Protestatarii ar putea viza oraşul Basel în timpul Săptămânii Concursului Eurovision, deoarece participarea Israelului la această competiţie muzicală continuă să genereze furie pe fondul războiului din Fâşia Gaza, informează DPA, care afirmă cele ce urmează.
Oraşul Basel găzduieşte ediţia din 2025 a concursului, după ce elveţianul Nemo a câştigat anul trecut în Suedia cu cântecul 'The Code', care explorează tema împăcării artistului cu identitatea sa non-binară.
Aproximativ 1.300 de poliţişti elveţieni vor fi la datorie la Basel în această săptămână, iar alte forţe de ordine vor fi aduse de la Forţele Armate Elveţiene, Poliţia Federală şi din ţările vecine - Germania şi Franţa - înainte de cele două semifinale ale competiţiei, care vor avea loc marţi şi joi, şi de marea finală, care se va desfăşura sâmbătă seară.
Şeful departamentului de comunicare al Poliţiei din Basel, Adrian Plachesi, a declarat pentru agenţia de presă PA că Poliţia elveţiană este conştientă că acest tip de evenimente ar putea însemna 'un risc crescut de atacuri teroriste' din partea extremiştilor şi a adăugat că poliţiştii desfăşoară activităţi de monitorizare pentru a preveni eventuale 'atacuri cibernetice' asupra infrastructurii oraşului.
Forţele de ordine au intensificat supravegherea video din cauza 'nivelului ridicat de ameninţare', iar unele străzi din centrul oraşului au fost închise, a anunţat Poliţia elveţiană.
Adrian Plachesi a declarat că nu a fost acordată nicio autorizaţie pentru proteste, dar că grupuri de poliţişti vor patrula pentru a asigura paza demonstraţiilor pro-palestiniene aşteptate să aibă loc în Basel.
El a adăugat că poliţiştii 'ar putea fi nevoiţi să intervină' dacă demonstraţiile interferează cu 'siguranţa publică'.
Organizaţia locală Basel for Palestine a încercat duminică să amplaseze steaguri palestiniene lângă evenimentul de deschidere al Eurovision, Covorul Turcoaz, iar alte proteste sunt programate sâmbătă în centrul oraşului, la ora locală 19:00 (17:00 GMT).
Guvernul israelian i-a avertizat pe cetăţenii săi care călătoresc la Basel că 'evenimentele de acest tip sunt o ţintă preferată pentru ameninţări şi atacuri ale diferitelor elemente teroriste' şi i-a îndemnat să evite 'punctele fierbinţi şi aceste demonstraţii, care ar putea escalada în violenţă'.
De asemenea, Guvernul israelian le-a transmis celor care călătoresc 'să evite participarea la evenimente de amploare asociate cu Israelul care nu sunt securizate' şi 'să reducă la minimum afişarea de simboluri israeliene/evreieşti în spaţiile publice'.
În timpul concursului desfăşurat în 2024 la Malmo, în Suedia, mii de demonstranţi pro-palestinieni, inclusiv Greta Thunberg, o celebră militantă pentru climă, au ieşit în stradă, conform sursei citate.
Organizatorii concursului Eurovision, European Broadcasting Union (EBU), au avut dificultăţi în a promova mottoul competiţiei - uniţi prin muzică - şi în a menţine caracterul apolitic al evenimentului.
Cu toate acestea, în ciuda protestelor aşteptate, elveţienii par încrezători că vor avea parte de un concurs Eurovision de neuitat.
Există speculaţii şi că o fostă câştigătoare a competiţiei, celebra Celine Dion, va reveni pe scenă, iar elveţienii au promis evenimente la nivelul întregului oraş, cum ar fi o stradă plină cu standuri de mâncare şi băutură, 250 de ore de muzică live şi Satul Eurovision.
Opinia Cititorului