Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia „Spiru Haret” lansează un semnal de alarmă dur, acuzând Ministerul Educaţiei şi Guvernul României că iau măsuri „haotice şi iresponsabile” în goana pentru reducerea deficitului bugetar, măsuri care vor afecta grav sistemul de învăţământ preuniversitar şi vor genera disponibilizări masive, comasări de şcoli şi migrarea profesorilor din sistem.
• ”Mai rău decât în perioada Băsescu-Boc”
Potrivit comunicatului sindicaliştilor, efectele deciziilor propuse de Ministerul Educaţiei sunt „mai grave decât cele luate în perioada tandemului Băsescu-Boc”, când învăţământul a fost deja puternic afectat de măsurile de austeritate. Sindicaliştii acuză lipsa de transparenţă şi de consultare: „Este revoltător faptul că aceste măsuri au fost discutate în spatele uşilor închise, iar când am cerut explicaţii ni s-a spus să nu ne luăm după zvonuri.”
• Mărirea normei didactice, "cea mai iresponsabilă măsură”
Sindicaliştii critică dur ideea creşterii normei de predare cu 2 ore pentru cadrele didactice şi cu 4 ore pentru profesorii cu gradul I şi peste 25 de ani vechime, spunând că decizia este luată pe baza unor calcule matematice simpliste, fără un studiu de impact real: „Această măsură va duce la reducerea de posturi, creşterea navetismului şi pierderea unor profesori calificaţi, care vor migra spre alte domenii.” Totodată, aceştia contrazic afirmaţia conform căreia norma de predare în România este cea mai mică din UE, susţinând că aceasta este, de fapt, peste media europeană.
• 700 de şcoli urmează să fie comasate
Un alt punct criticat este intenţia de comasare a aproximativ 700 de unităţi de învăţământ, măsură care va conduce la: desfiinţarea de posturi şi disponibilizări în lanţ; incertitudine profesională pentru mii de profesori; creşterea abandonului şcolar, în special în mediul rural; creşterea numărului de elevi în clasă, cu impact negativ direct asupra calităţii actului educaţional.
• Sindicatele cer oprirea măsurilor şi studii de impact
Organizaţiile sindicale solicită ministrului Educaţiei să suspende orice decizie până la realizarea unui studiu de impact la nivel naţional, pentru a înţelege efectele reale ale acestor politici. În lipsa acestui gest, avertizează că nemulţumirea se va transforma în revoltă şi nu exclud proteste masive sau solicitarea demisiei ministrului Educaţiei:
„Nici elevii şi nici profesorii nu sunt vinovaţi pentru dezmăţul bugetar! Educaţia nu trebuie să plătească nota de plată a incompetenţei guvernamentale.” Apelul sindicaliştilor este clar: educaţia nu trebuie să devină victima ajustărilor bugetare, iar deciziile de politică publică în acest domeniu trebuie să fie bazate pe realitate, studii şi dialog social, nu pe cifre contabile reci şi graba de a închide golurile bugetare. Dacă solicitările nu vor fi luate în considerare, toamna anului şcolar 2025 ar putea începe sub semnul conflictelor şi al instabilităţii.
Opinia Cititorului