pe care familia le are după terminarea mandatului actualului premier. Domnia sa se declară îndrăgostită de România şi, mai ales, de comunităţile rurale de la noi din ţară. "Îmi plac bunicile care stau în faţa uşii, pe bancă şi se uită la tine şi te salută", a spus Valerie Cioloş Villemin. Valerie Cioloş Villemin şi-a dat doctoratul cu o lucrare despre tranziţia din România. Ea spune că ţara noastră a evoluat mult economic şi crede că punctul său forte sunt oamenii creativi.

Arafat face ce ştie mai bine: se încurcă în declaraţii

Pe 18 februarie, Raed Arafat prezenta la Ministerul de Interne bilanţul activităţii pe 2015 a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Trei săptămâni mai târziu, Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România "protesta împotriva încercărilor repetate ale DSU, prin dl Secretar de Stat Raed Arafat, de a submina activitatea SAJ din România. Asociaţia a explicat că timp de 8 ani, SAJ au asigurat 61% din intervenţii, deşi Indexul de cooperare medicală spune că, la majoritatea cazurilor ar trebuie să plece un PA, contabilizând că 28.000 de pompieri, cu un buget de 1,5 mld de lei rezolvă anual aproape 900.000 de intervenţii, în timp ce 11.000 de angajaţi SAJ, rezolva 3.700.000 de intervenţii, cu un buget de aproape 800 de mil de lei."

EVENIMENTUL ZILEI

Imperiul putred al lui Dan Adamescu

Procurorii anticorupţie au demarat ancheta penală împotriva omului de afaceri Dan Adamescu în al doilea dosar. În trecut, patronul de la "România Liberă" - despre care se spune că a fost "omul de casă al Ceauşeştilor" - a devalizat clubul "Oţelul" Galaţi şi şi-a despăgubit propriul hotel prin societatea sa de asigurări. În noul dosar, în care este acuzat că a prejudiciat societatea Astra Asigurări cu aproape 800 de milioane de lei în perioada 2011-2013, Dan Adamescu a fost obligat să plătească o cauţiune- record pentru Justiţia din România, respectiv 40 de milioane de lei. Dacă vrea să fie cercetat sub control judiciar, omul de afaceri are zece zile la dispoziţie pentru a depune întreaga sumă sau să aducă alte garanţii imobiliare.

Coadă la Micul Licurici numit Israel. După Liviu Dragnea hop şi Klaus Iohannis cu angajamentul de a lupta împotriva antisemitismului din România

Puţini sunt politicienii români postdecembrişti care să nu fi făcut totul pentru a intra în graţiile Organizaţiilor evreieşti mondiale: de la Ion Iliescu pînă la Crin Antonescu. Ultimul e autorul Legii care cenzurează textele despre Mişcarea Legionară. Liviu Dragnea a ajuns preşedinte al PSD. Spre deosebire de Victor Ponta, îi lipsea o anume recunoaştere internaţională. Avea nevoie ca de aer de o vizită de succes în Israel. Şi a avut-o. În Israel a fost primit de premierul Benjamin Netanyahu, a fost decorat cu Crucea Ierusalimului. După Liviu Dragnea, a venit şi Klaus Iohannis cu aceeaşi neghiobie: Insistenţa pe angajamentul României de a lupta împotriva antisemitismului. Acest hodoronc - tronc prezidenţial riscă să creeze o imagine catastrofală a ţării noastre în lume. Imaginea unei ţări unde antisemitismul e o realitate primejdioasă prin proporţii. Angajamentul cu antisemitismul izvorăşte dintr-o percepţie greşită a intereselor Israelului. Israelul de azi nu de antisemitism se teme, ci de ochi dulci făcuţi arabilor, de criticarea Israelului pentru politica din teritoriile ocupate.

Un milion de barili de petrol vor ajunge în România

Conform datelor Bloomberg, în februarie au plecat din Iran 29 de nave încărcate cu ţiţei. Trei dintre ele se îndreaptă spre Europa, în portul românesc Constanţa, în Franţa şi într-un port din Mediterana. Din Iran, un milion de barili vor ajunge la rafinăria Petrotel din România, deţinută de Lukoil, au declarat recent surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. În Bulgaria, Lukoil deţine rafinăria din Burgas, care are o capacitate de producţie de 9,8 tone pe zi, în timp rafinăria Petrotel de la Ploieşti procesează anual 2,4 milioane de tone de benzină şi motorină.

Dan Radu Ruşanu, achitat de acuzaţiile DNA, pe motiv ca fapta nu există

Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost achitat la Curtea de Apel Bucureşti, cu toate că a stat după gratii din 4 martie până în 23 iunie 2014, pentru nişte acuzaţii care nu au putut sta în picioare. Motivul achitării lui Ruşanu a fost, potrivit unor surse judiciare, acela că fapta nu există. În acelaşi dosar, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis şi achitarea lui Corneliu Moldoveanu, fost vicepreşedinte ASF, din acelaşi motiv: fapta nu există. Decizia nu este definitivă.

Axa Berlin-Ankara face legea în Europa

Înţelegerea secretă a Angelei Merkel cu premierul turc Davutoglu, peste capul tuturor liderilor europeni, a compromis summit-ul de la Bruxelles, care trebuia să rezolve criza imigranţilor. Semiluna turcească a eclipsat steluţele Uniunii Europene. Summit-ul UE-Turcia, în care trebuiau identificate soluţii pentru a stăvili valul de imigranţi, a eşuat după negocieri-maraton de 12 ore. "Meritul" îi revine Angelei Merkel. Duminică seara, cei 28 de ambasadori UE (inclusiv cel german) ajunseseră la un acord pentru închiderea "Rutei Balcanilor" pentru imigranţi, punând capăt politicii "frontierelor vraişte". Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le declara triumfător ziariştilor, luni dimineaţă: "Această rută este închisă".

JURNALUL NATIONAL

Băsescu, Bătrânul de la Bucureşti şi prima navă dispărută

Mircea Băsescu a stat la masă, la nunta nepoatei sale, Elena, chiar cu Bătrânul de la Bucureşti. Personajul despre care procurorul Iacobescu spunea că reprezintă una dintre filierele prin care s-a dat mita din cazul Bercea. 500.000 de euro ar fi ajuns de la clanul Bercea la bătrânul de la Bucureşti. Cu destinaţie finală Traian Băsescu însuşi? Aceasta era întrebarea! De altfel, avocatul Pavel Abraham a susţinut că acest personaj, zis şi Costică Naşul, ar fi cel care ar fi intermediat şi întrevederea de la Costeşti dintre fostul preşedinte al ţării şi Bercea Mondialul. Pe cei doi îi leagă însă un trecut mult mai important: dispariţia primei nave româneşti. Numele adevărat al lui Costică Naşul este Constantin, Titi, Şuteu. Fost coleg de şcoală cu Traian Băsescu şi prieten de o viaţă, i-a fost şi adjunct la Inspectoratul Navigaţiei Civile.

Cameră: Comisia pentru muncă a eliminat plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. Totodată, indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani. Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani şi timp de trei ani pentru copilul cu handicap, prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege. Deputaţii din Comisia pentru muncă au stabilit, de asemenea, că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei naşterii copilului. Indemnizaţia minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost eliminat.

Tractorul românesc, ce a fost şi ce mai este

Că marea privatizare a îngenuncheat industria utilajelor agricole, nu mai e o noutate, dar că încă mai avem companii cu capital românesc care încearcă să readucă pe piaţă şi să şi exporte astfel de produse este o veste bună. Parte dintre ele sunt ca pasărea Phoenix... în ascensiune, după privatizările sălbatice de după `90, care au pus la pământ industria constructoare de maşini şi utilaje. Uzinele cu tradiţie, precum Tractorul Braşov şi Semănătoarea, s-au prăbuşit, pe rând, iar startul declinului industriei de utilaje agricole a fost dat de fărâmiţarea terenurilor arabile. Cu mai puţin teren de lucrat şi făcând o agricultură de subzistenţă, fermierii nu au mai avut bani pentru investiţii în echipamente, iar constructorii nu au mai avut cui să vândă. Fabrica de tractoare IRUM de la Reghin a fost fondată în 1953. Aici au fost proiectate şi fabricate primele tractoare forestiere, prin anii 70. Fabrica şi-a păstrat profilul, IRUM devenind o companie cu capital privat în anul 1999. Acum are 400 de angajaţi.

NATIONAL

Iohannis, încolţit de SIE!

Iniţiaţii sistemului se întreabă tot mai mult dacă Iohannis a acceptat tacit să fie "băgat la mijloc" de SIE prin ofiţerii acoperiţi, fie ei si in retragere, care au rămas in posturi cheie la Palatul Cotroceni chiar si după plecarea fostului preşedinte jucător. Sau, de ce nu, Iohannis ori habar nu are, ori nu-l interesează deloc acest aspect. Dacă ar fi să ne luam cel puţin după situaţia de la Palatul Cotroceni, aici se poate vorbi de prezenta unui adevărat Turn Babel al agenţilor unor diverse structuri. Lucrurile par sa se fi complicat odată cu încercarea subtila a Serviciului de Informaţii Externe de a trage, încet, dar sigur, spuza pe propria turta. Pentru ca, daca s-ar face un recensământ al angajaţilor Administraţiei Prezidenţiale -bineînţeles, cei care pornesc de la un anumit nivel al funcţiei - câştig de cauza ar avea cu siguranţa cei cu vădite afinităţi SIE. Si care, fie si după trecerea scriptica in rezerva, este greu de crezut ca nu sunt încă răscoliţi de amintirile profesionale.

Ciolos, cadou pentru Gorghiu

Guvernul a răspuns, marţi, la plângerea legata de desfăşurarea alegerilor locale din acest an, depusa de PNL pe 12 februarie. După aproape o luna de aşteptare, liberalii pot relua procesul prin care spera sa reinstituie alegerea primarilor din doua tururi chiar de alegerile din acest an. "Vesti bune: Guvernul a răspuns ieri la plângerea prealabila a PNL, astfel ca putem continua demersurile care deschid calea invocării excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor legate de alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin. Obiectivul: mai multa reprezentativitate a celor aleşi, mai multa democraţie", a anunţat, marţi, copreşedintele PNL Alina Gorghiu pe contul sau de Facebook, evident incantata de "cadou".

Palatul tarului Putin de la Marea Neagra

Preşedintele rus Vladimir Putin deţine o proprietate uriaşa pe malul Marii Negre, pentru care ar fi plătit un miliard de dolari, susţine Georgy Alburov, membru al Fondului anti-corupţie din Rusia, citat de presa britanica. Alburov a prezentat fotografiile unui palat ridicat in Regiunea Krasnodar, pe ţărmul Marii Negre, despre care spune ca ar fi proprietatea lui Vladimir Putin. Si aici ar vrea el sa se retragă după plecarea din poziţia de preşedinte al Federaţiei Ruse. Vladimir Putin a recunoscut oficial o avere de 179.612 de dolari, însă Bill Browder, care a fost la un moment dat cel mai important investitor străin din Rusia, susţine ca Putin este de fapt cel mai bogat om de pe planeta, estimându-i averea la aproximativ 200 de miliarde de dolari.

FMI: deficitul bugetar al României ar putea sari de 3%

Delegaţia FMI este îngrijorata ca in 2016 deficitul bugetar al României ar putea sari de 3%, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului care a avut loc la sediul partidului. "Membrii delegaţiei au abordat câteva subiecte legate de stabilitatea macroeconomica si au fost interesaţi sa vadă care ar fi opinia noastră fata de evoluţia indicatorilor macroeconomici in perioada următoare, in 2016 si 2017. Dumnealor au spus ca sunt îngrijoraţi ca s-ar putea ca deficitul bugetar sa depăşească 3%. Noi le-am spus ca nu vedem niciun motiv pentru ca in 2016 deficitul sa crească peste 3%. De asemenea, in 2017, opinia noastră este aceeaşi, ca deficitul bugetar trebuie sa fie sub 3% si sunt toate condiţiile pentru a se realiza acest lucru", a declarat Liviu Dragnea.

PUTEREA

Somnul raţiunii guvernanţilor naşte ură. Indemnizaţiile i-au învrăjbit pe oamenii cu handicap împotriva imigranţilor

În disperare de cauză, nefiind băgaţi în seamă de guvernanţi atunci când solicită majorarea ajutorului financiar pentru persoanele cu handicap, liderii Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) au ajuns să reclame faptul că refugiaţii primesc de la Guvernul României o sumă lunară aproape dublă faţă de cea acordată persoanelor cu handicap grav. În replică, Ministerul Muncii susţine că, la suma acordată direct, cu titlu de indemnizaţie, se adaugă şi un "buget complementar" de 106 lei, asistent social sau o sumă de 777 de lei care să suplinească lipsa acestuia, alte facilităţi fiscale, precum scutire de la plata transportului public sau a chiriei pentru locuinţele de stat. În România, conform statisticilor oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi, există peste 750 de mii de persoane cu handicap, dintre care peste 275 de mii au handicap sever. Persoanele cu handicap sever au dreptul la o indemnizaţie lunară de 234 de lei.

În acord cu Jennifer Capriati, Ilie Năstase cere: Şarapova, titlurile înapoi!

Chiar dacă nu ar trebui ca ea să îşi revendice titlul, Simona Halep este câştigătoarea de drept a finalei de la Roland Garros, disputată în 2014, împotriva rusoaicei Maria Şarapova, consideră Ilie Năstase, deţinătorul trofeului din 1973, în competiţia masculină. Ca şi fosta campioană americană Jennifer Capriati, Năstase opinează că Şarapovei ar trebui să i se retragă toate titlurile câştigate, din moment ce a recunoscut că foloseşte regulat meldonium, încă din anul 2006. Într-o declaraţie pentru PUTEREA, cel poreclit "Răutăciosul" datorită jocului său agresiv, reclamă faptul că "sportivele din top nu prea sunt controlate anti-doping". În stilul glumeţ ce-l caracterizează, Nasty se "confesează": "Cu ce mă «dopam» pe vremea mea? Beam o bere rece, iar dacă îmi mai era sete, luam şi un vin roşu. La final, dacă mai puteam, beam şi o şampanie!".

Importantă bancă din România îşi închide 19 sucursale

Piraeus Bank, care are o reţea de circa 120 de unităţi, are în plan închiderea a 19 sucursale situate în oraşe mici şi mijlocii. "Piraeus Bank România confirmă faptul că are în plan închiderea a 19 sucursale din oraşele mijlocii şi mici. Banca îşi optimizează reţeaua teritorială cu scopul concentrării pe activităţile din oraşele mari. Decizia de închidere a unităţilor s-a luat în contextul în care tot mai multe servicii bancare migrează către operaţiunile bancare efectuate de la distanţă, banca dispunând atât de serviciul de internet banking cât şi de o reţea importantă de bancomate", se arată în comunicatul băncii, citat de News.ro.

ROMANIA LIBERA

Cioloş: Guvernul va încerca să organizeze alegerile "cu mai mult respect" pentru românii din afara ţării

Premierul Dacian Cioloş le-a promis, marţi seară, reprezentanţilor comunităţii româneşti din Belgia că Guvernul va încerca să organizeze alegerile "cu mai mult respect" pentru românii din afara ţării, ţinând cont şi de experienţa pe care şi el a avut-o la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014. "La sfârşitul anului o să fie alegerile parlamentare şi sper ca şi (...) comunitatea românească din Belgia să fie la fel de prezentă şi de proactivă aşa cum a fost şi la alte tipuri de alegeri. La alegerile prezidenţiale şi eu am avut plăcerea, nu ştiu dacă pot să-i spun plăcerea, să votez aici sau să am tentativa de a vota aici în primul tur. Vă daţi seama că, cu atât mai mult cu cât am trecut şi eu şi alţi membri ai Guvernului care erau în perioada respectivă aici prin experienţa asta, unul dintre obiectivele noastre anul acesta este să organizăm alegerile, inclusiv pentru românii din afară, într-un alt mod, cu mult mai mult respect pentru dumneavoastră în primul rând", a spus premierul, citat de Agerpres.

Ban Ki-moon: Angela Merkel, ''adevărata voce morală'' a lumii

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a lăudat marţi rolul cancelarului german Angela Merkel în criza refugiaţilor, spunând că ea este ''adevărata voce morală'' a lumii, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres. ''Cancelarul a arătat o mare compasiune şi a încercat să găsească răspunsul corect la aceste provocări'', a declarat Ban Ki-moon după o întâlnire cu Angela Merkel marţi la Berlin. ''Ea este o adevărată voce morală nu numai în Europa, ci şi în lume în general'', a declarat Ban Ki-moon într-o conferinţă de presă alături de Angela Merkel. Secretarul general al ONU a făcut apel la Europa să întreprindă mai multe eforturi pentru a face faţă crizei refugiaţilor. ''Europa este continentul unde se poate face mai mult'', a afirmat secretarul general al ONU, adăugând că nu este vorba doar de câţi bani sunt puşi la dispoziţie. ''Este vorba de mai mult. Este vorba de omenie, de respectarea drepturilor omului'', a spus el.

ZIARUL FINANCIAR

UniCredit face cel mai mare pariu pe România - un milion de clienţi noi în cinci ani

Grupul UniCredit/Bank Austria şi-a stabilit pentru România un obiectiv strategic de a atrage un milion de clienţi noi în următorii cinci ani, plan pentru care va aloca resurse şi capital atât cât va fi nevoie. "Vrem să creştem organic sau să cumpărăm portofolii de la celelalte bănci, a spus Carlo Vivaldi, şeful acestei divizii din grupul italian. Nu ne interesează să preluăm alte bănci, a precizat el, răspunzând unei întrebări legate de Banca Transilvania, cu care împreună ar ajunge numărul unu în România, înaintea BCR. Vivaldi susţine că UniCredit are dorinţa şi resursele necesare pentru a susţine această creştere. "De unde vom lua aceşti clienţi? Sunt grupuri bancare care îşi restrâng prezenţa în regiune, cum ar fi băncile greceşti, ruseşti, austriece sau americane." Vivaldi, prin poziţia pe care o deţine, este cel mai important bancher al Europei Centrale şi de Est, având în vedere că UniCredit/Bank Austria este cel mai mare grup financiar din regiune, înaintea lui Erste sau Raiffeisen.

Record pe rezidenţial: în Bucureşti şi Ilfov s-au construit 11.000 de locuinţe noi anul trecut

Anul trecut a fost cel mai bun pentru construcţia de locuinţe în regiunea Bucureşti-Ilfov, peste 11.000 de case şi apartamente fiind finalizate, un nivel record pentru ultimii zece ani, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, centralizate de ZF. "Există mai multă încredere din partea oamenilor, care îşi pot permite să acceseze credite, pentru că dobânzile sunt mici", explică Antoanela Comşa, general manager al companiei de dezvoltare imobiliară Gran Via, care a ridicat mai multe ansambluri rezidenţiale în Capitală. Anii 2008 şi 2014 s-au mai remarcat cu cifre de peste 10.000 de locuinţe construite în Bucureşti şi Ilfov, însă nivelul de peste 11.000 de locuinţe nu a mai fost depăşit până acum.

Adrian Vasilescu, BNR: Capitaliştii autohtoni nu se înghesuie să facă "bănci româneşti"

România avea 5 bănci în ianuarie 1990 şi are 36 în prezent. Eu, personal, mi-aş fi dorit din suflet să avem astăzi 36 de bănci cu capital 100% românesc. Dar capitaliştii noştri nu s-au angajat la o treabă atât de grea. Cifrele şi faptele îi contrazic însă drastic pe cei care hulesc sistemul bancar. Înainte de criză, până în decembrie 2008, băncile româneşti cu capital străin au repatriat (sub formă de dividende acordate acţionarilor) numai paisprezece la sută din totalul câştigurilor adunate din momentul zero al prezenţei în România şi până atunci. Grosul profiturilor - optzeci şi şase la sută - a fost reinvestit în România. Pe întregul parcurs al crizei, an de an, Banca Naţională a cerut acţionarilor subsidiarelor (băncile-mamă) să-şi ajute fiicele şi să le trimită fonduri pentru a-şi putea continua activitatea. Toţi, fără excepţii, au răspuns pozitiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb