Antibiotice SA a încheiat primul trimestru din 2025 cu venituri totale de 180 de milioane de lei, în scădere cu 6% faţă de acelaşi interval din 2024, remarcându-se o reducere cu 12% a veniturilor din contractele cu clienţii, până la 161,12 milioane de lei, cât şi micşorarea valorii vânzărilor de produse realizate pe site-urile proprii (-14%) şi pe site-uri partenere (-5%). De asemenea, profitul net, de 32,64 milioane de lei, s-a diminuat cu 13% faţă de nivelul înregistrat în 2024, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Antibiotice, companie fondată în 1955, este cel mai important producător de medicamente generice din România. Compania deţine cea mai complexă structură de fabricaţie din ţară, operând opt fluxuri de producţie distincte, autorizate GMP şi US FDA. Antibiotice deţine un portofoliu de 168 de produse din 11 clase terapeutice, format atât din medicamente care se eliberează exclusiv pe bază de prescripţie medicală, cât şi din medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare, dermatocosmetice, dispozitive medicale, medicamente de uz veterinar, produse biocide, substanţe active şi biofertilizatori. Antibiotice este lider de piaţă pentru produsele cu prescripţie şi non-RX destinate spitalelor locale, deţinând totodată cea mai importantă cotă pentru produsele topice (unguente, creme, geluri).
La 26.11.2024, principalul acţionar al companiei este Ministerul Sănătăţii, care deţine 53% din totalul acţiunilor, al doilea cel mai mare acţionar fiind Infinity Capital Investments, fostul SIF Oltenia, cu o cotă de 13%.
• Vânzările de medicamente din România, în creştere
În primul trimestru din acest an, vânzările de medicamente din România au ajuns la 35,3 miliarde de lei (7,08 miliarde de euro), în creştere cu 13,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2024. Medicamentele pe bază de reţeta (Rx) din farmacii au totalizat 21,4 miliarde de lei (+12,9%), iar cele fără reţetă (OTC) 8,2 miliarde de lei (+8,1%). În acelaşi timp, vânzările de medicamente distribuite în spitale au însumat 5,6 miliarde de lei (+24.2%).
În ceea ce priveşte volumul, pacienţii români au achiziţionat 185,5 milioane de cutii de medicamente în trimestrul întâi, în creştere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă din 2024. Creşterea a fost susţinută de avansul cu 3,1% al canalului de retail, în timp ce segmentul de spital a rămas aproape constant (-0,3%). În farmaciile publice, volumul a crescut cu 3,2% pentru Rx şi cu 2,9% pentru OTC.
Liderul pieţei de medicamente de pe piaţa locală, după valoarea vânzărilor, este AstraZeneca, cu 488,4 milioane de lei în primul trimestru, urmat de Sun Pharma (inclusiv Terapia), cu 422,6 milioane de lei, şi Zentiva, cu 386 de milioane de lei.
Referitor la posibilele tarife impuse de preşedintele SUA, Donald Trump, Europa va adopta un răspuns etapizat, iar în România impactul direct va fi resimţit în special în sectoarele aluminiu şi farmaceutic. Deşi exporturile directe către SUA sunt reduse, companiile româneşti integrate în lanţurile de producţie europene, în special cele legate de Germania, ar putea înregistra scăderi de comenzi. Preşedintele interimar Ilie Bolojan a avertizat că aceste măsuri pot duce la încetinirea investiţiilor şi creşterea riscului de recesiune, prin scăderea puterii de cumpărare şi creşterea inflaţiei.
• Antibiotice - venituri şi profit în scădere
Primul trimestru din 2025 a adus ajustări pe toate segmentele de vânzare, influenţate de stocurile din distribuţie şi farmacii, atât retail, cât şi spitaliceşti, precum şi de schimbări în piaţă. Consumul moleculelor din portofoliul Antibiotice a crescut cu 4,9%, iar portofoliul companiei a avansat cu 4%, evoluţie care va continua prin acţiuni dedicate de consolidare a brandurilor.
Antibiotice a încheiat primul trimestru cu venituri totale de 180 de milioane de lei, în scădere cu 6% faţă de primul trimestru din 2024. Această scădere a fost generată de diminuarea veniturilor operaţionale cu 8%, remarcându-se o reducere cu 12% a veniturilor din contractele cu clienţii, până la 161,12 milioane de lei, dar şi micşorarea valorii vânzărilor de produse realizate pe site-urile proprii (-14%) şi pe site-uri partenere (-5%).
Veniturile din vânzarea produselor realizate pe site-urile proprii au o pondere de 80% în structura cifrei de afaceri, în timp ce veniturile din vânzarea produselor realizate pe site-urile partenere au o pondere de 20%. Cifra de afaceri pe piaţa internă s-a diminuat cu aproape 19%, ajungând la o valoare de 86,12 milioane de lei, iar pe piaţa internaţională, cu 2,4%, la 75 de milioane de lei. Prin urmare, compania a încheiat trimestrul cu un profit net de 32,64 milioane de lei, în scădere cu 13% faţă de nivelul înregistrat în 2024 (37,31 milioane de lei). De asemenea, marja brută a fost de 66,08%, în uşoară urcare (+4%) comparativ cu nivelul marcat în perioada similară din 2024, respectiv 63,74%.
Totodată, în primele trei luni ale anului 2025, compania a realizat investiţii de 3,20 milioane de lei în modernizarea platformei industriale, inclusiv infrastructurile de utilităţi pentru a respecta normele de mediu şi a asigura funcţionarea continuă a proceselor tehnologice. De asemenea, s-au făcut investiţii pentru îmbunătăţirea Sistemului de Management Integrat prin echiparea laboratoarelor de control al calităţii şi au fost demarate achiziţii de echipamente şi dotări pentru retehnologizarea proceselor de producţie din cele patru divizii, proiecte ce vor fi finalizate până la sfârşitul anului
Pentru anul în curs, compania a bugetat venituri totale de 763,05 milioane de lei, în creştere cu 110% faţă de veniturile totale de 692,98 milioane de lei în 2024 şi un profit net de 107,43 milioane de lei (+108% vs 2024). De remarcat că bugetul de venituri şi cheltuieli stabilit pentru anul anterior a fost aproape atins, realizând aproximativ 95,5% din veniturile bugetate pentru anul trecut şi aproximativ 96% din profitul net bugetat. După primul trimestru, compania a realizat 21% din veniturile bugetate şi 30% din profitul net bugetat, notează TradeVille.
• Preţul acţiunii Antibiotice, pe curs negativ
De la începutul anului şi până în prezent (YTD), preţul acţiunii Antibiotice a marcat o scădere de 29,4%, în timp ce, în ultimele 12 luni (YOY), deprecierea a fost de aproape 10%. Prin comparaţie cu indicele BET, acţiunile ATB au subperformat (-0,10% YOY). Antibiotice se situează, de asemenea, în linie cu restul jucătorilor din domeniu listaţi la BVB. Astfel, restul competitorilor au înregistrat performanţe la fel de slabe în ultimele 12 luni: Farmaceutica Remedia (-6%), Biofarm (-9%), Ropharma (-21%).
În 2024, cotaţia a urmat un puternic trend ascendent în prima jumătate a anului, atingând un maxim istoric în septembrie 2024, la 3,44 lei. Ulterior, preţul a pierdut din avans pe 22 noiembrie, scăzând cu aproape 17% şi străpungând zona de suport, ca reacţie a investitorilor la plasamentul privat accelerat prin care Infinity Capital şi-a redus deţinerea, vânzând 16% din companie. Astfel, din noiembrie, preţul acţiuni a continuat trendul descendent, coborând sub media mobilă simplă de 200 de zile. După anunţarea rezultatelor mixte, preţul a scăzut cu puţin peste 1%, în ultimele zile remarcându-se o consolidare a preţului pe fondul entuziasmului politic. În perioada următoare, un important nivelul de suport se află în jurul valorii de 1,75 lei , în timp ce rezistenţa se află în jurul valorii de 2,4 lei.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Antibiotice Iaşi
Oportunităţi
Top Performer: În 2024, acţiunile Antibiotice au înregistrat cea mai mare creştere din indicele BET, de 83,5%, pe fondul cererii sporite pentru produse farmaceutice şi al exporturilor în creştere, ceea ce s-a reflectat în rezultatele financiare. Compania a beneficiat şi de noi parteneriate internaţionale, ceea ce a crescut atractivitatea pentru investitori, acţiunile închizând la 2,56 lei şi o capitalizare de 1,7 miliarde de lei la finalul anului, aproape dublând randamentul investitorilor. În primele şase luni din an, dinamica a depăşit 130%.
Investiţii: Antibiotice va beneficia de o investiţie de 100 milioane de euro din fonduri europene pentru două noi fabrici de medicamente critice, în încercarea autorităţilor europene de a creşte independenţa ţărilor în faţa potenţialelor crize de medicamente. În prezent, în portofoliul companiei sunt 25 de produse din categoria medicamentelor critice, iar ţinta este creşterea portofoliului la 45 de produse. Totodată, se preconizează că investiţiile vor fi finalizate la sfârşitul anului 2026 sau la mijlocul lui 2027.
Planuri: Dezvoltarea portofoliului de produse se face în linie cu strategia "The Future Together 2030". Produsele noi sunt introduse atât prin proiecte de cercetare în centrul propriu INOVA a+, cât şi prin achiziţii de licenţe, pentru a completa direcţiile strategice. În 2025, INOVA a+ va continua cercetările pentru 54 de proiecte: 38 din 2024, 16 proiecte noi şi 24 care se vor finaliza în acest an. În trimestrul întâi au fost avansate etapele pentru 39 de proiecte, acoperind atât medicamente cu prescripţie (RX), cât şi produse OTC, suplimente, dispozitive medicale şi cosmetice.
Evaluarea companiei: Luând în considerare multiplul P/E, de 11x, acţiunile Antibiotice se tranzacţionează sub media companiilor similare, de 19,7x, potrivit simplywall.st, lucru care sugerează că poate fi considerată o companie ieftină. În acelaşi timp, preţul curent al Antibiotice indică o subevaluare de 58% faţă de valoarea să intrinsecă de 1,80 lei, calculată în scenariul de bază.
Riscuri
Acţionariat: Dat fiind faptul că Ministerul Sănătăţii este acţionarul majoritar al companiei, acest lucru ar putea crea o presiune suplimentară în condiţiile în care statul s-ar vedea nevoit să colecteze dividende mai mari, eliminând astfel din potenţialul de creştere al companiei. De asemenea, într-un document publicat de Ministerul Finanţelor privind situaţia macroeconomică pe anul 2025 şi proiecţia pe anii 2026-2028, statul român plănuieşte să ceară în continuare 90% din profitul companiilor pe care le controlează sub formă de dividende.
Îndatorare: La finalul primului trimestru, gradul de îndatorare (raportul dintre datoriile bancare şi capitalul propriu) a urcat la 21,88%, faţă de 8,74% în primele trei luni din 2024, ca urmare a creşterii mai rapide a datoriilor bancare comparativ cu capitalurile proprii. În trimestrul întâi din 2025, societatea a accesat a doua tranşă din creditul contractat în noiembrie 2023 cu Banca Europeană de Investiţii.
Sursele menţionate de TradeVille (https://tradeville.ro/?utm_source=bursaro&utm_medium=media&utm_campaign=treviq) în acest raport sunt: antibiotice.ro, raport companie, BVB, Cegedim, simplywall.st, presă locală.
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului