TOADER CERE REVOCAREA LUI KOVESIKovesi: "Voi urma procedura legală şi mă voi prezenta, oricând este nevoie"

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 23 februarie 2018

Kovesi: "Voi urma procedura legală şi mă voi prezenta, oricând este nevoie"
 • document ataşat Raport privind activitatea managerială de la DNA
  apasă aici pentru a descărca.

  Actualizare 16:25 CSM a primit raportul ministrului Justiţiei

  Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a primit, în această după-amiază, raportul ministrului Justiţiei privind motivele revocării din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a Laurei Codruţa Kovesi, spun reprezentanţii Consiliului, precizând că după analiza documentului va fi stabilită data şedinţei Secţiei de procurori pentru emiterea avizului consultativ.

  (A.C)

  Actualizare 15:12 A fost publicat raportul ministrului Justiţiei

  După mai bine de 20 de ore de la prezentarea realizată de Tudorel Toader, raportul asupra activităţii DNA a fost publicat astăzi, pe site-ul Ministerului Justiţiei.

  Site-ul Ministerului Justiţiei conţine doar o arhivă ce cuprinde acest raport, însoţit de 11 anexe: rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, decizii ale Curţii Constituţionale, un aviz şi un raport al Comisiei de la Veneţia, comunicate de la Inspecţia Judiciară, un raport de activitate pe anul 2006 al Ministerului Public şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

  (D.I.)

  ---------

  Actualizare 14:30 Premierul Viorica Dăncilă reacţionează în legătură cu raportul prezentat de Tudorel Toader

  Premierul Viorica Dăncilă a refuzat astăzi să se pronuţe asupra celor prezentate seara trecută de către ministrul Justiţiei, menţionând că nu este datoria sa să ofere un verdict în acest caz.

  La ieşirea de la Palatul Elisabeta, unde a participat la un prânz de lucru alături de Custodele Coroanei române, Margareta, şi principele Radu, premierul a declarat: "Nu contează dacă eu susţin sau nu un punct de vedere, contează ca ceea ce a scris ministrul Justiţiei în raport, dacă este adevărat, pentru că ministrul nu poate, atunci aceste lucruri sunt îngrijorătoare şi trebuie luată o decizie. Cum va fi luată această decizie, nu mă întrebaţi pe mine, nu depinde de mine".

  Răspunzând întrebărilor adresate de jurnalişti, premierul a precizat: "Justiţia trebuie să fie liberă, nu trebuie să interfereze nimeni în actul de justiţie".

  (D.I.)

  ---------

  Actualizare 13:40 Comisia Europeană: "Urmărim cu atenţie şi îngrijorare ultimele evoluţii"

  Comisia Europeană a reacţionat, astăzi, la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, arătând că urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare ultimele evoluţii.

  Într-un comunicat pentru Digi24, instituţia precizează: "Comisia urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare ultimele evoluţii. Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta efectiv împotriva corupţiei sunt elemente fundamentale pentru o Românie puternică în cadrul UE, aşa cum au reamintit şi preşedintele CE, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene în declaraţia lor comună de luna trecută. Comisia va urmări evoluţiile procedurilor declanşate împotriva şefei DNA".

  Acelaşi documnet aminteşte: ""În toate rapoartele precedente din cadrul MCV faptul că DNA şi-a menţinut evoluţia în ciuda presiunilor intense a fost văzut ca un semn de rezistenţă. Comisia a mai notat de asemenea în acest raport că, dacă acolo unde presiunile încep să afecteze lupta anticorupţie, Comisia va trece la reanalizarea concluziilor sale din rapoartele precedente".

  (D.I.)

  ---------

  Actualizare 13:30 Iohannis: "Raportul lui Toader, fără temeinicie, din ce a prezentat nu văd motive temeinice pentru a propune revocare"

  Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că raportul prezentat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu i-a plăcut, că a fost lipsit de claritate şi de temeinicie, el spunând că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea.

  "Asta este o procedură care va mai dura (n.r. procedura de revocare a şefei DNA). M-am exprimat şi aseară instituţional, cum au constatat mai mulţi analişti. Da, asta este părerea mea. Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni, pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestaţia pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ceea ce a prezentat domnul ministru a fost total lipsit de claritate şi, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit de temenicie. Deci nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

  ---------

  Actualizare 11:30 Protest anunţat în această seară în Piaţa Victoriei din Capitală pentru susţinerea DNA

  Un protest faţă de propunerea ministrului Justiţiei Tudorel Toader de revocare din funcţie a şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) este anunţat pentru această seară în Piaţa Victoriei din Capitală, conform unui eveniment organizat pe reţeaua de socializare Facebook.

  Manifestaţii au fost convocate pe Facebook şi pentru duminică, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară şi din diaspora.

  Pe pagina dedicată evenimentului se arată: "Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Vino în Piaţă să protestăm împotriva acestor decizii îndreptate împotriva luptei anticorupţie care încalcă angajamentele europene ale României şi demonstrează încă o dată că PSD nu a înţeles unul dintre principalele mesaje ale manifestanţilor din Piaţa Victoriei: Vrem Justiţie, NU Corupţie!".

  (D.I)

  -------

  Actualizare 10:30 Parchetul General de pe lângă ÎCCJ reacţionează în urma prezentării raportului lui Tudorel Toader

  Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PG ÎCCJ) a publicat în această dimineaţă o reacţie cu privire la decizia ministrului Justiţiei de a începe procedura de demitere a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa-Kovesi.

  În comunicatul dat publicităţi de PG ÎCCJ se arată: "Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să prezinte un punct de vedere asupra celor două aspecte după publicarea şi analiza raportului ministrului Justiţiei".

  (D.I.)

  -------

  Actualizare 10:25 Ca urmare a solicitărilor reprezentanţilor mass media privind exprimarea unui punct de vedere faţă de anunţul ministrului Justiţiei Biroul de Informare şi Relaţii Publice transmite o reacţie a procurorului-şef al D.N.A.

  Laura Codruţa Kovesi a declarat: "Voi urma procedura legală şi mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei".

  -------

  Actualizare 9:30 Grupul "Corupţia ucide" a anunţat ieri seară, după decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a declanşa procedura revocării din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, proteste în masă pentru dumunică seară în Piaţa Victoriei din Capitală.

  Peste 1.000 de persoane au protestat ieri seară în faţa sediului Guvernului după anunţul ministrului Justiţiei.

  Oamenii prezenţi în Piaţa Victoriei au scandat "Nu vrem să fim o naţie de hoţi", "Nu scăpaţi, nu scăpaţi", "La închisoare, nu la guvernare", "DNA, să vină să vă ia", "România, trezeşte-te!" şi au fluturat steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.

  ---------

  Actualizare 9:20 Presa internaţională scrie despre anunţul lui Toader cu privire la lansarea "procedurii de revocare" a lui Kovesi

  Presa internaţională scrie despre anunţul ministrului român al Justiţiei Tudorel Toader care doreşte demiterea şefei DNA Laura Codruţa Kovesi şi protestele de stradă pe care le-a declanşat.

  Toader a lansat joi o "procedură de revocare" a şefei parchetului anticorupţie DNA, amplificând la maximum tensiunea între majoritatea de stânga şi puterea judiciară, comentează AFP.

  Într-o conferinţă de presă, ministrul a acuzat-o pe Kovesi, în vârstă de 44 de ani, una dintre cele mai populare personalităţi din România notează agenţia franceză, că a "încălcat" Constituţia şi a "dăunat imaginii" ţării în străinătate.

  "Lupta împotriva corupţiei nu poate să mascheze comportamente neconstituţionale, ilegale, defăimătoare la adresa responsabililor instituţiilor publice", a declarat Toader, evocând "fapte intolerabile".

  Toader a acuzat-o pe Kovesi, într-un rapot de 36 de pagini despre activitatea DNA că şi-a depăşit atribuţiile şi nu respectă autoritatea Parlamentului, notează POLITICO.

  Kovesi a coordonat cazuri care au condus de corupţie contra unor politicieni din multe partide, inclusiv proceduri care-l vizează pe liderul PSD Liviu Dragnea şi un caz vizându-l pe fratele fostului preşedinte Traian Băsescu.

  Ministrul a acuzat-o de autoritarism şi a criticat-o din cauza refuzului de a se prezenta în faţa unei comisii de anchetă parlamentară cu privire la nereguli în alegerile prezidenţiale din 2009, ştirbind autoritatea Parlamentului şi obstrucţionându-i puterea, a apreciat el.

  Anunţul lui Toader, după raportul în 20 de puncte, riscă să destabilizeze lupta împotriva corupţiei, comentează REUTERS.

  O reformă judiciară aprobată de coaliia la putere la sfârşitul anul trecut, criticată de preşedinte, mii de magistraţi, CE şi Departamentul de Stat american - a fost retrimisă în Parlament, în pofida faptului că unele dintre prevederi au fost declarate anticonstituţionale de Curtea Constituţională.

  DNA a anchetat parlamentari, miniştri primari, magistraţi şi oameni de afaceri în ultimii ani, expunând conflicte de interes, abuzuri de putere, fraude şi acordarea de licitaţii în schimbul mitei.

  Direcţia a trimis peste 70 de parlamentari în judecată, începând din 2006. Preşedinţii celor două camere sunt amândoi judecaţi în cazuri separate, precizează agenţia.

  --------

  Actualizare 8:30 Site-ul Ministerului Justiţiei, nefuncţional la mai bine de 12 ore de la controversatul anunţ al ministrului Justiţiei

  Site-ul Ministerului Justiţiei, blocat ieri seară, după anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este indisponibil şi asăzi dimineaţă, la mai bine de 12 ore de la anunţul ministrului.

  Tudorel Toader, care a prezentat un raport de 36 de pagini, ce cuprinde 20 de "categorii de acte şi fapte" - acuzaţii la adresa şefei DNA - spunea că documentul va fi publicat pe site-ul instituţiei, el motivându-şi astfel refuzul de a aduce clarificări şi de a răspunde întrebărilor jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă care a durat 80 de minute.

  Ministrul Justiţiei a declarat, joi seară, că va publica pe site-ul ministerului, just.ro, raportul referitor la activitatea managerială a DNA, în baza căruia a cerut revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Site-ul s-a blocat însă imediat după anunţul ministrului de declanşare a procedurii de revocare a şefei DNA şi este nefuncţional şi la această oră.

  (V.D)

  --------

  Revocarea procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a fost anunţată aseară de către ministrul justiţiei Tudorel Toader, la sediul Ministerului, după ce a prezentat motivaţia deciziei, organizată în douăzeci de puncte, ocazie cu care a informat că a fost şef de promoţie, ceea ce a surprins pe toată lumea, căci pe nimeni nu interesau performanţele sale şcolare.

  "DNA nu se identifică cu procurorul şef, ale cărei acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia, prin exces de autoritate, comportament discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, contestarea deciziilor CCR", a tras concluziile Tudorel Toader, anunţând: "Pentru aceste acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept, în temeiul prevederilor legale, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA".

  Procedura presupune, conform cu ceea ce a precizat ministrul, ca Raportul său, însoţit de propunerea de revocare să fie transmis secţiei de procurori a CSM şi preşedintelui României, pentru analiză şi ca să decidă "în raport cu competenţele constituţionale" (ministrul propune, dar nu el este cel care hotărăşte).

  Opinia Cititorului ( 79 )

  1. Putea sa isi dea el demisia si ne scutea de prezentarea unor fabricatii de presa pe post de analiza si dovezi.

   1. Termenul "fabricație" este un derivat din gogoșeria propagandei securiste, construcție fiind în sine de sorginte sovietică. 

    Clubul milițienilor securiști așteaptă decizia președintelui.

    O va revoca Iohannis pe Laura Codruța Kovesi doar pentru că a încălcat Constituția sau merg amândoi pe lungul drum al pârnăii fără sfârșit? 

    Nu o va revoca.

    Nu o va revoca. Consecventa este o virtute dar si semn de prostie crasa si rea vointa. In cazul lui Malaimare este usor de intuit ca virtutile lui sunt altele. Presedintele travel& living vrea cu orice pret sa intre in istorie ca cel mai prost conducator al acestei tari. Unii rautaciosi ar spune ca la propriu.

    Ca sa poti sa emiti o opinie cu privire la metehnele securiste trebuie sa vezi conferinta de presa a lui Kovesi si cea a ministrului fost procuror securist pe vremea raposatului.

    Acolo veti observa care este diferenta dintre o abordare deschisa la a raspunde tuturor intrebarilor si una indoielnica care denota faptul ca ministrul justitiei nu putea justifica ceea ce sustine in acel raport. Dupa cum a fost expus acel raport parea mai degraba ca este la o prima lecturare. 

    Kovesi venise pregătită să mintă la întrebările propagandei securiste.

    Tudorel i-a făcut raport pe încălcarea Constituției. Propaganda securistă n-a mai avut răbdare la prezentarea raportului pentru că venise acolo să facă show pentru pensionarii cu handicap #rezist. 

    Si de ce nu a stat Tudorel sa raspunda intrebarilor atunci? A chemat presa ca sa vada cum se balbaie cand citeste? O procedura de evaluare a unei activitati nu se face asa decat daca ai inclinatii Staliniste.

    Nu avea de explicat abuzurile procurorilor din subordine.

    V-a dat raport să citiți motivarea cererii de revocare.

    În general, sentințele judecătorilor nu sunt din cale afară de democratice. Fiind impuse, pot părea staliniste. Borfașii, infractorii, penalii le pot găsi neplăcute. 

    Nu a dat niciun raport nimanui. Daca asa se face o evaluare a unei activitati, atunci foarte bine ca am plecat din Romania. O tara condusa de corupti!

    A făcut public raportul prind activitatea managerială a lui Kovesi. Si a revocat-o.

    Raportul merge la CSM și la preșidenție. 

    Eu am făcut foarte bine pt. mine când am plecat. Nu a contat nici raportul de evaluare, nici activitatea Securității. 

    Iohannis și Kovesi trebuie demiși/revocați, altfel nu scăpăm de corupți.

    Iohannis & Kovesi sunt cei mai mari corupti ai RROMANIEI? Acolo unde ai plecat tu se poate fura in linistit si nederanjat?...daca nu, intoarcete-te in Rromania unde incepand cu decembrie 2016, ce curge numai miere si lapte pesedist se va putea fura legal si nepedepsit.

    De ce te mai intereseaza politica aici?

    Vezi ca se supara Dragnea si isi schimba din nou iubita. Aceasta are deja 24 de ani, a imbatranit. Ar trebui sa vina cu o lege sa poata sa isi ia una sub 18 ani. Ar putea sa o lege de imunitatea parlamentara. Asa ca oricum toti sunt egali in fata legii. HAHA

    Nu mă interesează politica deloc, doar regimul securist.

    Îmi place să-mi bat joc de proști. 

    Sa stai acolo. Curatule.

    Esti plecat in vacanta.

    Cei care au plecat nici nu stiu ca Iohhanis e presedinte aici. 

   daca nu este de acord cu eliberarea din functie si presedintele aproba atunci e intr-adevar senzational

   Moldova ,Moldova , iar ai ajuns rusinea noastra.

   Ai reusit cu brio.

   miile de [mesaj şters conform regulamentului] care au iesit in strada. Daca aste este justitia pe care si-o doresc eu zic sa n-o schimbe pe Codruta.

   Nu o va revoca! Nu am urmarit indeaproape presa, dar daca numai o parte din "faptele marete"facute de DNA si evidentiate in raportul lui Tudorel ar trebui ca presedintele sa o revoce. Mai mult , intrucat Tudorel a tot taraganat luarea de masuri-vezi vechiul raport sau ce a fost ca prim ministru l-as demite si pe Tudorel!

   1. Tudorel nu s-a grăbit s-o revoce la harneală, cât să-i ofere propagandei securiste material de manipulare. 

    I-a făcut rapot pt încălcare Constituției și i l-a trimis gogomanului cu șase case din meditații.

    Dacă n-o revocă, implicit, bombalăul încalcă și el Constituția și va fi suspendat. 

    Care articol din constitutie este incalcat, daca Presedintele nu o revoca pe Kovesi?

    Te trezesti si tu vorbind. Mai bine citeste Constitutia. Referitor la deciziile CCR acestea trebuie respectate. Pe principiul acesta ar trebui si parlamentul sa isi dea demisia pentru ca unele articole din legea pe care au adoptat-o au fost declarate neconstitutionale. Asta inseamna ca au incalcat constitutia??? Si daca da, nu ar trebui sa isi dea demisia? 

    De asta zic, n-a revocat-o pe harneli.

    A făcut ce nu mai poate desface propaganda securistă. 

    Securisti sunt Dragnea, fost militian pe vremea lui Ceausescu si Tudore, fost procuror pe acea vreme. Despre ei vorbesti? Tu crezi ca tarile europene ar fi de partea securistilor vreodata?

    ....n-am inteles cum incalca constitutia ???

    Nici nu vei înțelege, dar asta chiar nu are nicio relevanță.

   Ce are sula cu prefrctura?

   Nu am vazut totul dar am vazut un grup de ziaristi care se ocupau cu bruiajul cu influente securiste dar si de ultima speta privind caracterul lor mititel.Normal ca excrocii si sustinatori lui Base sa nu-si doreasca revocarea.Nu prea am vazut sa se ocupe doamna de fier ruginit de fisa postului,mai mult de basisme si prin oamenii lui Basescu.

   Daca balmajeala lui Tudorel in ''20 de puncte!'' este tot ce Supusa CCR, Parlametul cu sefii lui cercetati, Guvernele PSD, Luju.ro, Garbovan si Alistar cu toate celelalte ong-uri ale lui Voiculescu, Gadea cu Antenele, Ghitta cu RTV, Udrea cu Cocos, masoneria cu IJ si toti ceilalti, este tot ce au putut sa produca despre LCK, ramasa singura in fata lor (ma rog, ii mai sperie si impaiatul de la Cotroceni), inseamna ca femeia asta chiar are oua si deci poate fi hirotonisita Zana!.... Ia fiti atenti voi trolilor, cum se vede mascarada borfasilor lui Dragnea din afara!....

   1. Se vede la fel din afară.

    O mână de securiști își bat joc de România. 

    Exact, fostii din psd, alde si acolitii lor.

    Lasa bautura. Dupa ce te trezesti poti scrie din nou,

    Lck?

   A ajuns sefa pe usa din dos(Udrea+Ponta) si pleaca la fel.Decizia lui Tudorel absolut corecta.Abuzurile justitiei sunt mai grave decat ale cetatenilor.

   1. Problema politicienilor nu este reprezentata de abuzurile justitie ci este data de faptul ca ei nu mai pot fura fara sa le fie frica ca vor fi prinsi. Pana in 2004 desi s-a furat aproape tot din Romania, nimeni din varf nu era anchetat. Este foarte corect ca cei care realizeaza abuzuri sa fie condamnati. Eu sunt de acord ca pentru abuzul unui procuror sa fie instituita o pedeapsa echivalenta cu dublul pedepsei pe care acesta o solicita.

   Ne-ai pus pe prima pagina a presei internationale. Nu cred ca citeste neamtuzul despre ce faci tu pe aici.

   Data viitoare nu va mai exista pentru tine? 

   1. LCK si practic nu are cum sa o detroneze dupa ce KWI a fost la Washington

    Referendum suspendare, se întoarce Gordon, știm toată harneala "democratică". Dar s-au scăpat prea multe abuzuri în public. Numai pârnaia mai poate limita proporțiile scandalului din jurul mafiei securiste.

    Cine face parte din mafia securista anonimule? LCK si KWI? Esti si un beneficiar al revolutiei fiscale, sau ai mai furat si tu pe ici pe colo ceva si n-ai chef sa raspunzi?

    Mafia securista te impusca daca furai cat a furat, Adrian nastase, Elena Udrea, CAC Popescu-Tariceanu, Dan Voiculescu sau Elena Udrea.

     

    De aiai justitia la ciuruit pe Ceasca sa nu mai fie varsare de sange pentru asemenea nimicuri.

    E trol al PSD...lasa-l cu logica, se inverzeste si mai tare....nu are de unde...el e pus doar sa scrie de securisti si statul paralel....nu vezi ca e siteul plin de ei??

    Din înregistrările cu Zdreanță Portocală Negulescu și din toate făcăturile procuraturii securiste nu reiese decât mafie securistă, stat paralel și protecție acordată de către Securitate corporațiilor.

    Nu-i nimic rău în faptul că Microsoft declară profituri gigantești. problema e că știm cu se fac aceste profituri din denunțul lui Sandu. 

    Creierul tau cat un greiere,

    nu -i este nimanui prea greu 

    sa-l rada, tunda si sa-l spele!!!! 

    Sa stii ca si Sebastian Ghita , Dan Voiculescu, Adrian Nastase au realizat profituri gigantice la negru.. 

    Invata 

    Gandeste

   Bună ziua dlor.! Pasiuni provinciale, 90% dintre europeni habar nu au cine suntem și ce vrem! Pe planiglob, România este la legendă! Toate cele bune!

   1. Europenilor le spune mafia securistă că România este o țară coruptă. Este un fel de ascundere la vedere.

   Semantic zicând....există și "proceduri ilegale"...poate mă lămurește cineva? Mulțumesc!

   1. Există proceduri securiste, de exemplu.

   Ministrul Justiției Toader a făcut foarte bine că a cerut revocarea. Motivele sunt suficiente și s-au înmulțit de la evaluarea anterioară.

    

   Dintre cele mai grave motive, eu am reținut atitudinea de rebeliune a lui Kovesi față de deciziile CCR și de blamare a CCR pentru achitarea unor corupți. Doar pentru acest motiv, Kovesi era aruncată afară. 

    

   Alt motiv grav reținut de mine este prescrierea dosarului Microsoft precum și declarația lui Pescariu cum că el a scăpat în prima fază de urmărire printr-o pilă pusă de politicienii securiști (Maior, Oprea) la Kovesi. 

    

   Al treilea motiv la fel de grav, despre care am mai scris la momentul respectiv, este atitudinea abuzivă la conducerea DNA față de proprii angajați. Se încadrează fix la codul penal, "abuz în serviciu". 

    

    

   Bravo dle Toader pentru verticalitate. 

    

    

   PS. Referitor la articolul din Financial times, o manipulare mizerabilă. A luat interviu doar tefeliștilor pe tema corupției. În rest, a citat doi pesediști pe teme colaterale, prin alăturarea de Ceaușescu. Pe Dana Gîrbovan nu a întrebat-o nimic. 

   Ce mizerie plătită de securiști pentru Financial times. Ce mizerie. 

   1. Păi ce s-o întrebe, este gârbovită de probleme!

    De altfel și dl. Toader Tudorel nu prea e vertical! Pare și el gârbovit, cine știe, la vârsta lui...orice e posibil!

    Astept evenimentele, nu am vazut inregistrarea, documentul nu exista.

    Lasă că a întrebat-o România Curată. Și iată ce spune:

     

    "Dana Gîrbovan: Practicile procuraturii sovietice nu ar trebui să-și mai aibă locul în România" 

     

    "Procurorul General, domnul Augustin Lazăr, are obligația nu de a găsi mereu scuze și de a emite slogane despre „penali” pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus în spațiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea. 

     

    Dacă se dovedește a fi adevărat că dosare ce privesc un fost premier al României și al Marii Britanii se bazează pe denunțuri inventate de procurorii DNA, așa cum transpare din înregistrările prezentate de presă în seară zilei de 21 februarie, evident că te întrebi câte dosare DNA sunt afectate de practici similare și ce garanții de credibilitate mai există că anchetele anticorupție au fost și sunt făcute cu respectarea strictă a legii, așa cum se clamează? 

    Există o rațiune pentru care zeița justiției apare legată la ochi: pentru a nu vedea cine este în fața sa. 

    „Penal” sau monument de moralitate, sărac sau bogat, Stat sau cetățean – este irelevant; toți sunt egali în fața legii și a justiției, vocea fiecăruia trebuind a fi, deopotrivă, ascultată. 

    Așa ar trebui să fie, deoarece realitatea de azi ne arată cât de departe suntem de însăși idea de justiție, chiar și la nivel de mentalitate." 

    1. Cele trei decizii ale Curţii Constituţionale în care, în două dintre ele, s-a constatat un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public-DNA, pe de o parte, şi alte autorităţi ale statului, Guvern şi Parlament, pe de altă parte. „Într-un singur an au fost înregitrate trei conflicte juridice de natură constituţională în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consituţional. Trei conflicte în care CCR a sancţionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului şef al DNA”, a spus Toader, comentând că în 16 ani, pe rolul Curţii au fost 39 de astfel de dosare, ultimele trei fiind doar în ultimul an.

     

    2. Ancheta în cazul OUG 13. Ministrul Justiţiei a susţinut că în cazul anchetei declanşate de DNA după adoptarea OUG 13 Direcţia şi-a arogat o competenţă pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, fapt, de altfel, remarcat şi de Curtea Constituţională. 

    „CCR a reţinut că Ministerul Public s-a considerat competent să verifice oportunitatea OUG. Acest lucru echivalează cu o încălcare gravă a principiului separaţiilor puterilor în stat. Ministerul Public, prin DNA, şi-a arogat competenţa de a efectua o ancheta penală într-un domeniu ce excedează cadrului legal. Declanşarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, ridicarea de acte, a determinat o stare de tensiune, de presiune psihică. Sub imperiul unei temeri declanşate de activitatea penală, Guvernul este blocat în activitatea de legiutor. Prin conduita sa, DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o are”, a spus Toader. 

     

    3. Refuzul lui Kovesi de a se prezenta la comisia parlamentară de anchetă. Ministrul Justiţiei a susţinut că, în lumina deciziei CCR în acest caz, „s-a produs un blocaj în activitatea comisiei de anchetă”, iar şefa DNA nu a respectat „acel comportament necesar loial” între instituţiile statului. 

     

    4. Ancheta DNA în cazul hotărârilor de Guvern în cazul Belina. Tudorel Toader a reluat teza potrivit căreia oportunitatea emiterii unui act normativ nu este în sfera de competenţă a DNA. „Văzând din partea cealaltă, îţi pui întrebarea cum cu jumătate de an în urmă CCR statuează, iar, ulterior, sub considerentul că e vorba de HG nu OUG, au fost verificare aceleaşi aspecte”, a comentat el. 

     

    5. DNA s-a erijat în evaluator în aspecte care nu au legătură cu sfera penalului, a spus ministrul Justiţiei făcând referire la un comunicat al Direcţiei în care se imputa că nu au fost respectate normele de tehnică legislativă. „Încălcarea normelor de tehnică legislativă nu constituie infracţiune”, a comentat el. 

     

    6. Explicaţia comunicatelor DNA ca fiind simple opinii. Minsitrul justiţiei a criticat faptul că, ulterior comunicatulului mai sus amintit, DNA a susţinut că formularile folosite „au reprezentat simple opinii”. „Nu poţi să exprimi simple opinii când te referi la libertate, demnitatea unei persoane. Apreciem că e inadmisibilă o astfel de abordare prin care sunt afectate valori şi drepturi fundamentale ale unei persoane fizice”, a spus el. 

     

    7. Împiedicarea aflării adevărului şi lămuririi unor aspecte de interes public, prin refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de anchetă. 

     

    8. Comportament excesiv de autoritar şi discreţionar. Ministrul Justiţiei a amintit de controlul pe care Inspecţia Judiciară l-a efectuat la DNA, precizând că în raport se consemnează dificultăţi întâmpinate de inspectori, precum şi indicii privind săvârşirea abaterii disciplinare, inclusiv prin obstrucţionarea activităţii inspectorilor de către Kovesi. 

     

    9. Implicarea în achetele altor procurori. Tudorel Toader a reluat o declaraţie publică a şefei DNA care a admis că a supravegheat personal ancheta în cazul OUG 13. „Se observă o implicare în realizarea anchetelor altui procuror, ceea ce legea interzice şi e contrară limitelor de competente. Trecerea timpului nu a condus la o îndreptare a acestui comportament, ci la o acutizare, cum o relevă iesirile în spaţiul public”, a comentat el. 

     

    10. Prioritizarea dosarelor cu impact mediatic. „Dosarele nu se rezolvă după rezonanţa publică pe care o au, nu după calitatea persoanei anchetate, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării”, a afirmat Toader. 

     

    11. Contestarea actelor şi autorităţii Curţii Constituţionale. Ministrul Justiţiei a susţinut că Laura Codruţa Kovesi„ a învinovăţit CCR, punând pe seama deciziilor pretinsa imposibilitate a DNA de urmărire a unor fapte şi recuperarea unor prejudicii”. „Procurorul şef a contestat însăşi Constituţia ţării”, a mai spus el. 

     

    12. Interviurile pentru BBC şi Euronews. „Procurorul şef declara pentru BBC că se teme de desfiinţarea DNA. Într-un alt interviu acordat la Euronews s-a lansat într-o critică dură a proiectelor de lege aflate în dezbatere parlamentară, acuzând că politicienii lovesc împotriva efortului de a combate corupţia. Potrivit Constitutiei, tuturor legilor în vigoare, procurorul işi exercită competenţele legale, interpreteaza, aplică legea, dar opera de legiferare este a legiuitorului”, a argumentat Ministrul Justiţiei. 

     

    13. Afectarea imaginii României. „Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificare legislativă, propuneri care s-au dovedit a fi constituţionale. Afirmaţiile sunt fără precedent, au afectat iremediabil imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine falsă asupra României şi a statului de drept”, a spus ministrul Justiţiei. 

     

    14. Dezinformarea forurilor europene. Tudorel Toader a afirmat că luările de poziţie de la nivelul conducerii DNA au creat o falsă imagine la nivelul Parlamentului European, inducându-se ideea că situaţia România este similară Poloniei. „La nivelul Parlamentului European, prin dezinformare, s-a generat o dezbatere şi la nouă întrevederi am explicat de nouă ori că România nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în Polonia”, a spus Toader. 

     

    15. Încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ. Ministrul Justiţiei a făcut referire la înregistrările în care şefa DNA ar fi cerut să se ajungă până la premier, folosind termenul „decapare”. „Această încercare de „decapare”, cuvântul cheie la care vreau să mă refer, este absolut contrară oricărui stat de drept. La mijloc este destinul unui om egal cu toţi ceilalţi. Cauzele nu trebuie rezolvate după funcţie”, a comentat el. 

     

    16. Creşterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor şi raportări eronate. „Se raportează numărul de inculpaţi trimişi în judecată în 2016 şi se raportează numărul de achitări din 2016, concluzionându-se că a scăzut rata achitărilor. Cei trimisi în judecată în 2016 nu se regăsesc printre cei achitaţi în 2016, pentru că nu ar fi avut timp ca să se parcurgă. Şi dacă pui raportul de achitări pe anul în curs ai un calcul la o bază alta decât cea factuală”, a spus el. În privinţa cheltuielilor, Toader a spus că un dosar la DNA „costă” aproape 40.000 de lei, spre deosebire de Parchet unde este 2.000 şu DIICOT -6.000. 

     

    17.Neimplicarea procurorului şef în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori. „Spaţiul public este plin de presupuse abuzuri ale procurorului Negulescu. El a fost lăudat, în loc să se ia măsuri”, a dat ca exemplu Toader. 

     

    18. Falsificarea transcrierilor unor convorbiri telefonice. Ministrul Justiţiei a susţinut că în multe cazuri instanţele au trimis înapoi dosarele pentru inadvertenţe între înregistrarea audio şi şi stenogramele depuse. „În multe hotărâri judecătoreşti în care instanţa a statuat diferenţe între ce se aude şi ce se vede”, a spus el. 

     

    19. Tergiversarea soluţionării unor cauze. Ministrul Justiţiei a dat exemplul dosarului Microsoft. 

    20. Lipsa de reacţie în verificarea activităţii profesionale şi conduitei unor procurori: DNA Ploieşti. „Nu spun că e adevărat, dar când toată opinia publică, când procurori se reclamă între ei, obligaţia e nu să-i lauzi”, a mai spus Toader. 

    Prefer pt. Romania Curată varianta în lb. italiană! Caci cu toții de la rîm ne-o tragem! :)

    Romania pulita! 

    LOL

     

    Referitor la abuzurile lui Kovesi, scriam în Bursa: 

     

    "mesaj trimis de Cristi C în data de 06.07.2017, 00:53 

    Suntem zilele acestea martorii unui abuz în serviciu făcut de Kovesi care seamănă foarte mult cu cel al lui Dragnea. Aceasta a revocat (concediat) doi procurori DNA, Țuluș și Iorga, pentru motive care s-au întâmplat cu câțiva ani în urmă. Perioada dintre momentul neregulilor și cea de azi a concedierilor reprezintă delictul lui Kovesi. Dacă aceasta avea cu adevărat motive să ceară plecarea celor doi procurori, trebuia să o facă atunci, la momentul comiterii greșelilor. Acum nu are motive să ceară revocarea deoarece cei doi procurori nu au făcut nimic rău. Au înaintat niște plângeri la CSM împotriva șefului ierarhic. Iar șeful i-a dat afară pentru ceva petrecut în trecut. Cât timp cei doi procurori au fost în serviciu după efectuarea greșelilor inițiale reprezintă prejudiciul pe care Kovesi l-a produs instituției. Abuz în serviciu ca în cazul Dragnea.

    Acest caz este exemplificarea perfectă pentru ABUZUL ÎN SERVICIU. Țineți minte asta pentru când șeful vă va concedia că nu îi spuneți “săru-mâna” și își va aduce aminte că acum 10 ani nu ați tras apa la toaletă sau ați lipsit 3 ore de la serviciu din cauza viscolului. Kovesi a făcut un lucru la fel de abuziv ca Dragnea în cazul angajărilor. S-a considerat, fiecare dintre ei, un stăpân pe carierele oamenilor sau locurile de muncă ale instituției. Dragnea a angajat când a avut chef, Kovesi a dat afară când a avut chef. " 

    Și tot din seria "Romania pulita" (italiană), Dana Gîrbovan mai avea o intervenția acum o săptămână.

     

    "Am ascultat stupefiată afirmațiile doamnei procuror Mihaela Iorga Moraru, făcute în seara zilei de 11 februarie 2018, în care a afirmat că doamna procuror-șef DNA Laura Codruța Kovesi i-a cerut să „urgenteze” un dosar cu un ministru, deoarece numele acestuia era vehiculat ca viitor premier. 

    „Explica5 9;ia a fost de genul că «dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan va fi ministru al Justiției, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi»”, a spus doamna Moraru. 

    Îi solicit public doamnei procuror Iorga Moraru să dezvăluie concret tot ce știe despre acea situație, deoarece este în interesul democrației și al justiției din România să știm cine e acel ministru și când a avut loc discuția. 

    Sunt și eu curioasă, la fel ca toți românii, cred, să aflu cine a fost acel ministru despre care s-a cerut să i se urgenteze dosarul pentru că m-ar propune ministru al justiției. 

    SINGURA dată când mi s-a propus, tangențial, dacă aș lua în calcul să accept să ocup poziția de ministru al justiției a fost de premierul Sorin Grindeanu, în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o cu acesta pe data de 15 februarie 2017, lucru pe care l-am declinat. 

     

    Este șocant, de aceea, să aflu că procurorilor din cadrul DNA li se dădeau instrucțiuni pentru a urgenta anumite dosare cu scopul de a influența decizii politice ori numiri în funcții publice. 

    Reiterez, de aceea, solicitarea doamnei procuror Iorga Moraru să spună public care a fost ministrul al cărui dosar procurorul șef DNA a cerut să-i fie urgentat, când a avut loc discuția respectivă și în prezența cărei alte persoane, pentru a putea fi efectuate verificări sub aceste aspecte. 

    Interesul public în aflarea adevărului este mai important decât obligația de rezervă, deoarece cele afirmate privesc fapte grave care compromit procesul democratic și funcționarea statului român." 

     

    Poftim? Șefa DNA manevrează anchetele procurorilor (care au independență) în funcție de interesele ei politice (ale lui Kovesi)? Doar asta în sine și se cere revocarea. 

    Cu Ponta ce sa mai spui cu doctorat cumparat, renuntat ca la niste sosete prea mari.

    In Parlament nu se face justitie.

    Valoarea costului dosarului nu o vad relevanta la sumele recuperate.  

    Si cu pensia cum ramane? 

   Le-ai dat guma de mestecat romanilor !

   A iesit ghiocelul nu mai te bazaie romani cu un drum, autostrada, cu o cale ferata. 

   Pe cand se trezesc e toamna, inghetul, nu e gata studiul astronomic sa nu cada un meteorit pe autostrada. 

   Am stiut ca coci ceva dupa cum iti radea coltul musteti ieri !

   Esti bun, jos palaria ! 

   Cel mai mult îmi place cu 178 când anunță o voce gârbovită: Urmează stația cimitirul militari! De bucurie cobor și mă înnec ...în băutură lângă cimitirul militari!

   Vestea bună este că s-a depreciat....euro, deh hârtia calitate slabă, cu 0,0001 față de vajnicul autohton! Casele de schimb valutar trebuie luate cu asalt! Ce mult contează o "procedură legală"!

   bucuria prostilor.

   Schimba pana la maturatori tot.  

   Dupa ce Presedintele l-a citit in diagonala, astept ca vre-un evreu sai-l mai citeasca de la dreapta la stanga dupa care am sa revin cu o parere clara.

   tolontan a sabotat in permanenta expunerea ministrului , trebuia dat afara din sala.

   Cei care au fost sefi de promotie au muncit pentru asta si se lauda. Cei care nu au fost nu se lauda pentru ca nu au cu ce. 

   Nu cred ca in turma de jurnalisti care stateau claie peste gramada in sala si faceau galagie era vreun sef de promotie.

   1. Daca tu crezi ca pe vremea lui Ceasca, sefii de promotie erau cei mai competenti te inseli. Si Doamna Elena era academician si se lauda cu aceasta titulatura. Nimeni nu putea fi sef de promotie daca nu era TURNATOR!

    Iti dau un CO doi dupa tine de nu te vezi!

    Nu da Dragnea ca nu mai zic! Tudorel e cel mai TARE! DRAGNEA REALES LA AL 15-LEA CONGRES! Iti multumim tie iubit conducator!

    Haha

    Pe Leana n-am auzit-o niciodata sa se laude cu diplomele! o laudau lingaii, pupincuristii si parvenitii din jurul ei; exact ca si acuma. 

   E mai rau decat pe vremea rusilor.Suprafata detinuta de straini tinde la 50%,industrie nu mai avem,bancile sunt ale strainilor,datorii avem cat nu mai putem duce,sunt sustinuti ditrugatorii pe mai departe.Vai de capul nostru.

   1. Corect.

   Daca UE atat poate, sa urmareasca e linistitor pentru noi. Cativa creduli sunt rugati sa joace turca in strada. CE asteapta data de 15 sa isi incaseze salariul ca orice bugetar. Altceva nu poate sa faca. De zâsuri ni plin podu'.

   Nimeni nu e mai presus de lege.

   Apoi care lege si cine mai crede in asemenea copilari om trai si-om vedea. 

   Daca nu analizeaza activitatea Dna, o acuzati in calitate de ministru? Vreti postul ei? Va are Dragnea la mana?

   Ce treaba are CV-ul dumneavoastra cu raportul? Impresionant de-a dreptul CV-ul. In 30 de ani de politica nici un rector asa longeviv, 12 ani din Cluj nu stiu sa intrat in politica (Marga nu stiu ce a fost) si sa nu aiba coloana vertebrala. 

   Dumneavoastra ne aratati politizarea invatamantului? 

   Prof. dr. care nu vorbeste la liber MA DERANJEAZA !

   Ati fost numit politic rector? Atunci tot Psd-ul era la putere. O necunoscuta am : de cand sunteti in Psd? 

   1. Ești p-afară rău de tot. Toader a fost propus inițial și este sprijinit de ALDE. Grindeanu de la PSD a vorbit cu Dana Gîrbovan pentru postul de ministru al Justiției dar aceasta a refuzat.

    Aceasta remarca o asteptam de la oricine altcineva dar nu de la un om informat ca tine. De cand Alde nu e aripa Psd? Tariceanu cu cine a batut palma dupa exit-ul din Pnl? Daniel Constantin a fost de la Alde dar l-a contrazis pe Zeus de la Psd. Zeus l-a dat afara peste capul lui Tariceanu.

   Este foarte interesant momentul pe care îl trăim. Nu pentru că poate Kovesi ar fi pedepsită. Probabil că Iohannis nu va aproba procedura de revocare. Nu cunosc exact pașii. Dar ministrul de Justiție a dat voce oficială împotriva abuzurilor unora din DNA. Asta contează enorm. Statul român contra statului român.

    

   Să citim o postare a lui Băsescu din 12 mai 2017. Interesant acum este că mulți din jurul lui au ajuns în închisoare. El este încă protejat (se speculează că în contextul sprijinului dat americanilor, inclusiv prin închisorile CIA și a teroriștilor din Siria care încercau să răstoarne regimul de acolo). 

    

   „Mai tarziu, va fi prea tarziu 

   Combaterea coruptiei pare a fi aproape compromisa din punct de vedere al imaginii. 

    

   Cine a compromis-o? 

    

   Exact aceia care, aflati in functii in ultimii trei ani, trebuiau s-o duca cu decenta, cu probe si cu respectarea drepturilor fundamentale. Din pacate, n-au facut-o si au compromis credibilitatea actiunilor de combatere a coruptiei (vezi PS cu lista faptelor de notorietate publica). 

    

   Mai mult, practica ‘relaxarii’ in vilele SRI cu sprituri si petreceri ale procurorilor, ofiterilor SRI, judecatorilor si a oamenilor politici laolalta, este deja un tablou public ce compromite, in mod egal, pe toti participantii si, din pacate, in mod nedrept, arunca neincrederea asupra a mii de procurori, judecatori, ofiteri SRI si politicieni corecti. 

    

   Aceste realitati sunt pe punctul de a compromite o activitate esentiala si necesara, decredibilizand chiar lupta institutiilor statului impotriva coruptiei. 

   Asupra acestor deviatii inadmisibile si a consecintelor, am avertizat public in mod repetat, inca din 2015, dar corul ‘intransigentilor’ m-a declarat aparator al coruptilor, ceea ce este o mare minciuna. A…daca vreti aparator al drepturilor fundamentale, de acord, dar asta nu inseamna aparator al coruptilor. 

    

    

   Din cauza decredibilizarii combaterii coruptiei, un individ instruit, dar putred de corupt si las, de teapa lui Adrian Nastase, a ajuns sa para azi un nedreptatit, uitand ca era ‘Bombo de care fugeai in Congo’ sau ‘Nastase, sapte case’. Norocul lui ca Matusa Tamara nu poate depune marturie, iar Petrache si Bittner au ‘uitat’ sa-i mai inapoieze averea ‘imprumutata’. 

    

   Asa s-a ajuns ca giganticul aparat de propaganda format din ziaristi si analisti cu moralitate indoielnica, bine platiti din bani furati de papusarii Vantu si Voiculescu sa invadeze, astazi, toate televiziunile, sa jubileze si sa spele cu sarg fetele coruptilor si ale stapanilor lor, pe care i-au declarat ‘eroi martiri’. Jurnalisti si analisti, avocati si profesori puternic atasati minciunii si valorilor PSD, au reusit sa reinstaleze atmosfera irespirabila, din cauza propagandei mincinoase, a anului electoral 2009 si a noptii de 6 spre 7 decembrie. 

    

   Din pacate, procurori, judecatori si ofiteri SRI, prin abuzurile lor si prin utilizarea discretionara a puterii, au dat ocazia acestei pelagre a tranzitiei sa se reinventeze. 

    

   Pentru acest esec, generat de abuzurile ultimilor trei ani, procurori, judecatori, ofiteri SRI precum Coldea, Kovesi, Selaru, Rosu, Stanciu, Dumbrava, Dragomir, Negulescu, Savin si multi, multi altii, care au confundat institutiile statului cu niste instrumente aflate la dispozitia lor pentru a acapara o putere personala nemarginita, nelegitima, pe care nu le-a dat-o nimeni, trebuie sa dispara din magistratura si din SRI. Dar nu trebuie sa dispara oricum. Ei trebuie sa raspunda in fata legii pentru compromiterea luptei impotriva coruptiei prin abuzuri, prin represiune nedreapta si implicare inadmisibila in jocuri politice nedemocratice. 

   Combaterea coruptiei trebuie recredibilizata si relansata, acum, si nu ‘mai tarziu’, prin inlocuirea celor care au compromis-o, cu magistrati care inteleg ca justitia televizata este cea mai proasta, imorala si ilegala solutie si ca la baza oricarui dosar penal trebuie sa stea respectarea drepturilor fundamentale si probele reale. 

    

   Daca eliminarea din magistratura si tragerea la raspundere penala a celor responsabili de abuzuri nu se face rapid, inclusiv a acelora care au generat verdicte nefavorabile Romaniei la CEDO, ‘mai tarziu, va fi prea tarziu’ si nimic din ce s-a facut bine nu va mai putea fi recuperat. Azi, bilantul anti-coruptiei inca este pozitiv si in realitate, dar si pe imagine. Cum va fi peste cateva saptamani? Greu de spus. 

    

   PS – probe contrafacute, denunturi mincinoase obtinute sub amenintarea catuselor, protejarea de catre procurori a intereselor coruptilor doar pentru ca le-au servit ce au cerut, adica denunturi impotriva unor tinte politice atent selectate, procurorii si judecatorii care au refuzat sa tina cont de Legea 334 din 2006 privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale, complete de judecata controlate de SRI, judecatori care s-au compromis dand mii de mandate de supraveghere tehnica fara niciun fel de verificare, precum niste sergenti care executa ordine, procurori care au regizat spectacolele televizate umilitoare si ilegale ale oamenilor incatusati inainte de a fi judecati, judecatori care au dispus incarcerarea nejustificata inainte ca oamenii sa fie judecati, procurori care distrug firmele a caror administratori sunt suspecti, esecurile tot mai frecvente ale dosarelor DNA, incropite la repezeala impotriva unor persoane publice incomode pentru Sistem”.

   1. Presa de ce nu ne arata chefurile politic-judecatori ceilalti nu ma intereseaza. Unde le gasesc?

    Basescu e de vina si pentru pensia ta mica?. 

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  Conferinţa “Energia 2022”
  Apanova
  BTPay
  Electromagnetica
  arsc.ro
  Stiri Locale

  Curs valutar BNR

  04 Oct. 2022
  Euro (EUR)Euro4.9471
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0130
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0700
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6906
  Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3715

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  ccib.ro
  solarenergy-expo.ro
  Cotaţii Emitenţi BVB
  Bursele din regiune
  cnipmmr.ro
  Cotaţii fonduri mutuale
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  thediplomat.ro
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro