Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” îi cer preşedintelui Nicuşor Dan să nu promulge legea privind unele măsuri fiscal-bugetare în forma asumată de Guvern în faţa Parlamentului, transmite Agerpres.
Sindicaliştii avertizează: „Domnule preşedinte, nu fiţi complice la distrugerea învăţământului românesc! Măsurile propuse pentru învăţământul preuniversitar şi superior, dacă vor fi aplicate, vor afecta grav atât angajaţii din sistem, cât şi beneficiarii educaţiei.”
Ei susţin că actuala normă didactică de predare este la nivelul mediu al Uniunii Europene şi nu „cea mai mică”, aşa cum a afirmat ministrul Educaţiei, Daniel David. Mai mult, prin majorarea normei cu două ore, România va depăşi media europeană.
Sindicatele atrag atenţia că creşterea numărului de elevi în clasă va afecta negativ atât procesul educaţional, cât şi elevii, iar aglomerarea claselor va duce la scăderea performanţelor şcolare, inclusiv la evaluările internaţionale, conform studiilor TIMSS şi PIRLS.
Ei solicită preşedintelui să retrimită legea în Parlament şi să ceară eliminarea articolelor care pot avea un impact negativ pe termen lung asupra sistemului educaţional. „Sperăm ca, în ultimul moment, aceste măsuri dăunătoare să fie oprite”, au transmis reprezentanţii sindicatelor.
Vineri, la ora 11:00, o delegaţie a celor trei federaţii sindicale va înmâna personal această solicitare preşedintelui României.
1. maxim 60.000 de profesori,invatatori
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2025, 15:15)
restul pana la 320.000 in somaj,avem 88.000 de absolventi de clasa a 12-a, 150.000 de absolventi de clasa a 8-a,iar nasterile din ultimii ani sunt undeva la 170.000 de mii,per total maxim 1,7-1,8 milioane de elevi la gimnaziu si liceu, 30 de elevi in clasa inseamna 60.000 de cadre didactice . cat ne costa ceilalti 260.000 ? minim 3 miliarde de euro din salarii ,maxim 3.600 de scoli insemna economii de miliarde de euro ,intretinerea lor se poate face prin mentenenta externa .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Prostul scolii în data de 24.07.2025, 15:58)
Corect,se mai poate ajusta puțin în plus cu ingineri,doctori pt diferite opționale!
Sa tii copiii 7 sau 8 ore pe zi la școală că sa ți faci catedra ful e bătaie de joc la adresa copiilor când tu zbieri că vita că te omoară cu 2 ore in plus adică 20 de ore pe săptămână!
Predai aceleași 4 manuale 40 de ani,din ce in ce mai in și tir!
4 ore obligatorii pe zi și maxim un opțional,dar nu cu profesorii de la școală(la opțional le mai baga o ora de biologie,matematica),numai mișculații infecte când am avut băiatul mic la școală!