Statele Unite păstrează termenul de 1 august pentru tarifele vamale în relaţia cu UE

A.B.
Internaţional / 21 iulie, 21:02

Statele Unite păstrează termenul de 1 august pentru tarifele vamale în relaţia cu UE

Statele Unite nu dau semne că ar intenţiona să amâne termenul de 1 august pentru impunerea unor tarife vamale majorate asupra importurilor din Uniunea Europeană, în timp ce Bruxelles-ul accelerează negocierile pentru evitarea unui conflict comercial deschis, potrivit CNBC, care afirmă cele ce urmează.

Secretarul american pentru Comerţ, Howard Lutnick, a declarat că este „încrezător că se va ajunge la un acord”, dar a reiterat că termenul este strict. „De la 1 august intră în vigoare noile tarife”, a afirmat oficialul, menţionând totuşi că dialogul va putea continua şi după această dată.

Bruxelles-ul avertizează că pregăteşte un pachet de măsuri de retorsiune, în cazul în care Washingtonul va aplica tarifele punitive. Lutnick a respins ideea unor represalii europene asupra produselor americane emblematice precum avioanele Boeing sau bourbonul din Kentucky, susţinând că „nu o să facă asta”.

Negocierile dintre cele două blocuri comerciale au intrat într-o etapă critică. UE speră să obţină un acord similar cu cel agreat recent de Marea Britanie, care a păstrat un tarif de bază de 10% cu unele excepţii pentru automobile, oţel şi industria aerospaţială. Totuşi, analiştii sunt sceptici că Bruxelles-ul va obţine un cadru comparabil, în special în contextul relaţiei tensionate dintre UE şi preşedintele Donald Trump, care acuză frecvent blocul comunitar de practici comerciale incorecte.

Potrivit datelor Consiliului European, comerţul bilateral UE-SUA a însumat 1,68 trilioane de euro în 2024. UE a înregistrat un excedent în comerţul de bunuri, dar un deficit în servicii, ceea ce a dus la un surplus total de circa 50 de miliarde euro.

Publicaţia Financial Times a relatat că Washingtonul ar putea impune tarife minime între 15% şi 20% pentru importurile europene, menţinând totodată tariful de 25% pentru sectorul auto - o măsură cu impact semnificativ asupra exportatorilor germani.

Economistul-şef al Kepler Cheuvreux, Arnaud Girod, a declarat că aceste tarife ar putea fi „dezastruoase pentru exporturile europene”, mai ales în contextul în care aprecierea euro ar amplifica scumpirile produselor UE pe piaţa americană.

În replică, majoritatea statelor membre UE - cu excepţia Ungariei, aliată fidelă a administraţiei Trump - iau în calcul măsuri ferme de răspuns. Printre acestea se numără tarife de represalii în valoare de 21 de miliarde de euro, pregătite până la data de 6 august, şi un al doilea pachet ce ar putea afecta comerţ bilateral de peste 72 de miliarde de euro. Vizate ar putea fi sectoare precum textilele, agricultura, alimentele şi băuturile, conform sursei citate.

Tot mai multe state membre sprijină şi activarea „instrumentului anti-coerciţie” al UE - mecanism care ar permite Comisiei Europene să reacţioneze rapid şi agresiv în faţa măsurilor americane.

„UE trebuie să îşi arate forţa”, a declarat Arnaud Girod, subliniind că Bruxelles-ul a fost prea pasiv până acum. „Dacă UE nu obţine un acord mai bun decât Marea Britanie, devine o problemă serioasă. Structura comunitară trebuie să demonstreze că oferă un avantaj în negocieri.”

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb