SUA - principalul furnizor de armament către forţele armate române

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 13 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook / Ministerul Apararii Nationale

Sursa foto: facebook / Ministerul Apararii Nationale

English Version

Congresul american a aprobat cumpărarea de către MApN a 54 de tancuri Abrams

SUA rămâne principalul partener al Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea Armatei Române, după ce Congrersul american a aprobat achiziţia de către ţara noastră a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe saşiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire. Cele 54 de tancuri de luptă se vor alătura sistemului Patriot, aeronavelor F16 şi avioanelor de luptă F35, avioanele Hercules, vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles), rachetele HIMARS, transportoarele blindate Piranha V şi bateriile de coastă NSM, toate achiziţionate de statul român de la SUA.

În ceea ce priveşte tancurile de luptă Abrams, MapN precizează într-un comunicat de presă: "Maşinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află şi în dotarea armatei SUA. Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislaţiei americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare iniţială mai mare, de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României şi Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziţia de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranţa aprovizionării, MApN va implica industria naţională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat".

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a subliniat, în acest context, că intrarea în linie dreaptă a programului Abrams reprezintă nu doar o oportunitate majoră pentru Forţele Terestre Române, care vor dispune de mijloace de luptă de ultimă generaţie, adaptate provocărilor din mediul de securitate regional, dar demonstrează cât se poate de concret "soliditatea şi nivelul excelent al cooperării dintre România şi Statele Unite", îndeosebi în plan militar.

Potrivit sursei citate, ministrul Tîlvăr a declarat: "Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea naţională şi contribuie în mod esenţial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre. Sistemele de rachete sol-aer Patriot şi cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16 - programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum şi perspectiva înzestrării cu aeronavele de generaţia a V-a, F-35, pentru care România a optat deja în mod oficial, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acţionăm ca pilon de stabilitate al NATO şi ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliaţii noştri".

Ministrul Apărării Naţionale a salutat, de asemenea, cele mai recente livrări de tehnică de luptă americană - joi au ajuns în ţară primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru Forţele pentru Operaţii Speciale, iar vineri, la Baza 90 Aeriană Otopeni, a avut loc recepţia celei de-a doua aeronave Hercules C-130H, după transferul primei aeronave de acest tip în luna septembrie.

Decizia Congresului american a fost salutată şi de Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite în România, care as declarat că tancurile Abrams demonstrează "puterea şi vitalitatea" relaţiei bilaterale şi vor oferi ţării noastre o platformă modernă, fiabilă pentru descurajarea agresiunii şi apărarea graniţelor.

Într-un comunicat de presă emis de Ambasada SUA, doamna Kavalec arată: "Această tranzacţie demonstrează puterea şi vitalitatea relaţiei noastre bilaterale, precum şi dedicarea noastră reciprocă faţă de stabilitatea şi securitatea regională. Tancurile M1A2 Abrams vor oferi României o platformă modernă şi fiabilă, pentru a descuraja agresiunea şi pentru a-şi apăra graniţele. Ele vor contribui, de asemenea, la apărarea colectivă a NATO şi vor spori capacitatea noastră de a opera împreună în mod eficient. Modelul M1A2 SEPv3 este cea mai recentă versiune, îmbunătăţită, a tancului de luptă principal Abrams, care oferă protecţie, supravieţuire, letalitate şi capacitate a reţelei de comunicaţii sporite. Tancurile sunt aceeaşi variantă cu cele folosite în prezent de Statele Unite şi vor creşte interoperabilitatea României cu SUA şi aliaţii din NATO, în special pe flancul estic al alianţei".

În ceea ce priveşte apărarea graniţelor ţării noastre, Germania a decis trimiterea în România apatru avioane Eurofighter şi 150 de militari la sfârşitul lunii noiembrie, pentru a sprijini misiunea de poliţie aeriană a NATO. Informaţia a fost anunţată de ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, care a precizat, într-un comunicat de presă: "Încălcarea repetată a spaţiului aerian al României cu drone în lunile trecute ne-a arătat din nou cât de aproape este războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Din acest considerent, Germania îşi va sprijini aliatul apropiat, România, la securizarea spaţiului aerian propriu şi al NATO: de la sfârşitul lunii noiembrie, forţele aeriene germane Luftwaffe vor desfăşura în România, pe termen limitat, patru avioane de luptă Eurofighter, în cadrul misiunii de poliţie aeriană întărită Air Policing South (eAPS). Staţionarea este prevăzută la baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Constanţa".

De asemenea, ambasadorul precizează că un "sistem de apărare împotriva vehiculelor aeriene de mici dimensiuni fără pilot" va fi desfăşurat pentru a proteja contingentul german.

MapN renunţă la programul corvetelor pentru Forţele Navale

Ţara noastră renunţă oficial la programul de achiziţie a corvetelor militare, după anularea licitaţiei de peste un miliard de euro, câştigată în 2019 de compania franceză Naval Group. Ministerul Apărării Naţionale a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern pentru abrogarea actului normativ din 2018 când a fost aprobat programul de înzestrare cu corvete militare.

Amintim că Ministerul Apărării a anunţat, în august 2023, că a anulat licitaţia pentru construcţia şi achiziţia a patru corvete militare, câştigată încă din 2019 de compania franceză Naval Group, deoarece cele două părţi nu au reuşit timp de patru ani să semneze contractul de construcţie şi livrare a corvetelor militare în valoare de peste un miliard de euro. Anularea întregii proceduri înseamnă că respectivul contract pentru corvete nu putea fi atribuit firmei olandeze de pe locul 2, Damen, dat fiind că aceasta ceruse un preţ mai mare, iar Ministerul Apărării a arătat în comunicat că "nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câştigător a operatorului economic de pe locul următor".

Anularea achiziţiei mai însemna că o eventuală procedură de licitaţie pentru corvete militare trebuie demarată de la zero de către statul român.

Pentru a nu-şi mai bate capul cu o astfel de procedură, MApN a decis renunţarea la întregul program şi a iniţiat un proiect de act normativ în acest sens.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Toate aceste achizii devin parte a unui concept militar cu mult peste posibilitatile de intelegere a cetateanului obisnuit .Fostele achizitii facute de statele Europene si tot armamentul devenit invechit si necorespunzator formelor actuale de lupta a fost aproape distrus in Ucraina si inlocuit cu noi tehnologii dovedit performante .Practic Europa se inarmeaza de la zero formind astfel un tot unitar ca si concept militar unic sau prezentat ca si dezvoltare militara a viitorului .Din acest concept fac parte si achizitiile mai vechi sau mai noi din SUA dintre care unele au plecat deja catre Ucraina .Priviti totul ca pe un intreg complex militar ce ofera Europei forta data de cele doua componete ce nu se exclud si vorbim despre economie si despre forta militara .

    2022 cheltuielile de înarmare ale țărilor europene au crescut cu 13%,

    ajungând la 345 miliarde dolari. Mai mult de jumătate din sumă  

    se scurge, an de an, în conturile firmelor americane de profil.

    1. Doar nu duci dorul migurilor sovietice ?

      Ce nu e corect aici? Unii vand, altii cumpara! Armamentul vine la noi si noi il platim, deci banii se duc la ei! Vroiai sa fie moca?

      Poate prima data ar trebui sa rezolvam problemele grave a Romaniei :

      Ministrul Dezvoltării: 70% din localități nu sunt racordate la  

      rețeaua de gaze, 57% nu au canalizare, 

      si pe urma sa finantam industria de armament american.

      Nu intelegi ce se intimpla .Aceste localitati dispar in timp si o noua reforma administrativ teritoriala apare .Lasa naibii prosteala comunistoida .

      populatia romaniei este in cadere libera!

      romania are nevoie sa puna bazele unei aparari militare! 

      nu putem sa dam soc nou in fata in piramida populatiei ca sa se debalanseze din batranet in tineret fara pregatirea in avans a noilor reforme teritoriale administrative educationale culturale sociale locative militare politice .... exista riscul ca la urmatorul soc de NPLuri balon (vezi Ucraina in trecut) sa fim atacati din sucrt "militar" exact cand tara se va confrunta cu depresie economica si executari de credite in fata.  

      Romania nu are nevoie pe langa o alta viitoare criza a creditelor si de o cotropire sau instabilitate militara ; ori "razmerita" - "revolutie" sau cum o mai numesc "nationalistii aur". 

      Romania are nevoie de "liniste si pace" chiar si atunci cand nu va avea parte de liniste si pace - dar aia sa fie problema cauzata de comportamentul populatiei interne nu de actiunile externe militare... adica mai bine sa ne plangem de alte defaulte de credit / falimente / executari decat de cotropire bruseca de rusia sau teroristi. 

      PS: sa lasam deci extazul financiar al pietei sa continuie si sa nu risipim prematur aceaste "crestere" economica.... sa vedem cat mai are de gand guvernul si banca centrala sa tina pe negativ current account to gdp in negativ..... tre sa traga presul in fata... si atunci sa vezi hat.. ca intra cdbcul...  

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb