Consiliul de Administraţie al societăţii Sinteza Oradea a decis să renunţe la construcţia unei fabrici de baterii la Oradea împreună cu Lockheed Martin, proiect finanţat prin PNRR, conform unui anunţ al emitentului publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"În urma unei evaluări interne aprofundate şi a unei alinieri strategice cu partenerul nostru tehnologic, Lockheed Martin, subscrisa a luat decizia de a renunţa la implementarea proiectului de investiţii intitulat «Înfiinţarea unei noi capacităţi de producţie, testare şi reciclare a electroliţilor utilizaţi pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice», finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", se arată în raport.
Potrivit documentului, decizia reflectă concluziile unei analize amănunţite de fezabilitate şi ale unei evaluări comerciale, efectuate de Sinteza, ce au avut în vedere o varietate de factori relevanţi. Tehnologia redox flow este promiţătoare şi strategic valoroasă pe termen lung pentru sectorul energetic, însă momentul actual nu oferă încă toate condiţiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect.
"Analiza a ţinut cont, printre altele, de dinamica generală a pieţei pentru soluţii de stocare de durată mare şi de caracteristicile actuale ale cererii, fără a pune sub semnul întrebării potenţialul colaborărilor viitoare în această direcţie", se punctează în raport.
Mai mult, în etapa recentă de analiză, au fost explorate opţiuni de ajustare a modelului de afaceri iniţial, care ar fi presupus o redefinire semnificativă a rolului şi responsabilităţilor Sinteza. Aceste variante ar fi implicat o extindere considerabilă a ariei de implementare, precum şi o creştere substanţială a angajamentului investiţional şi a nivelului de risc. Având în vedere contextul actual de piaţă, o astfel de implicare nu ar putea fi susţinută, în acest moment, pe baze strategice solide, se mai arată în raport.
"Deşi proiectul beneficiază de sprijin nerambursabil aprobat de Ministerul Energiei, analiza actualizată a indicat că, în contextul actual, condiţiile necesare pentru susţinerea viabilităţii economice nu sunt pe deplin întrunite. În aceste condiţii, continuarea implementării ar putea genera un nivel de expunere care nu corespunde pe deplin principiilor noastre de prudenţă strategică şi gestiune responsabilă a resurselor, în acord cu obiectivele pe termen lung ale companiei şi cu interesele acţionarilor. În consecinţă, vom demara procedurile formale privind încetarea implementării proiectului şi a contractului de finanţare aferent, în deplină transparenţă şi cu respectarea tuturor cerinţelor legale şi contractuale aplicabile, în acord cu principiile de guvernanţă corporativă şi cu aşteptările investitorilor şi părţilor interesate", se menţionează în raport.
Potrivit unui anunţ al Sinteza din luna noiembrie a anului trecut, fabrica urma să producă 30.000 de tone de electrolit negativ pe an, începând din vara anului 2026, se ridică la 50 milioane de euro, urmând să fie prima unitate de producţie europeană de acest tip şi cea mai mare din lume.
Tot astăzi, Sinteza a anunţat că Remus Cotuţ şi-a înaintat demisia din funcţia de director general al companiei, în contextul decizei de a opri implementarea proiectului.
"Având în vedere că mandatul domnului Cotuţ a fost strâns legat de execuţia acestui proiect strategic, încetarea acestuia marchează în mod natural şi finalul colaborării manageriale agreate de comun acord la momentul preluării funcţiei. Funcţia de director general al Sinteza va fi preluată de către Radu Pascu, începând cu data de 20 mai 2025, mandatul său având o perioadă de trei ani", se menţionează într-o raportare de la BVB.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 20.05.2025, 19:14)
mulțumesc STZ pentru cei 2600 RON (atenție! câștig) în januarie
:
în altă ordine de idei, acționarii ar putea face cu ăia 50mil. EUR o uzină de asamblare sticlă fotovoltaică (panouri solare)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 20.05.2025, 19:22)
altă țeapă made in usa, petardă MAGA
Buuun, dar ăia de la Roca au dormit în papuci, lipsă totală de vigilență. Atenție să nu doarmă și la FP ca să se ducă FP:ul pe topogan (eu tot cumpăr în FP că vreau să vînd în OPC din September).
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 20.05.2025, 20:09)
eu îmi aduc aminte despre o știre nu știu pe unde citită desprea Hidroelectrica și Crucea Park, și parcă un technician de la Hidroelectrica spunea că s-a ales technologia Li-ion în defavoarea vanadium-redox că cică nu-i rentabilă la temperaturi calde.
deci și electrolitul ăstora de la Lokheed Martin e sulfuros (adică nu le mere!)
2. fără titlu
(mesaj trimis de No name în data de 20.05.2025, 19:30)
Înapoi la 0,20lei
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2025, 19:52)
0,23 lei, sa avem pardon!
3. Bine Roca!
(mesaj trimis de Suveranist în data de 20.05.2025, 20:55)
Baieti destepti, au incercat sa vanda toata detinerea acum cateva luni, cand era pretul sus, dar nu s-au gasit atatia doritori sa cumpere. La scheme pump and dump sunt asi, orice s-ar spune. Pacat ca sunt slabi ca administratori.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2025, 21:27)
Super schema. Ridica pretul in stratosfera la 13 lei si iata o pocnitoare fara activitate devenita unicorn.
Apoi niste oameni de bine, Roc si Tradeville vand chilipir in plasamwnt privat 3% din actiuni la 2,5 lei undeva sub 1 milion de euro. Clientii in extaz, unde mai prinzi asa disciunt?! Doar ca de fapt ea nu face nici 0,2 lei! Practic aia au Sintetizat aer in balon si l-au plasat, privat.
O fi vazut bvb&asf schema aata?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2025, 21:31)
Din start era o aventura. Cine ia sfaturi de la brokeri pt a investi sau cine cumpara doar uitandu-se la pret ca se duce in sus sau pe zvon ca se va duce in sus - ala nu e investitor, ci speculator.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2025, 21:47)
pentru cine nu stie de ce nu atragem bani pnrr indiferent cat de pro - europeni ne dam(acum inteleg ca de fapt noi suntem cei mai buni europeni ca avem grija sa nu le luam banii nici gratis=sarcasm)
-un asemenea proiect esre punctat si are buget 304 M Lei, declarat caatigator cu brio
-indiferent cum te uitai la el proiectul nu era fezabil, colaborarea era o poveste pe hartie cat timp LM nu avea actiuni nu erau nebuni sa aduca ei cofinantarea, ca STZ nu are bani nici de covrigi
-caatiga proiect punctat pe o tehnologie neimplementata, experimentala, genul care se face pe bani early ventures nu din banii oamenilor, europeni sau romani ca suntem tot din UE
-in timpul aata alte proiecte'nu se poate, nu aveti punctaj, nu e bun planul de afaceri, mai incercati alta data etc'
-proiectele aiuristice sunt castigatoare, normal ca nu se fac niciodata, vine ministrul fondurilor'sa vedeti pierdem bani, noi suntem campionii la pro-europenism dar nu stiu cum facem lucrurile pe stil rusesc'
-vedeti ca mai sunt companii care tot mari proiecte anunta dar nu spun cu ce maiba le fac, ca se deconteaza lucrari efectuate, nu maculatura cu care ai castigat, iar ele nu au capital de lucru, bancile tremura si pentru liniile de credit ce investitii sa le mai finanteze
Problema ca avem prea multe discutii despre orientari strategice, multa teorie si conspiratie dar despre competenta nu mai auzim nimic. Si indiferent daca suntem globalisti, suveranisti sau liberschimbisti nu luam nici banii strainilor, ii pierdem noi asa romaneste pe competenta extraordinara a administratiei. Una care baga tare pedala-n datorie, la mintea lor e mai simplu sa faci datorii decat sa cheltui bani gratis!