TradeVille: Ciclicitatea industriei cipurilor, o problemă pentru companii

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 3 aprilie 2023

TradeVille: Ciclicitatea industriei cipurilor, o problemă pentru companii

Industria de semiconductori a fost marcată de incertitudini în 2022, datorate în principal ciclicităţii pieţei şi a condiţiilor macroeconomice nefavorabile. Cu toate acestea, vânzările globale de semiconductori au crescut în 2022, iar acţiunile companiilor din industrie au debutat cu dreptul în 2023, înregistrând aprecieri semnificative de la începutul anului până în prezent, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Rezumatul industriei de semiconductori în 2022

Piaţa mondială a semiconductorilor a cunoscut o serie de creşteri şi descreşteri semnificative în 2022, înregistrând vânzări record la începutul anului, urmate mai apoi de o scădere ciclică ce s-a instalat în a doua jumătate a anului. Conform directorului Asociaţiei Industriei Semiconductorilor (SIA), în ciuda fluctuaţiilor pe termen scurt ale vânzărilor datorate în special ciclicităţii pieţei şi a condiţiilor macroeconomice, perspectivele pe termen lung pentru această piaţă rămân solide, datorită utilizării şi nevoii tot mai ridicate de cipuri în eficientizarea şi interconectarea globală.

Conform celor mai recente date, vânzările globale ale industriei semiconductorilor au totalizat 574.1 miliarde dolari, cea mai mare valoare înregistrată vreodată, cu 3,3% peste nivelul din 2021. Cu toate acestea, vânzările au încetinit în a doua jumătate a anului. În ultimul trimestru din 2022, vânzările globale au scăzut cu 14,3% comparativ cu T4 2021 şi cu 7,1% faţă T3 2021.

Penuria de cipuri - corecţie sau criză?

Penuria mondială de semiconductori, determinată de cererea mare din timpul pandemiei şi de întreruperile continue ale lanţului de aprovizionare, a afectat industria electronică în ultimii doi ani.

Piaţa semiconductorilor întră intr-un ciclu de corecţie majoră, datorită scăderii puternice a cererii de PC-uri, telefoane inteligente, tablete şi electronice de consum. Indicele Gartner, care urmăreşte nivelul de aprovizionare cu semiconductori din stocuri la nivel mondial, se situează în zona de excendent moderat în T4 2022.

Pe de altă parte, piaţa memoriilor va înregistra un exces semnificativ în cea mai mare parte a anului 2023, din cauza cererii slabe de echipamente electronice. Componentele analogice se îndreaptă, de asemenea, către supraofertă din cauza cererii în scădere, în timp ce cipurile optoelectronice continuă să înregistreze o epuizare a stocurilor, pe fondul incertitudinilor legate de redeschiderea Chinei după pandemia Covid.

TradeVille: Ciclicitatea industriei cipurilor, o problemă pentru companii

Performanţa YTD a companiilor producătoare de cipuri vs S&P 500

TradeVille: Ciclicitatea industriei cipurilor, o problemă pentru companii

În ciuda unui context economic dificil, cu o rată a inflaţiei ridicată, mediu macroeconomic nefavorabil şi tensiuni geopolitice, la care se adaugă şi criza din industria cipurilor începută anul trecut, acţiunile companiilor producătoare de semiconductori au înregistrat, de la începutul anului până în prezent, o evoluţie pozitivă. Lider la creşteri se află Nvidia, cu o apreciere a acţiunilor de peste 84%, urmată de AMD (+47%) şi de TSMC (+22,7%). Toate companiile au performat peste indicele S&P 500, care a înregistrat o apreciere de doar 4,6% YTD.

Pe de altă parte, în ultimul an, cea mai semnificativă scădere este înregistrată de Intel (-43%), cu mult sub deprecierea indicelui S&P 500 (-13,2% Y/Y) şi a principalilor competitori, TSMC (-14,6%), AMD (-21,4%). Nvidia a reuşit să întreacă în ultimul an restul companiilor din sector, înregistrând o scădere de doar -6,3%, în ciuda unor rezultate mixte pentru anul 2022.

Totodată, TSMC a reuşit să recupereze de la începutul anului o parte din pierderile generate anul trecut, pe fondul stimulentelor oferite de guvernul American.

Dezvoltarea de noi fabrici în SUA, susţinută de subvenţii

Reducerea cererii de semiconductori se propagă prin lanţul de aprovizionare, având un impact direct asupra investiţiilor în echipamente de fabricare a plăcilor (WFE). Conform Gartner, pentru 2023, se prognozează o scădere a cheltuielilor de investiţii pentru aceste echipamente de 19%.

Controalele şi restricţiile recente impuse de SUA cu privire la exporturile echipamentelor WFE vor avea un impact negativ asupra companiilor care operează fabrici în China. Astfel, principalele companii autohtone din China vor fi împiedicate să achiziţioneze WFE, cu impact negativ asupra investiţiilor.

Inteligenţa Artificială (AI) este considerată cel mai mare motor de creştere a industriei cipurilor, în special componentă generativă din care face parte ChatGPT. Totodată, serverele ChatGPT necesită de cinci ori mai multă memorie, pentru procesarea mai eficientă a datelor, decât un server standard, ceea ce va impulsiona creşterea industriei de cipuri de memorie.

Pe de altă parte, se preconizează că industria Inteligenţei Artificiale va creşte până la 390 miliarde dolari, până în 2025, cu o rată anuală de creştere compusă de 55%, aceasta reflectându-se şi în rezultatele companiilor de semiconductori, componenta hardware fiind prezentă la baza oricărei aplicaţii de AI.

TradeVille: Ciclicitatea industriei cipurilor, o problemă pentru companii

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt Reuters, Forbes, Gartner, SIA, semiconductor.org.

............................................

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.

Lista potentialelor conflicte de interese

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb