Spania semnalează că va renunţa la austeritate

A.S.
Internaţional / 27 aprilie 2013

Spania semnalează că va renunţa la austeritate

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut UE o prelungire cu doi ani a termenelor privind reducerea deficitului bugetar, guvernul înrăutăţind prognoza de scădere a PIB pentru acest an şi anticipând că şomajul se va retrage cu greu de la nivelul record de 27%, potrivit Bloomberg.

Guvernul Rajoy a aprobat vineri un plan privind reducerea deficitului bugetar, care prevede atingerea ţintei de 3% din PIB în anul 2016, şi nu în 2014, termenul stabilit anterior în urma negocierilor cu guvernele din zona euro.

Prognoza oficială privind evoluţia economiei a fost înrăutăţită semnificativ, semnalând agravarea recesiunii. Guvernul anticipează acum o scădere cu 1,3% a PIB în acest an, faţă de prognoza de minus 0,5% înaintată în luna septembrie.

Programul anunţat vineri de Rajoy va pune la încercare promisiunile transmise anterior de la Bruxelles şi Berlin privind disponibilitatea statelor-creditor de a accepta ţinte mai puţin exigente privind reducerea deficitului bugetar, având în vedere recesiunea din zona euro, provocată parţial şi de măsurile de austeritate.

Economia spaniolă este în recesiune de 21 de luni, iar Rajoy a obţinut în vara anului trecut o prelungire cu un an, până în 2014, a termenului până la care trebuie să reducă deficitul bugetar la maximum 3% din PIB.

Vicepremiul Soraya Saenz a afirmat vineri că guvernul va lua măsuri de stimulare a economiei, stabilind pentru anul viitor o ţintă de creştere economică de 0,5%. În luna iulie a anului trecut, Madridul estima că economia Spaniei ar urma să crească în 2014 cu 1,2%.

Randamentul obligaţiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a urcat uşor după prezentarea noului program economic, la 4,3%, însă este cu mult sub recordul de 7,75% înregistrat în luna iulie a anului trecut, înainte ca Banca Centrală Europeană să promită că va face tot ceea ce va fi necesar pentru a sprijini moneda euro.

Guvernul estimează un deficit ugetar de 6,3% din PIB pentru acest an, faţă de peste 10% anul trecut. Ţinta pentru 2016 este de 2,7% din PIB.

Datoria de stat va urca la 96,2% din PIB anul viitor şi 99,8% în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro