REVISTA PRESEI 18.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 18 mai 2017

REVISTA PRESEI 18.05.2017

ADEVARUL

Un nou atac cibernetic este în curs în întreaga lume

Un nou atac cibernetic de mare amploare afectează sute de mii de computere din întreaga lume. Computerele infectate sunt folosite pentru crearea şi recuperarea unei monede virtuale fără ştirea utilizatorilor, relatează AFP. Experţii de la compania de securitate cibernetică Proofpoint au descoperit un nou atac legat de WannaCry. Inspectând vulnerabilitatea în sistemul Windows utilizată de WannaCry pentru a bloca sute de mii de computere din întreaga lume, experţii de la Proofpoint au rămas surprinşi. Ei au identificat un alt software rău intenţionat, numit Adylkuzz. Este vorba de un atac cibernetic mai discret şi mai amplu, spun experţi în securitate. Acest virus pătrunde într-un computer şi îi consumă resursele, de exemplu memoria, pentru a crea, în beneficiul atacatorilor, moneda virtuală Monero, comparabilă cu Bitcoin şi mai greu de detectat.

Aplicaţia românească de chat care se bate cu WhatsApp şi Viber

O firmă din Piteşti a lansat la începutul acestui an o aplicaţie gratuită de comunicare pe mobil cu care vrea să aibă mai mulţi utilizatori decât WhatsApp şi Viber. Onechat Messenger are deja peste 25.000 de utilizatori în Europa şi Asia, cei mai mulţi fiind din Iran (5.000) şi România (4.000). Ţinta este de a ajunge la peste 100.000 de utilizatori până la sfârşitul anului. Programatorul Robert Zamfir (35 de ani) este unul dintre membrii echipei care a realizat aplicaţia, echipă ce are în componenţă şi câţiva IT-işti de peste hotare, din Germania, Pakistan şi India. Însă peste 90% dintre componenţii echipei sunt români. One Chat, firma ce a făcut aplicaţia, este deţinută de un cetăţean persan stabilit în România.

Priorităţi strategice ale războiului informaţional rus în România şi Republica Moldova

"Să creezi harababură în gânduri, să le faci ilogice şi dezordonate, să îl forţezi pe om să se îndoiască de adevăruri vitale stabile: e ceea ce îl face pe om să ajungă fără apărare în faţa manipulării" (Serghei Kara-Murza, 2003). În ultima decadă, practica războiului informaţional al Rusiei s-a dezvoltat mult mai rapid decât se aşteptau analiştii şi experţii militari. Totuşi, la nivel de conţinut, noua tehnică nu reprezintă o inovaţie în materie de agresiune informaţională, mai ales că noua propagandă a Rusiei păstrează câteva repere fundamentale ale propagandei sovietice.

Într-o comuna din Iaşi, peste 300 de localnici au o forma de handicap. "Nu ştiu dacă socrii mei sunt orbi, nu i-am întrebat niciodată"

În acte, un bărbat de 65 de ani din localitatea Hălăuceşti, judeţul Iaşi, este nevăzător de gradul I. Nu distinge lumina de întuneric si este complet orb. Altfel spus, nu ar putea sa nicio mişcare fără un însoţitor. Miercuri, însă, lucra de zor la ridicarea unui gard. Nu sunt singurele cazuri din localitate. Peste 40 de oameni care stau in zona încasează in fiecare luna cate o mie de lei pentru ca apar in acte ca nevăzători. Asta in condiţiile in care cei care ii cunosc susţin ca nu au probleme de vedere. Angajaţii Agenţiei de Inspecţie Sociala au vrut sa verifice in teren situaţia dar aşa-zişii nevăzători s-au ascuns de ei. Ca sa fie declaraţi nevăzători si incluşi in categoria persoanelor cu handicap, oamenii au prezentat documente care le justificau afecţiunea.

Sesizări pentru despăduriri care se văd din satelit

Nu mai puţin de 1.000 de hectare de pădure au fost pur şi simplu rase de pe faţa pământului, în ultimii ani, în Parcul Natural Apuseni. Asta spun reprezentanţii USR Bihor, care au studiat hărţile din satelit ale zonelor cu probleme. Ca să stopeze fenomenul tăierii pădurilor, membrii filialei judeţene a Uniunii vor să depună mai multe sesizări la instituţiile abilitate. Reprezentanþii USR Bihor au studiat hărþile satelitare ale programului Google, care arată cum evoluează o suprafaţă de la an la an. Aşa au ajuns la concluzia că o mare parte din pădurile din zona Padiş a Parcului Natural Apuseni au dispărut în ultimii ani.

Cine câştigă prin desecretizarea arhivelor SIPA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va desecretiza arhivele Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), în care sunt stocate dosarele tuturor magistraţilor din România. Specialiştii în drept atrag atenţia că desecretizarea acestor dosare ar putea declanşa un scandal imens, iar magistraţii ar putea fi şantajaţi. "Magistraţii se vor împărţi în cei care au mai puţin de 15 ani vechime, care evident nu se regăsesc în arhiva SIPA, şi cei care au mai mult. Cei din prima categorie au un avantaj că nu au făcut obiectul preocupării SIPA. Ceilalţi se găsesc acolo încondeiaţi cu tot felul de lucruri, dintre care multe sunt simple delaţiuni neverificate, iar altele sunt elemente de viaţă personală - beţii, relaţii extraconjugale, avorturi, care nu au relevanţă", a explicat avocatul Daniel Fenechiu.

Minivacanţă de cinci zile, în perioada 1-5 iunie, pentru bugetari

Minivacanţă de cinci zile, în perioada 1-5 iunie, pentru bugetari. Decizia urmează să fie luată de Guvern în şedinţa de joi, potrivit unor surse din Executiv. Astfel, se va decide ca şi ziua de 2 iunie să fie liberă, astfel încât bugetarii să stea acasă începând din data de 1 iunie, când se serbează Ziua Copilului şi inclusiv 5 iunie, când este sărbătoarea Rusaliilor, de asemenea declarată zi liberă, prin lege. 1 iunie, Ziua Copilului, care de anul acesta este zi liberă, pică într-o joi, iar în weekend-ul ce urmează, sunt sărbătorite Rusaliile. Potrivit Codului Muncii, luni, 5 iunie, a doua zi de Rusalii, este liberă.

"Italienii" din Botoşani

Comuna Dersca, din judeţul Botoşani, s-a adaptat perfect migraţiei locuitorilor în străinătate, la muncă. În urmă au rămas bătrâni, copii, case, şcoli speciale şi facilităţi de transport direct până în marile oraşe ale Europei. Vilele şi abundenţa de copiii însoţiţi de bătrâni sunt indiciile clare că Dersca este o comună "a italienilor", aşa cum îi spun restul botoşănenilor. Adică un sat din care oamenii în putere au plecat să-şi câştige existenţa peste tot în Europa. În acest "sat al italienilor" există inclusiv facilităţi educaţionale pentru copiii rămaşi în grija bunicilor, o linie de transport directă către oraşele Italiei, centru pentru cumpărarea de bilete de avion şi chiar magazine care, pe baza comenzilor online, trimit pachete sătenilor plecaţi la muncă în străinătate.

Cererea lui Roşca Stănescu de anulare a condamnării primite în dosarul "Rompetrol" a fost respinsă

Curtea Supremă a respins ca nefondată cererea lui Roşca Stănescu de anulare a condamnării definitive primite în dosarul "Rompetrol", în care a fost condamnat în 2014 la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare, stând nouă luni în penitenciar. Decizia este definitivă. În 7 octombrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv în dosarul Rompetrol pe fostul senator Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare. Stănescu a fost condamnat pentru utilizare de informaţii privilegiate şi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, iar Pantiş pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi constituire a unui grup infracţional organizat.

BANCHERUL

Creşterea economică surpriză din primul trimestru s-a simţit din plin pe cardurile românilor si in creditele luate de la bănci

Creşterea economica surprinzător de mare din primul trimestru, de 5,7% faţă de anul precedent, cu un punct peste estimările economiştilor, s-a simţit din plin in buzunarele românilor, care au scos sume de bani record de pe carduri, au făcut cumpărături mai mari ca niciodată, achitate cu cardurile la POS-urile magazinelor si online. In plus, in primele trei luni ale anului s-au obţinut si cele mai mari credite de la bănci din ultimii ani. Toate aceste recorduri s-au stabilit, să nu uităm, pe parcursul unei perioade in care am asistat la mai multe săptămâni de iarnă grea. Totalul sumelor de bani deţinute de persoanele fizice si de firme in conturile bancare au crescut, de asemenea, semnificativ in ultimul an, cu 26%, la un total de 125 miliarde lei. In primul trimestru din acest an, populaţia si firmele au obţinut de la bănci credite noi in lei in valoare de 13 miliarde lei.

COTIDIANUL

Ghiţă, periculos ca o bombă - Cornel Nistorescu

Sebastian Ghiţă, un june din Prahova, a întors pe dos un partid greoi şi l-a păcălit ca pe ultimul fraier. Nu-i de colea, după cum nici felul în care a gestionat conflictul cu Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea nu este la îndemîna oricui. Toate acestea arată un Ghiţă jucător abil pe tabla de şah, cu multe mutări pregătite dinainte, cu strategii şi cu reacţii-surpriză. Ghiţă, indiferent că este sau nu agăţat de o a treia forţă, că este susţinut sau nu din exterior sau din interior, a fost un jucător diabolic şi înaintea declanşării acestui conflict. Să nu uităm că el a cîştigat partidele cu Vîntu şi Coldea. Şi cine din PSD a intrat în conflict cu el a pierdut partida. Cum a păstrat tot felul de dovezi de la excursiile cu Coldea, Dîncu şi Maior, îşi va fi păstrat dovezi şi din contractele încheiate pentru SRI sau pentru tot felul de ministere şi agenţii.

De ce creşterea economică doar din consum este periculoasă

Creşterea economică de 5,7% pe primul trimestru se bazează pe consum şi aproape deloc pe aportul producţiei. Banii au mers în special în achiziţia de bunuri şi servicii, de multe ori luate din import, în paralel cu o reducere drastică a investiţiilor publice şi private (cele care aduc bunăstare). Pe termen mediu şi lung modelul acesta de creştere va accentua şi mai mult deficitul balanţei de plăţi, care s-a dublat în ultimul an, şi în final va duce la o creştere a inflaţiei (care deja a început să se mişte) ce va avea ca efect deteriorarea puterii de cumpărare a gospodăriilor. România repetă acum situaţia dinaintea declanşării crizei economice din 2008-2009, atunci când "economia duduia", consumul îngrijora peste măsură BNR şi, din lipsa unui surplus de tehnologie intern, românii finanţau cu banii câştigaţi în plus economiile altor state.

Ponta e aşteptat de Băsescu în faţa înjuraţilor zilei

Scandalul privind arhiva SIPA capătă noi proporţii. Traian Băsescu a anunţat în direct în emisiunea Dosar de Politician de pe B1TV că îl va da în judecată pe Victor Ponta pentru afirmaţii acestuia că s-a folosit de arhiva serviciului. Victor Ponta afirmase în prealabil despre acest scandal că "singura persoană care a avut acces la aceea arhivă şi care a folosit-o este exact Monica Macovei, care pe atunci în 2005-2006, era braţul înarmat al lui Traian Băsescu împotriva adversarilor politici". Traian Băsescu a precizat însă în emisiune că Victor Ponta încearcă doar să ascundă scandalul privind dezvăluirile din mandatul său de premier prin lansarea de noi acuzaţii. "Victor Ponta încearcă să acopere că el juca tenis de 3 ori pe săptămână cu Maior şi Coldea. El e finul lui Maior, el e finul lui Oprea. Nu eu eram la şpriţurile lor de după meciurile de tenis, când se punea ţara la cale şi probabil se mai stabileau şi ceva arestări", a acuzat fostul preşedinte.

CURENTUL

Preşedinta CSM o acuză pe Raluca Prună pentru nedesecretizarea arhivei SIPA

Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a afirmat miercuri că în 2016 Consiliul a primit o solicitare pentru emiterea unui punct de vedere privind desecretizarea SIPA, însă demersul a rămas nefinalizat ca urmare a necontinuării acestei proceduri de către ministrul de atunci. Desigur că desecretizarea nu înseamnă postarea pe internet a documentelor, ci pur şi simplu li se va retrage calitatea de documente secrete şi vor fi gestionate cu respectarea întregii legislaţii privind protecţia datelor personale. Menţionăm că avortul nu mai e infracţiune din 1989 iar adulterul de prin 1999 aşa că şantajarea cu acest fel de informaţii e prostesc. Asta doar dacă nu-şi închipuie cineva că magistraţii nu fac sex.

CURIERUL NATIONAL

Parlamentul European facilitează donaţiile alimentare

Deputaţii europeni au eliminat o serie de restricţii privind donaţiile alimentare, astfel încât risipa de alimente să fie redusă cu 30% până în 2025 şi cu 50% până în 2030. «Deputaţii susţin eforturile de a reduce la jumătate până în 2030 risipa alimentară din UE, eliminând restricţiile actuale asupra donaţiilor de alimente şi eliminând confuzia între etichetele "data expirării" ("best before") şi data-limită de consum ("use by")», a informat PE. Pe lângă procentele de reducere a risipei alimentare deja menţionate, europarlamentarii şi propun să faciliteze donaţiile alimentare şi să clarifice etichetele privind "data expirării" ("best before") şi data-limită de consum ("use by").

Comisia Europeană va chema statul italian în justiţie pe tema emisiilor maşinilor Fiat-Chrysler

Comisia Europeană va intenta o acţiune în justiţie contra statului italian pe care îl acuză că nu a venit cu destule dovezi care să arate că sistemele de control a emisiilor instalate pe maşinile Fiat sunt legale, spun surse citate de Reuters. CE a criticat mai multe state europene pe motiv că nu iau măsuri împotriva companiilor auto care au instalat dispozitive frauduloase de păcălire a testelor de emisii. CE spune că o serie de guverne naţionale doresc să protejeze industria auto şi nu iau niciun fel de măsuri pentru a pedepsi încălcări grave precum cele descoperite în scandalul Volkswagen.

Preşedintele Coreei de Sud: Sunt şanse mari de conflict militar cu Phenianul

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat miercuri că există o posibilitate ridicată de conflict armat cu Coreea de Nord, ale cărei rachete şi capacităţi nucleare par să fi avansat rapid, relatează Reuters, citând presa din Coreea de Sud. Traian Băsescu, despre posibilitatea izbucnirii unui conflict: "România nu este pregătită să fie un partener al aliaţilor săi într-un conflict cu Coreea, nu avem mijloace". Rusia a mutat echipament militar greu la graniţa cu Coreea de Nord. Preşedintele chinez cere reţinere în problema Coreei de Nord.

ASF a anunţat tarifele de referinţă pentru piaţa RCA

Pentru o persoană fizică între 31 şi 40 de ani, care are o maşină cu capacitatea cuprinsă între 1.201 - 1.400 cmc, RCA este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei. Pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%). Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinţă este 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei).

BCR finanţează Romcarton cu 23,4 mil. euro, pentru construcţia unei noi fabrici lângă Bucureşti

Romcarton S.A., companie membră a Grupului Rossmann, unul dintre liderii europeni în producerea ambalajelor din carton ondulat, a contractat de la Banca Comercială Română un credit de investiţii în valoare de 23,4 milioane de euro. Facilitatea de credit a fost aprobată la începutul lunii martie şi este folosită pentru construcţia unei noi fabrici de carton ondulat în Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov, care se va întinde pe o suprafaţă de peste 3,4 hectare. Proiectul va fi finalizat până la sfârşitul anului 2017, investiţia totală ridicându-se la 27,5 milioane de euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Eugen Bejinariu a scăpat de urmărirea penală până la toamnă

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, ieri, cererea de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, amânată încă de la finalul precedentei legislaturi. Potrivit surselor EVZ, deputaţii vor lua o decizie în acest caz abia la toamnă. DNA a anunţat la 21 noiembrie 2016 "suspiciunea rezonabilă" că deputatul PSD a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată în dosarul Microsoft 2. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică. Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari.

Există sau nu OFIŢERI ACOPERIŢI în justiţie? Ce a răspuns Dana Gîrbovan

Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, a vorbit despre cazul SIPA şi prezenţa ofiţerilor sub acoperire infiltraţi în justiţia din România. Chiar dacă acest lucru nu poate fi dovedit din cauza legilor din România, care nu permite SRI divulgarea numelor celor care lucrează sub acoperire, Gîrbovan susţine că acestă lipsă de trasparenţă afectează direct magisraţii care se simt hăituiţi pentru că nu ai intimitate. "Nu vă pot spune dacă există ofiţeri sub acoperire în justiţie pentru că SRI nu le dă niciodată aceste nume. Judecătorii trebuie să declarare în fiecare an că nu fac parte din servicii. Dar aceste declaraţii nu sunt neapărat dovezi. Trebuie neapărat să aflăm sigur dacă aceşti oameni există pentru că magistraţii au nevoie şi ei de intimitate".

Mircea Kivu, MĂRTURISIRE CUTREMURĂTOARE: "Colaborarea mea cu Securitatea"

Sociologul Mircea Kivu a anunţat, miercuri seara, într-o postare pe Facebook, că a colaborat cu Securitatea, sub numele de cod "Mihai". "Nu găsesc alt resort pentru a-l fi semnat decât laşitatea", scrie cunoscutul sociolog. Mărturisirea vine în urma unui anunţ făcut de Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România liberă - în care Mircea Kivu scria articole de opinie, cu privire la încetarea colaborării cu sociologul.

Dan Andronic îi răspunde judecătorului Danileţ

În contextul în care plângerea trimisă de judecătorul Cristi Danileţ a fost transmisă de Parchetul General la DIICOT, privind modul în care a fost inventariată arhiva SIPA în timpul mandatului ministrului Monica Macovei, apare o întrebare foarte importantă: oare magistratul care a făcut plângerea nu a încălcat legea în 2011, când într-o discuţie cu Ambasada SUA a dezvăluit ce a văzut în Arhiva SIPA? Dan Andronic: "Este clar o tentativă de intimidare, se vrea ascunderea adevărului, iar Cristi Danileţ este folosit de grupuri interesate de muşamalizarea scandalului. Stau să mă întreb dacă judecătorul Danileţ mai are certificat ORNISS în condiţiile în care avem cel puţin o dovadă, telegramele WikiLeaks, că a dezvăluit detalii despre Arhiva SIPA reprezentanţilor unei amabasade".

JURNALUL NATIONAL

Cuscra lui Vasile Blaga l-a înlocuit pe ginere la contractele pentru paza autostrăzilor

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta CNADNR) atribuie contract după contract pentru paza autostrăzilor unei firme patronate nu de ginerele lui Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu, aşa cum s-a întâmplat până în urmă cu doi ani, ci unei companii patronate de cuscra politicianului. Cele două firme au nume aproape identic. Cea administrată de Ioan Andrei Rudeanu, implicată în dosarul penal pentru care acesta a fost trimis în judecată, AXIS Corporate Security SRL, iar la Deva, o altă companie, pe nume AXIS Security, deţinută de mama lui Andrei, Mariana Aurora Rudeanu, care a primit, zilele trecute, de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu unul, ci două contacte pentru paza şi patrularea pe Autostrada A1, în valoare de peste 3,4 milioane de euro.

Putin despre scandalul divulgării de informaţii ultrasecrete de către Trump: Schizofrenie politică

Vladimir Putin califică ultimele relatări despre dezvăluirea de secrete militare făcute de Donald Trump părţii ruse drept "schizofrenie politică", în timpul unei conferinţe de presă cu premierul italian, Paolo Gentiloni. Liderul de la Moscova mai spune că este dispus să ofere Senatului şi Congresului transcriptul conversaţiei dintre Trump şi Lavrov. Iuri Uşakov, asistent în cadrul Kremlinului, a venit cu o clarificare în care explică faptul că dialogul din Biroul Oval nu a fost înregistrat audio ci doar transcrierea. Aceste reacţii vin după ce Washington Post a publicat un articol în care se susţine faptul că Trump i-ar fi dezvăluit lui Serghei Lavrov informaţii secrete.

Ministerul Dezvoltării Regionale: 246 milioane de euro pentru IMM-urile din România

Ministerul Dezvoltării Regionale anunţă că Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene de Investiţii, a semnat primele acorduri în cadrul Iniţiativei pentru întreprinderile mici şi mijlocii cu trei bănci comerciale (Raiffeisen Bank, BCR şi ProCredit Bank), acorduri ce vor genera finanţare IMM-urilor din România în valoare totală de 246 milioane de euro, sumă ce acoperă aproape jumătate din finanţarea totală de 540 milioane de euro disponibilă. Potrivit unui comunicat al MDRAPFE, remis miercuri AGERPRES, aceste trei tranzacţii au fost semnate la mai puţin de un an de la lansarea Iniţiativei în România.

O româncă a uimit China şi SUA şi acum vrea să dea o avere celor cu idei bune

Silk Ventures este un fond de investiţii susţinut de guvernul din China care are de dat o jumătate de miliard de dolari startup-urilor europene şi americane care doresc să se dezvolte pe piaţa chineză. Silk Ventures este condus de o româncă, Angelica Anton, absolventă de Oxford, scrie Tech City News. Angelica a studiat matematică şi computer science, iar la 18 ani ajungea să lucreze pentru un proiect NASA (un proiect de design pentru o staţie spaţială). În 2008 s-a mutat în Marea Britanie pentru a studia business management şi comunicare în cadrul Universităţii din Birmingham, iar acela a fost momentul în care şi-a dat seama cât de mult o fascinează tot ceea ce ţine de cultura chineză. "Aproape imediat ce am absolvit, m-am urcat într-un avion şi am plecat acolo", spune Angelica Anton, citată de Tech City News.

NATIONAL

Golănii imobiliare la vârful Poliţiei de Frontieră!

Intr-o perioada in care MAI se confrunta cu o acuta criza a sediilor insuficiente pentru buna derulare a activităţii structurilor subordonate, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera se agită de mama focului "sa scape" de un teren de aproape 10.000 de metri pătraţi, aferent fostului pichet de grăniceri, aflat la Limanu, una din cele mai "vânate" zone de pe Litoral de către rechinii imobiliari. Limanu nu mai este de mult o simpla comună prăfuită si uitată de prin pustiul dobrogean, ci noul "El Dorado" de pe Litoralul romanesc. Unde se construieşte in draci, mai ales după ce Vama Veche are, in ultima vreme, întâietatea la ocuparea spatiilor de cazare, luând până si faţa celebrei Mamaia la acest capitol.

Judecătorii si-au schimbat ţintele!

Sechestrul ajunsese o "etichetă" care se lipea automat de orice dosar de corupţie, evaziune fiscala sau spălare de bani care ajungea in instanţă. Iată însă că lucrurile par să se fi schimbat din mers in ultimele săptămâni, când, in timp ce "ţintele" obişnuite de până acum au fost lăsate să mai respire, "beleaua" sechestrului pare să fi căzut pe capul altei categorii de "clienţi obişnuiţi" ai tribunalelor. Aşa că tot mai mulţi membri ai lumii interlope, de la cămătari până la traficanţi, cărora până acum oamenii legii nu păreau să le acorde prea multa atenţie si pe această linie, au început să se vaite după ce le-a fost impus sechestru asigurator, mai ales pe limuzinele de lux si pe imobilele cu turle deţinute in zonele de influenţă.

Imodium, metadona săracului

După mai multe decese in rândul toxicomanilor americani, care au ingerat acest medicament in doze mari, autorităţile de peste ocean au tras un semnal de alarma. Imodium este un medicament "inofensiv", utilizat împotriva diareii si care face parte din lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Este căutat de toxicomani pentru o substanţă-cheie conţinută de Imodium: loperamida. Pentru ca loperamida, al cărei scop iniţial este stimularea absorbţiei de apă si electroliţilor la nivelul intestinului este si un opiaceu, un opiaceu psihotrop de sinteza precum codeina, morfina, oxycodonul, heroina sau fentanylul, analgezic care l-a costat viaţa, anul trecut, pe Prince. Toxicomanii amesteca 400-500 comprimate cu un blender împreuna cu fructe, o metoda periculoasă pentru ca permite drogului să fie asimilat mai repede de organism.

PUTEREA

Ponta lansează SCENARIUL prezidenţialelor. Cine ar putea fi CANDIDATUL PSD

După recentul sondaj de opinie în care Gabriela Firea şi Sorin Grindeanu erau peste Klaus Iohannis ca nivel de încredere, fostul premier Victor Ponta trage propriile concluzii şi dă veşti sumbre partidului din care face parte. "Dacă te iei după sondaje, trebuie să fie doamna Firea. Dacă nu vrea, să fie Grindeanu. Până în 2019 mai e însă mult timp. În primul tur va câştiga candidatul PSD, dar în turul doi va pierde cu Iohannis sau cu cine va mai fi. O să iasă pe primul loc, după care pe turul 2 în 2019 o să auziţi "vin comuniştii" şi o să-l votăm probabil tot pe dl Iohannis. Firea a câştigat primăria în primul tur, dacă era în două tururi era foarte greu. Nu ştiu dacă va candida Iohannis, dar cred că va candida", a încheiat Ponta.

Lovitură DURĂ pentru UNGARIA!

Parlamentul European (PE) a votat miercuri în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru "încălcarea gravă a valorilor" europene, informează MTI şi EFE, citate de Agerpres. Invocarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona ar putea duce la pierderea de către Ungaria a dreptului la vot în cadrul reuniunilor Consiliului Uniunii Europene. Euro deputaţii au aprobat o rezoluţie propusă de liberali, social-democraţi şi stânga radicală potrivit căreia "situaţia actuală din Ungaria constituie un risc clar de încălcare gravă a valorilor stipulate în Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene şi justifică declanşarea procedurii prevăzute de Articolul 7". Euro deputaţii constată o "deteriorare gravă a statului de drept şi democraţiei" în Ungaria şi subliniază că "legile controversate trebuie suspendate sau retrase".

Ce s-a întâmplat la AUDIEREA lui Sebi Ghiţă în Serbia

Sebastian Ghita, aflat in arest in Serbia, trebuia sa fie audiat, miercuri, prin videoconferinta, intr-o sedinta secreta la instanta suprema, in dosarul in privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania, in care este urmarit penal si fostul premier Victor Ponta, relateaza News.ro. Fostul deputat insa nu a declarat nimic intrucat nu era asistat in Serbia de catre avocatul ales de el. In acest context, o noua videoconferinta va avea loc luni, potrivit News.ro.

ROMANIA LIBERA

Şeful STS, agentul de marketing al lui Sebastian Ghiţă

În urmă cu doi ani, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), gen. Marcel Opriş, îi atrăgea atenţia preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, că serviciul secret nu este suficient implicat în programele de dezvoltare a infrastructurii IT&C a Fiscului şi îi solicita remedierea acestei situaţii. "România liberă" a intrat în posesia unei adrese oficiale, nesecretizate, pe care gen. Marcel Opriş i-a trimis-o, în 5 noiembrie 2015, şefului Fiscului de la acea vreme. Prin intermediul acestui document, Opriş îi cerea lui Diaconu ca ANAF să colaboreze cu STS, astfel încât Fiscul "să beneficieze de toate facilităţile şi serviciile de telecomunicaţii speciale" oferite de acest serviciu secret, "inclusiv de mecanismele de securitate şi de suportul tehnic calificat al specialiştilor noştri".

Donald Trump va anunţa o alianţă arabă sunnită-NATO împotriva terorismului

Cu o criză în cârcă, provocată de o serie de decizii controversate şi gafe cât cuprinde, preşedintele american, Donald Trump, porneşte într-un turneu ce trebuie să-l readucă pe scena mondială ca un jucător de temut. Sâmbătă, Trump ajunge la Riad, Arabia Saudită, de unde, susţin surse din cadrul serviciilor secrete, va face un anunţ militar important. Îşi va continua seria de vizite în Israel, la Vatican, la Bruxelles, unde se va întâlni cu liderii ţărilor membre NATO, apoi la întrunirea G-7, în Sicilia. Preşedintele Trump şi regele Arabiei Saudite au plănuit din timp să formeze o alianţă arabă - musulmană sunnită, care să se ataşeze NATO în lupta împotriva terorismului internaţional. Liderii din 17 ţări arabe se reunesc în weekend la Riad, în timpul vizitei lui Trump, pentru a decide asupra alianţei.

ZIARUL FINANCIAR

Axxess Capital vrea să scoată la vânzare un pachet de acţiuni din BitDefender, într-o tranzacţie evaluată la peste 150 mil. euro

Axxess Capital, unul dintre fondurile de investiţii de pe piaţa românească, se pregăteşte să scoată la vânzare un pachet de acţiuni deţinut la BitDefender, compania românească de IT specializată pe securitate cibernetică deţinută de familia Talpeş care în acest moment beneficiază de o expunere foarte mare pe piaţa internă şi internaţională ca urmare a atacurilor cibernetice. Conform unor surse de pe piaţa financiară Axxess Capital vrea să vândă 25% din BitDefender într-o tranzacţie evaluată între 150 şi 180 de milioane de euro. Axxess Capital, fondul administrat de Horia Manda plus alţi investitori privaţi, deţine 40% din BitDefender. Conform surselor citate, Axxess şi BitDefender i-au angajat pe bancherii de la Deutsche Bank să găsească investitori care să intre în cel mai puternic grup românesc din IT.

Urmează stagnarea? Strategii spun că statele est-europene sunt aproape de potenţialul maxim de creştere economică

Perioada de creştere economică susţinută se apropie de sfârşit pentru ţările est-europene. Economiile din estul Uniunii Europene care sprintează îşi vor epuiza energia anul acesta şi de anul viitor vor începe să încetinească, scrie Bloomberg. Deşi unele ţări au obţinut creşteri economice fără egal după criza financiară din 2008, avansul a venit pe fondul menţinerii inflaţiei la un nivel scăzut, iar economii ca Polonia şi România s-au confruntat chiar cu cele mai lungi perioade de scăderi de preţuri din istorie. Dobânzile se situează la minime record din Ungaria până în Cehia. Însă în condiţiile în care economiile din regiune sunt acum aproape de potenţialul maxim de creştere, strategii sunt în alertă cu privire la revenirea puternică a inflaţiei.

Fondul Proprietatea caută cumpărători pentru filiale de 880 mil. lei ale Electrica

Fondul Proprietatea intenţionează să-şi vândă participaţiile la cele trei centre centre regionale de distribuţie (Distribuţie Muntenia Nord, Distribuţie Transil­vania Sud, Distribuţie Transilvania Nord) şi Electrica Furnizare, a căror valoare o estimează în raportul trimestrial la aproximativ 887 mil. lei. În primul trimestru din 2017, Fondul a vândut participaţia la Oil Terminal şi o parte din participaţia în Banca Transilvania. Valoarea totală a companiilor nelistate la care Fondul este acţionar este de circa 7,6 mld. lei din care 3,4 mld. lei este valoarea pe care Fondul Proprietatea o are la Hidroelectrica, perla energiei româneşti. Astfel, ponderea Electrica Furnizare şi a celor trei operatori de distribuţie în totalul companiilor nelistate este de circa 12%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb