SCRISOAREA DE INTENŢIE CĂTRE FMI BNR nu reduce dobânda dacă inflaţia nu reintră în intervalul ţintit

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 septembrie 2013

BNR s-a angajat în faţa FMI să nu reducă dobânda atât timp cât inflaţia nu reintră în intervalul ţintit şi nu există condiţii de piaţă adverse, potrivit scrisorii de intenţie transmise FMI, ceea ce înseamnă că următoarea tăiere ar putea avea loc abia în noiembrie. "Vom monitoriza îndeaproape evoluţiile inflaţiei în urma acestor paşi de relaxare şi vom avea în vedere scăderea treptată a ratei de politică doar în eventualitatea în care inflaţia scade în interiorul intervalului ţintit de noi, conform proiecţiei, anticipaţiile inflaţioniste rămân ferm ancorate şi condiţiile de piaţă permit acest lucru", se arată în forma finală a scrisorii de intenţie.

În proiectul de scrisoare de intenţie, BNR menţiona: "Vom avea în vedere scăderea treptată a ratei de politică în eventualitatea în care inflaţia scade către intervalul ţintit de noi, conform proiecţiei, anticipaţiile inflaţioniste rămân ferm ancorate şi condiţiile de piaţă permit acest lucru".

De asemenea, BNR se angajează să reducă până în septembrie inflaţia până în interiorul intervalului de ţintire pe termen mediu, de 2,5±1 puncte procentuale, şi să o menţină în intervalul ţintit.

Următoarea şedinţă de politică monetară va avea loc pe data de 30 septembrie, când banca centrală nu va dispune de datele finale pentru această lună de la Institutul Naţional de Statistică pentru a lua o decizie de tăiere a dobânzii.

Consiliul de Administraţie se va reuni apoi pe 5 noiembrie, în ultima şedinţă de politică monetară din acest an, când va aproba şi raportul asupra inflaţiei pentru trimestrul al treilea.

În scrisoarea de intenţie, BNR explică scăderea cu 75 de puncte de bază a ratei de politică monetară din iulie şi august, la 4,5%, prin faptul că anticipa continuarea tendinţei de scădere a inflaţiei principale.

"Ca urmare a recentei reduceri a coridorului de rată a dobânzii în jurul ratei de politică, ratele dobânzii pentru facilităţile de credit şi de depozit ale BNR se situează la 7,5 şi, respectiv, 1,5 procente. Ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste şi contracararea fluxurilor internaţionale de capital volatile continuă să impună o poziţie prudentă de politică monetară susţinută de implementarea consecventă a mixului de politici macroeconomice. Actuala poziţie de politică monetară pare a fi în linii mari adecvată", se mai spune în document, citat de Mediafax.

Preţurile de consum au scăzut în august cu 0,2% faţă de luna anterioară, ca urmare a ieftinirii alimentelor, cu 0,8%, astfel că rata anuală a coborât la 3,67%, potrivit datelor anunţate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În prima parte a lunii august Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Potrivit scrisorii de intenţie convenite cu FMI, BNR anticipează o menţinere a rezervelor minime obligatorii în lunile ce urmează.

"Pe mai departe, BNR va menţine ecartul între rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută şi cele pentru pasivele în moneda naţională. Totodată, orice modificare luată în considerare va fi implementată treptat şi va ţine seama de anticipaţiile inflaţioniste, precum şi de considerentele de lichiditate şi de prudenţialitate", se mai spune în document.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat în luna mai că banca centrală intenţionează să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară chiar de la următoarea reunire a CA (1 iulie), declarând că speră ca acest ciclu să nu fie întrerupt de ştirile din economie. Isărescu a spus atunci că scăderea inflaţiei se realizează mai repede decât s-a anticipat la începutul anului, cu minime istorice în februarie şi martie, şi cu o evoluţie similară chiar şi în aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobândă, programată iniţial pentru a doua parte a anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9704
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5850
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1659
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur355.8616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb