Tensiunea creşte la nivel global: NATO ameninţă cu arsenalul său nuclear Rusia şi China

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iunie

Tensiunea creşte la nivel global: NATO ameninţă cu arsenalul său nuclear Rusia şi China

English Version

Declaraţiile din ultimii doi ani ale preşedintelui rus Vladimir Putin referitoare la utilizarea arsenalului nuclear drept ultimă armă pentru apărarea teritoriului Federaţiei Ruse şi-au găsit corespondent în afirmaţia de ieri a lui Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, care a spus că există discuţii între membrii alianţei militare despre scoaterea rachetelor nucleare din depozite şi amplasarea lor în mai multe locuri, în scopul acţionării ca factor de descurajare pentru orice escaladare a conflictului din Ucraina din partea Rusiei şi a tensiunilor privind Taiwan din partea Chinei.

Jens Stoltenberg a declarat, citat de presa britanică şi preluat de Reuters: "Nu voi intra în detalii operaţionale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaţionale şi care ar trebui să fie stocate, dar trebuie să ne consultăm cu privire la aceste aspecte. Exact asta facem. Scopul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atât timp cât vor exista arme nucleare, vom rămâne o alianţă nucleară, pentru că o lume în care Rusia, China şi Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este un lume mai periculoasă".

Declaraţia lui Stoltenberg a avut loc după ce şeful Consiliului de Securitate Naţională de la Kiev a afirmat că Vladimir Putin ar putea cere folosirea unei arme nucleare tactice dacă armata Rusiei va fi înfrântă în Ucraina.

Jens Stoltenberg a mai spus că autorităţile de la Beijing investesc masiv în armamentul modern, inclusiv în arsenalul nuclear, care ar urma să crească la 1.000 de rachete până în anul 2030.

"Şi asta înseamnă că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, NATO s-ar putea confrunta cu ceva nu s-a confruntat niciodată până acum, şi anume doi potenţiali adversari nucleari - China şi Rusia, desigur, acest lucru are consecinţe. De aceea SUA îşi modernizează bombele gravitaţionale pentru focoasele nucleare pe care le au în Europa, iar aliaţii europeni modernizează avioanele care vor fi dedicate misiunii nucleare a NATO", a concluzionat Jens Stoltenberg.

Declaraţia lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, potrivit căruia alianţa militară ar putea desfăşura mai multe arme nucleare în lume pe fondul unei ameninţări tot mai mari reprezentate de Rusia şi China a atras reacţia autorităţilor de la Kremlin, care au calificat-o drept o escaladare a conflictului din Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Federaţiei Ruse, a afirmat, citat de agenţia TASS: "Aceasta nu este altceva decât o escaladare a conflictului actual. Spre deosebire de oficialii occidentali, preşedintele Putin ori de câte ori vorbeşte despre o eventuală utilizare a arsenalului nuclear, o face răspunzând de fapt întrebărilor reporterilor ruşi sau străini, nu din proprie iniţiativă aşa cum a făcut-o Jens Stoltenberg".

Oficialul rus a mai spus că declaraţia Secretarului General al NATO contravine documentului emis în urma conferinţei de weekend-ul trecut privind condiţiile de pace în Ucraina, adoptat de 80 de state din cele 93 participane, text carte în opinia lui Peslov este inadmisibil pentru autorităţile de la Kremlin.

Potrivit unui raport recent al Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), puterile nucleare îşi dezvoltă din ce în ce mai mult arsenalele pe măsură ce situaţia geopolitică se deteriorează,

Documentul citat precizează: "Cele nouă state cu arme nucleare - Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Republica Populară Democrată Coreea (Coreea de Nord) şi Israel - au continuat să-şi modernizeze arsenalele nucleare şi au desfăşurat în anul 2023 noi sisteme nucleare sau mai multe sisteme de arme cu capacitate nucleară".

Principala constatare a SIPRI este că numărul şi tipurile de arme sunt în creştere, pe măsură ce ţările se bazează din ce în ce mai mult pe descurajarea nucleară. Conform datelor din raport, în ianuarie 2024 în lume existau aproximativ 12.121 de focoase nucleare, dintre care 9.585 erau în stare de alertă, iar dintre acestea 3.904 erau desfăşurate pe rachete sau aeronave, ceea ce reprezintă o creştere cu 60% faţă de raportul din ianuarie 2023. Aproximativ 2.100 de focoase dislocate erau în alertă maximă pentru rachete balistice. Potrivit SIPRI, aproape toate focoasele aparţineau Rusiei sau Statelor Unite, dar se crede că China le-a pus pe unele dintre ele în alertă maximă pentru prima dată.

India, Pakistanul şi Coreea de Nord, la rândul lor, caută o modalitate de a pune mai multe focoase pe rachetele balistice, în timp ce Marea Britanie, China, Rusia, Statele Unite şi Franţa au deja astfel de capacităţi, potrivit experţilor SIPRI.

Cotidianul britanic The Telegraph anunţa ieri că Regatul Unit a desfăşurat aproximativ 40 din cele 225 de focoase nucleare ale sale, în timp ce SUA au 1.700 de focoase (şi alte 3.700 în rezervă). În acelaşi timp, jurnaliştii britanici arătau că Franţa "nu îşi pune arsenalul atomic la dispoziţia alianţei din cauza unei decizii de lungă durată de a-şi menţine propria independenţă în privinţa sistemului de descurajare nucleară".

Premierul Ungariei aprinde spiritele: NATO va construi noi baze militare în Polonia, Slovacia şi România

În acest context global tensionat, premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat că NATO intenţionează să înfiinţeze noi baze militare în Polonia, România şi Slovacia, ca parte a unei misiuni de coordonare a livrărilor de arme către Ucraina.

Viktor Orban a declarat la un post de radio, citat de Sarajevo Times: "Alianţa vrea să înceapă o aşa-numită misiune NATO în Ucraina. Aceasta înseamnă că NATO va coordona transferul de arme care sunt livrate Ucrainei". El a precizat că este vorba de trei mari baze militare din care vor fi transferate arme în Ucraina, din partea membrilor Alianţei. Premierul ungar a afirmat că Rusia va considera cele trei baze o ameninţare directă şi că ele vor deveni ţinte militare legitime pentru forţele armate ruse.

Viktor Orban a spus că Ungaria va rămâne în afara acestei iniţiative şi a precizat: "Din cauza faptului că ne aflăm în apropierea zonei de conflict, trebuie să luăm măsuri pentru securitatea noastră. Ungaria nici nu va permite utilizarea teritoriului său şi nici nu va acorda ajutor pentru livrarea de arme. În regiunea noastră, trei ţări merg direct către război. În timp ce polonezii şi românii avansează repede, slovacii sunt mai rezervaţi. Noi ne vom menţine cu fermitate în afara acestor planuri. Poziţia Ungariei în această chestiune este că se comite o greşeală. Chiar dacă toţi ceilalţi 31 de membri ai NATO spun că suntem singuri în această problemă, vom continua să spunem că acest război este inutil şi că situaţia nu poate fi rezolvată pe câmpul de luptă".

Afirmaţia lui Viktor Orban, dacă se referă la noua bază militară de la Mihail Kogălniceanu, este pe jumătate eronată, deoarece documentele necesare construirii ei şi decizia în acest sens a fost luată de Guvernul României în anul 2020, adică înainte cu doi ani de declanşarea ilegală de către Federaţia Rusă a războiului din Ucraina

Cu toate declaraţiile lui Viktor Orban, se pare că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a luat recent o decizie în favoarea Ungariei care, pe termen lung, nu putea rămâne fără consecinţe. Întrucât Statele Unite şi Germania încă nu doresc să invite Ucraina să se alăture oficial Alianţei Atlantice, Stoltenberg a propus, între timp, integrarea în cadrul NATO a unei părţi a misiunilor Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei. Creată în aprilie 2022, această structură sub conducere americană pregăteşte, coordonează şi livrează Ucrainei toate armele pe care Occidentul le furnizează acestei ţări aflate în război. Pentru a integra aceste servicii în cadrul NATO, este nevoie de consens între aliaţi. Numai unul se opune acestei propuneri: Ungaria.

Pentru a obţine şi sprijinul Budapestei, Jens Stoltenberg a negociat o derogare, iar în 13 iunie a anunţat, după o întrevedere cu Viktor Orban, că s-a ajuns la un "acord privind condiţiile de neparticipare a Ungariei la sprijinul NATO pentru Ucraina". "În acelaşi timp", a afirmat Stoltenberg, "prim-ministrul m-a asigurat că Ungaria nu se va opune acestor eforturi, permiţând astfel altor aliaţi să avanseze".

Ungaria "nu poate schimba deciziile celorlalte 31 de state membre", a declarat şeful guvernului ungar, dar Budapesta "nu va contribui financiar şi nu va trimite niciun om în acest război". Concret, Ungaria nu va finanţa programul de coordonare, înfiinţat în prezent în Germania, şi niciun personal maghiar din cadrul NATO nu poate fi alocat acestuia.

Pentru unii diplomaţi, care doresc să asigure succesul următorului summit de la Washington, Stoltenberg a găsit modul de operare ideal pentru a debloca situaţia cu Ungaria. După cum afirmă Julianne Smith, ambasadorul american la NATO, "nu toţi membrii Alianţei participă întotdeauna la toate activităţile sau misiunile NATO".

Pentru alţi diplomaţi, însă, introducerea unei derogări şi acceptarea faptului că unul dintre aliaţi se disociază de sprijinul politic pentru Ucraina ridică semne de întrebare. Nu numai că "am aflat despre această derogare din presă", a protestat un diplomat, dar, mai mult, "acest lucru autorizează Ungaria să aibă pretenţii tot mai mari".

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Asa-i cand Norvegia nu se califica la europene, vrea sa ne strice sarbatoarea cu rahaturi din astea.

    1. Si Putin si Xi Jinping ar trebui sa inteleaga ca haosul, escaladarile neincetate si dezordinea tot mai mare in relatiile internationale sunt foarte periculoase in lumea de azi. Occidentul a fost luat prin surprindere de agresiunea Rusiei, dar dictatorii fac o mare greseala daca subestimeaza dorinta Occidentului de a se proteja, deja cursa inarmarilor a inceput.

      Si daca China nu va face ceva ca sa potoleasca Axa Raului (unde are o influenta mai mare decat Occidentul) rezultatul va fi ca toata lumea se va umple de arme nucleare. 

      Si daca China nu vrea sa se maturizeze si sa se ridice constructiv la statutul si rolul de mare putere economica si militara pe care de drept il are, lumea va deveni un loc tot mai complicat si mult mai periculos.

      China are evident capacitatea de a deveni, alaturi de SUA, un esential pol de stabilitate si prosperitate in lume, dar pana acum a preferat sa faca ”parteneriate fara limite” cu tot felul de tembeli care vor sa ne distruga pe toti. Insa o lume in haos nu este buna pentru nimeni, este o iluzie ca haosul mai poate fi controlat dupa ce a fost declansat. 

      Ar trebui să deschidă la berărie.

      Urmeaza o noua campanie de vaccinare imporiva celor care gandesc altfel decat ni se

      spune ,cum trebuie sa vedem lururile!

      Oile democratiei au nevoie de un pastor batran ca sa pasca iarba democratic! 

      Sigur, avem nevoie de “Putleri” care sa ia functia de presedinte pe persoana fizica care sa ia cu japca teritorii din tari vecine si care sa dicteze la altii in ce organizatii au voie sa fie parte ca altfel se simt mujicii amenintati:-)

      Blabla

      china e la fel de tembela ce n-ati inteles. prea multa dictatura dauneaza grav gandirii

    nu va avea loc nici un conflict nuclear.

    e un drum inchis varianta asta.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. In general sunt de acord cu tine,

      dar acum nu ai dreptate, 

      occidentul si NATO vrea infrangerea Rusiei, 

      asta inseama ca la stramtoare rusii vor folosi si armele nucleare,

      ca doar nu sunt prosti sa accepte infrangerea fara a le utiliza 

      nu vor risca sa le dea jos Ucraina inainte de decolare, sau deasupra rusiei

      rachetele nucleare rusesti ajung in America trecand peste polul nord nu peste ucraina

      si

      rachetele nucleare rusesti ajung in europa trecand pesete marea baltica si marea nordului  

      si cele americane pe unde ajung in ruzzia?

      ca sa fim siguri ca nebunu a distrus planeta 

    Sa nu ne amagim UE dicteaza intrega politica mondiala a momentului .Daca privim cu obiectivitate vedem care sunt avantajele UE in drumul ei de refacerea a Imperiului .Fara ajutorul UE J.R.Biden nu cistiga alegerile . Care sunt plusurile vizibile in UE .Germania se poate inarma si nuclear .NATO European (deja jumatate desprins de SUA) se inarmeaza si scoate la iveala noile tehnologii nucleare fapt nemaiintilnit in istoria omenirii .NATO isi dezvolta capacitatile si isi aduga noi membri .UE produce un nou plan Marshall prin PNRR ce va continua si dupa 2026.UE ofera Ucrainei , in prima faza , 50 de miliarde de euro . UE va impiedica si realegerea lui Trump in alegerile din SUA daca nu cumva Trump va schimba rapid partitura .UE isi poate alege , functie de evenimente , locul in lume ceea ce pentru Rusia si SUA a devenit o imposibilitate .UE deja are peste 500 de mii de militari in structurile NATO ce impreuna cu trupele de linie depasesc usor 2 mil de soldati echipati si antrenati .La nivel politic nu se schimba nimic in urmatorii cinci ani indiferent cine vine la putere .Practic UE devine o putere militara ce are tehnologii la voirf restul de echipamente fiind deja distruse in Ucraina .Nici o alta entitate suprstatala nu are asa ceva .Cheia intregii lumi sta in pixul franco - german .Nu va lasati inselati de aparente .

    1. ai uitat sa adugi = acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare

    flexatul muschilor, faza pe trompeta nato......

    1. Stai sa vezi ce isterie e in ruzzia. cum ameninta aia cu bombe nucleare, orase intregi, londra, paris, berlin etc. teroristi cu acte in regula

      clar! noroc cu tine ca ne protejezi cu postarile de pe aici! doame ajuta!

      Sau antena 3 si digi24 ale lor, mai bine zis. Nu statul.

      Putler ar fi în stare să apese butonul. Estimez că la declanțare, arsenalul sovietului face puff la fața locului. :

      nu e de dorit, pt ca ne iradiaza pe toti

      esti corijent...stai jos!!

      Sovieticii tăi amenință planeta cu tehnică modernă, din 1960, funcțională... pe hârtie. Mergi la școală! :

    Numai asa, din presa Cincu, Mihail Kogalniceanu, Turda, Fetesti, Bobocu, Midia Navodari ,, Tg Mures cu cetrul de operatiuni speciale... Deci categoric se lucreaza la a implica armata romana pe furis intr un conflict care nu ne priveste si nu avem decat de pierdut, asta a facut presedintele Iohanis! Deci V Orban are dreptate sa evite implicarea si cu ocazia asta aflam si noi ce fac demnitarii nostri :comploteaza impotriva pacii, bunastarii si sigurantei cetatenilor care le asigura salariild si comfortul! Slovacia a donat toata munitia, tancuri si avioane sovietice si acum sunt descoperiti si sunt acum acuzatii de tradare contra ministrului care a semnat, atentie d Iohanis cu donare Patriot nou si cu valoare mare!

    1. ne priveste, ca nu vrem sa ne trezim cu armata rusa sau rusa+ucrainiana la granita

      De ce să nu ne privească? Sovietul ne este dușman de sute de ani.

      Ati uitat sa spuneti ca se lucreaza de peste 50 de ani la aceasta operatiune, centrele alea militare au fost create de Ceasca - se stie ca el a vrut sa se razboiasca cu sovieticii care ne furau toata secara si a ordonat sa se inventeze laserul taietor de senilate.

    daca iti pui caine de paza in curte… ameninti infractorii?!

    si vecinii infractori au caini ce “sar gardul”… si nimeni nimic… 

    s c c r e t 

    Marionetele au ieșit iar să clănțăne ce li se spune.Mai rău e că ar face treaba asta daca stăpânii lor le-ar cere cum au făcut și cu vaccinarea obligatorie.Aceeasi care susțin vaccinarea obligatorie susțin și războiul.E buna pensia nesimțită?

    1. Nu sustine nimeni razboiul decat putler. Interzis e cuvantul pace la ei in rusia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb