Românii sunt tot mai preocupaţi de aspectul financiar atunci când îşi caută un nou loc de muncă. Potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare eJobs, aproape 70% dintre respondenţi spun că simt des sau foarte des o presiune financiară zilnică, ceea ce transformă salariul în principalul criteriu de selecţie a unui job. Această realitate îi obligă pe angajatori să fie mai transparenţi cu ofertele lor, mai ales în domeniile în care nevoia de forţă de muncă este urgentă.
• Creşte transparenţa salarială, în special pentru joburile blue-collar
„Angajatorii care au nevoie imediată de candidaţi au început să crească nivelul de transparenţă salarială, în special pentru poziţiile blue collar, adică muncitori calificaţi şi necalificaţi, dar şi pentru candidaţii fără studii superioare”, afirmă Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs. Pe platforma de locuri de muncă rapide, dedicată segmentului blue collar, 65% dintre anunţuri afişează salariul, semnificativ peste media generală a pieţei, care este de doar 40%.
• Peste 11.000 de locuri de muncă disponibile pentru candidaţii fără studii superioare
De la începutul verii, pe iajob.ro au fost listate peste 11.000 de poziţii. Dintre acestea:
4.400 sunt pentru muncitori necalificaţi; 6.500 pentru absolvenţi de liceu şi doar aproximativ 200 pentru candidaţii cu studii superioare. În ceea ce priveşte nivelul de experienţă, aproape jumătate dintre posturi (47%) sunt pentru persoane fără experienţă, 31% pentru entry-level (până la 3 ani experienţă), 21,4% pentru mid-level (3-5 ani), şi sub 2% pentru seniori şi manageri.
• Salariul afişat atrage cu 40% mai mulţi candidaţi
„Candidaţii din această categorie decid în funcţie de un singur criteriu - salariul. Datele noastre arată că joburile care menţionează salariul primesc cu 40% mai multe aplicări decât cele fără informaţii salariale”, spune Drăghici. În plus, un număr tot mai mare de aplicări are loc prin canale rapide: 45% prin telefon, 25% prin WhatsApp, 30% prin email. Aceste metode scurtează procesul de angajare şi facilitează contactul direct cu angajatorii, fără a fi necesar un CV.
• Cele mai active domenii: retail, construcţii, HoReCa şi transport
Domeniile cu cea mai mare cerere de forţă de muncă necalificată sau mediu calificată sunt: Retailul - cu un salariu mediu net de 3.800 lei/lună, Industria alimentară - 4.000 lei/lună, Construcţiile - 5.500 lei/lună, Turism şi HoReCa - 4.000 lei/lună, Transport şi logistică - 4.800 lei/lună. Aceasta reflectă atât o dinamică crescută a pieţei muncii sezoniere, cât şi o lipsă acută de personal în aceste domenii esenţiale pentru economie.
• Piaţă a muncii în tranziţie
Pe fondul unei crize a costului vieţii şi a lipsei de predictibilitate economică, salariul rămâne principalul filtru de selecţie pentru români, iar platformele de joburi se adaptează accelerat. Creşterea transparenţei salariale şi reducerea birocraţiei de recrutare sunt direcţii clare ale pieţei, în special pentru sectorul blue collar, unde deciziile de angajare se iau rapid, uneori la limită.