Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Să ne bucurăm de inflaţia scăzută!

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Să ne bucurăm de inflaţia scăzută!
CĂLIN RECHEA

Acesta a fost îndemnul guvernatorului Mugur Isărescu la încheierea conferinţei de presă a BNR de ieri, unde s-a prezentat al treilea raport asupra inflaţiei din acest an.

Banca Naţională şi-a redus semnificativ prognoza pentru inflaţia din 2014 şi din 2015, până la 2,2%, respectiv 3%, în condiţiile în care s-a amintit că "deficitul de cerere" şi "ajustarea descendentă a aşteptărilor privind inflaţia" reprezintă factori persistenţi pentru reducerea presiunilor inflaţioniste.

Toate bune şi frumoase, dar de ce populaţia este îngrijorată de creşterea preţurilor, după cum arată ştirile din presă? Să fie un alt "grafic" de vină? Conform datelor de la INS, indicele preţurilor de consum a crescut cu peste 60% în iunie 2014 faţă de ianuarie 2005, în condiţiile în care preţurile produselor nealimentare au crescut cu peste 76%, iar preţurile serviciilor cu peste 77% (vezi graficul 1).

În raportul BNR se arată că "majorarea accizei la carburanţi a reprezentat principala sursă de presiune în T2 2014", dar aceasta a avut "un impact tranzitoriu asupra anticipaţiilor inflaţioniste ale agenţilor economici şi relativ redus asupra volumului comerţului cu carburanţi".

Oare chiar "nu s-a speriat nimeni", după cum a declarat guvernatorul Isărescu, iar "lucrurile s-au aşezat şi s-a restabilit încrederea"? Atunci ceea ce s-a scris în presă, privind scăderea consumului de carburanţi şi reducerea veniturilor bugetare aferente, sunt doar manipulări destabilizatoare?

Dacă atenuarea presiunilor de preţ s-a realizat sub presiunea declinului semnificativ al veniturilor reale ale populaţiei? Această ipoteză este susţinută de ieşirile de pe piaţa noastră a unor importanţi jucători străini de pe piaţa de retail, care nu au mai făcut faţă presiunilor.

Şi după cum se întâmplă în economie, primii care cedează sunt producătorii sau comercianţii ale căror costuri marginale sunt prea mari. Când aceştia "pleacă", se restrânge, treptat, oferta de bunuri şi servicii, până când cei rămaşi nu mai au de ales sau îşi pot permite să crească preţurile.

În mai multe economii europene, preţurile au început să manifeste o creştere semnificativă, mai ales în ceea ce priveşte alimentele şi energia, după cum arată datele statistice oficiale. Este greu de crezut că România va fi "ocrotită" în faţa acestei tendinţe continentale, mai ales că fenomenul este prezent şi peste Ocean.

Dar atunci, de ce a redus BNR dobânda de politică monetară, având în vedere că efectele acesteia se transmit cu o întârziere semnificativă către economia reală?

Probabil că instituţia s-a bazat pe funcţionarea canalului de transmisie monetară, despre care guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că "acesta funcţionează, dar a fost o lipsă de încredere". Un alt motiv al reducerii dobânzii de politică monetară a fost, probabil, revizuirea prognozelor în ceea ce priveşte diferenţa dintre creşterea reală şi cea potenţială a economiei (n.a. output gap), diferenţă care reprezintă un factor fundamental în ecuaţia de ţintire a inflaţiei pentru orice bancă centrală.

Ultimele estimări ale BNR arată că PIB-ul real va fi cu 1,9% sub cel potenţial în T4 2014, după ce estimările din luna mai 2014 arătau o diferenţă de 1,4%, iar cele din ianuarie 2014 de 2% (vezi graficul 2).

Oare ce s-a întâmplat astfel încât "convergenţa" din prima jumătate a anului a devenit "divergentă"? Să fie de vină factorii externi sau aşteptările agenţilor economici interni privind creşterea fiscalităţii? Indiferent de motiv, fluctuaţia puternică a diferenţei dintre PIB-ul real şi cel potenţial, într-un interval atât de scurt, arată irelevanţa indicatorului pentru stabilirea dobânzii de referinţă, precum şi incertitudinea BNR referitoare la efectele deciziilor de politică monetară.

Pentru cei îngrijoraţi de posibilele efecte negative ale scăderii dobânzii asupra cursului de schimb, guvernatorul BNR a venit cu un mesaj de îmbărbătare. Deşi a precizat că rata de schimb a leului este stabilită pe piaţă, iar Banca Naţională anunţă doar media cursului comunicat de zece bănci de pe piaţă, guvernatorul s-a contrazis, apoi, cu privire la evoluţia liberă a cursului de schimb. Pentru o economie mică cursul trebuie să "fluctueze între anumite limite, pentru a nu da peste cap economia reală", a precizat Mugur Isărescu.

Şi atunci, să ne bucurăm sau nu pentru inflaţia oficială scăzută din ultimele luni? Desigur, pentru că oricum nu avem de ales, deoarece "noi trăim în lumea asta, o lume de represiune financiară", după cum a mai declarat guvernatorul Isărescu, ca şi cum băncile centrale nu ar avea nimic în comun cu acest fenomen.

Pentru ceea ce va veni, scuzele se vor construi din mers, iar fiecare trebuie să-şi facă o listă în care să-şi justifice neîncrederea în acţiunile băncii centrale şi să-şi asume responsabilitatea pentru atitudinea negativă care subminează economia naţională.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Nu este genial , draga domnule Rechea, momentul in care domnul Cristian Popa a plecat de la carma BNR lasand locul domului Voinea. Nu este absolut fantastic ca incepand cu anul 2005 cand a inceput tintirea inflatiei si pana astazi persoana careia ii datoram acest lucru nu mai este suficient de bun pentru brutele romane. Citind unele rapoarte ale domniei sale pot spune ca a fost unul din cei mai entuziasmati sustinatori ai adoptarii monedei Euro. Cat sa fie de mare coincidenta pentru ca atunci cand domnul Basescu pe 9.12.2011 spunea ca Romania isi doreste sa intre in zona Euro in 2015 pe 12.12.2011 domnul Treichl dadea celebra replica cu brutele. Ce frumos spune domnul Isarescu ca atunci cand vom construi autostrada peste munti vom putea adopta moneda unica. Dar cum ar fi daca am reusi sa prezentam exact in rapoartele financiare anuale ale BNR din anul 2009 faptul ca RMO in valuta avand scadenta mai mare de 2 ani au scazut de la 40 la suta la zero. Eu nu am reusit sa gasesc aceasta coloana. Poate reusesc cititorii maestrului. As fi interesat daca in momentul actual indeplinim cerintele de aderare la zona? Apropo glume bune , ar fi de asemenea extrem de instructiv sa aflam parerea domnului Isarescu vizavi de raportul de insolventa Oltchim unde capitalul social este de aprox. 30 milioane lei si cel prezentat Uniunii Europene unde are valoarea de aprox. 970 milioane de lei.Daca si domnia sa este de parere ca este IN ESENTA IDENTIC asa cum s-a exprimat si UE referitor la paragrafele 107 si 108 TFUE care inlocuiesc tratatul UE de la 1 decembrie 2009 atunci putem intr-adevar sa ne bucuram ca inflatia este asa de mica...Intrebarea este pana la urma ce este mai mica: Rafinaria doamnei Gheorghe cu deschidere la mare sau inflatia. Asa vom putea afla care entitate este mai ineficienta. Cu stima, Virgin Beast

  1. Domnule Virgin, chiar nu sti?

   Cea mai mica si mai mica,este puta la furnica. 

   iti multumesc foarte mult. Intrebarea este cine este furnica dragul meu Brutus, caci pe trantor si pe hiena i-am identificat...

  Dobanda real negativa la depozite=o parte din bani fug in consum, economia creste, primul ministru se bate cu caramida in piept, iar minstru de finante e, asa cum am mai zis, de nota 10...

  1. Iar ai dato-n Co(**)e!

  Nu prea cresc preturile in Europa pentru ca in afara de Germania restul baltesc si se chinuie sa iasa la suprafata. Ba chiar multi se asteapta la deflatie desi Draghi o neaga inca. Iar ce se intampla peste ocean e alta schema. Pe de alta parte guvernatorul nu se contrazice deloc, cursul e stabilit de piata, dar in anumite limite. Chiar daca n-ar spune asta spune legea. Orice banca centrala isi apara moneda nu e nici un secret. Altfel orice fondulet vine si-ti baga tara-n service cu cateva miliarde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
ADAMA

Curs valutar BNR

30 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4111
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.6793

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

syngenta
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie