SURSE:"Băieţii deştepţi", dispuşi să dea cu 30 de lei/MWh mai mult pentru energia hidro

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 mai 2012

Lakshmi Mittal a plecat, aseară, din ţara noastră, fără a se întâlni cu autorităţile române pentru a discuta problema achiziţiei de energie necesară pentru unităţile pe care acesta le deţine în România, întrucât nu a fost un punct pe agenda vizitei sale.

Lakshmi Mittal a plecat, aseară, din ţara noastră, fără a se întâlni cu autorităţile române pentru a discuta problema achiziţiei de energie necesară pentru unităţile pe care acesta le deţine în România, întrucât nu a fost un punct pe agenda vizitei sale.

UPDATE: Chiţoiu: Am eliminat preţul fix

Daniel Chiţoiu a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în urma negocierilor cu "băieţii deştepţi", a eliminat preţul fix din contractele de energie, afirmând că ceea ce nu au reuşit alţii în 10 ani, noua administraţie a reuşit în 10 zile.

---------------

Majoritatea furnizorilor care au contracte preferenţiale cu "Hidroelectrica" ar fi acceptat creşteri de preţ de circa 30 de lei/MWh (preţul minim de vânzare ar urca, astfel, la 155 de lei/MWh), susţin surse din companie. Schimbările repetate de Guvern au întârziat adoptarea unei decizii privind aceste contracte directe cu "băieţii deştepţi", care continuă să primească energie de la "Hidroelectrica" în cantităţile şi la preţul stabilit pentru anul trecut. Aşa că noul ministrul al Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat că astăzi vrea să încheie renegocierea contractelor (la zece zile după numirea sa în funcţie).

Sursele noastre mai afirmă că noul ministru va închide, astfel, problema contractelor prin aprobarea creşterilor de preţ obţinute de comisiile de negociere pe parcursul anului. Noul Guvern a înţeles, mai susţin sursele noastre, că aceste contracte nu pot fi reziliate ci doar renegociate pentru a aduce anumite clauze contractuale în avantajul "Hidroelectrica".

Alte surse apropiate negocierilor cu instituţiile financiare internaţionale, care au impus Guvernului renegocierea acestor contracte, ne-au spus că investigaţia declanşată de Comisia Europeană ar fi de folos României în această problemă. Comisia a iniţiat investigaţia pentru că are suspiciuni că tarifele preferenţiale din aceste contracte reprezintă un ajutor de stat.

Astfel, dacă se constată ajutorul de stat ilegal, furnizorii de energie beneficiari vor trebui să dea mulţi bani înapoi către bugetul de stat, iar contractele cu preţ preferenţial încetează de drept (în sensul că trebuie aduse ca nivel de tarif la media pieţei).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SA PLATEASCA LA PRETUL PE CARE IL PLATIM NOI DE CE NUMAI CU 30 LEI NE MINTITI DIN NOU? AU SALARII DE MILIARDE SI SUTE DE MILIOANE LA ALRO SI NU SUNT IN STARE SA-SI PLATEASCA CHELTUIELILE HOTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIII?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

27 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9453
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4182
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7622
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9300
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.6976

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro