Simtel Team a raportat creşteri pe toate palierele în primul trimestru din 2025, beneficiind de strategia de diversificare a afacerii operată de companie în ultimii ani. Societatea menţine estimările din buget şi are în plan dezvoltarea în zona soluţiilor integrate, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Simtel este o companie de tehnologie şi inginerie, care activează în domeniile energiei regenerabile, telecomunicaţiilor, şi automatizărilor industriale cu componentă de cercetare/dezvoltare (R&D) în roboţi industriali şi eficienţă energetică. În ultimii ani, compania s-a specializat în sistemele de producere a energiei verzi, realizând investiţii în vederea consolidării grupului pentru a reuşi să ofere un pachet intergrat de servicii clienţilor săi, care să acopere toate nevoile acestora. În grupul Simtel, în prezent, intră următoarele filiale: ANT Power Energy (51%), Simtel Solar Moldova (100%), Agora Robotics (51%), Custom Soft Solutions (59%, ANT Power Energy deţine restul de 41%), GES Furnizare (62%), Plesoiu Solar (98,60%), Simtel Industrial Control (75%), SMTL Solar Ianca (100%), SMTL Solar Anina (100%), SMTL Solar Giurgiu (100%), Oasis Green Energy 3 (100%), Sirius Immob 2 (100%), SN Energie Company (100%), SMTL Energy Infrastructure (100%), SMTL Energy Project (100%), SMTL Energy System (100%), SMTL Energy Development (100%), SIMTEL Technology (100%), SMTL SOLAR Gmbh Germania (95%) şi Ges Trade Moldova (42,7%).
Principalii acţionari ai companiei sunt cei trei fondatori: Iulian Nedea, Sergiu Eugen Bazarciuc şi Radu Laurenţiu Vilău care, la 25.11.2024, deţineau fiecare o participaţie de aproximativ 21%. Restul acţiunilor sunt deţinute în proporţie de 25,3% de persoanele fizice şi puţin peste 11% de cele juridice. Principalii acţionari, care fac parte şi din managementul executiv al companiei, au fondat Simtel în anul 2010, venind deja cu o experienţă vastă în business, după ce au condus anterior cu succes o afacere timp de zece ani.
• Energie şi prosumatori
Segmentul de energie regenerabilă a devenit, în ultimii trei ani, nu doar o posibilitate de a avea o ecologie mai bună, ci şi o strategie de siguranţă naţională în Uniunea Europeană (UE), după ce s-a decis reducerea şi renunţarea la consumul de gaze şi combustibili ruseşti. Astfel, organizaţia s-a angajat să renunţe la combustibilii ruseşti până în 2027, însă chiar dacă livrările prin conducte s-au redus, importurile de GNL rus au crescut. Acest fenomen a demonstrat că mai există mult de lucru în industria de sisteme de producţie de energie verde, iar România a făcut progrese semnificative la acest capitol. La finalul anului 2024, erau înregistraţi în sistem aproape 200.000 de prosumatori - dublu faţă de 2023, care aveau, cumulat, o putere de 2.378 MW - fiind aproape de cea a grupurilor de producţie pe gaze sau cărbune. Acesta a fost al doilea an consecutiv în care numărul de prosumatori înregistraţi în reţea s-a dublat.
În 2024, Uniunea Europeană a instalat 65,5 GW de energie solară fotovoltaică, marcând un nou record, dar ritmul de creştere a scăzut drastic, la 4,4%, comparativ cu 41-53% în perioada 2021-2023, din cauza normalizării preţurilor energiei, a problemelor de infrastructură şi a diminuării sprijinului politic. Investiţiile în sectorul solar au scăzut cu 13%, ajungând la 56 miliarde de euro, în timp ce preţurile modulelor solare pe piaţa angro au scăzut cu 35%, ceea ce a afectat rentabilitatea proiectelor.
Segmentul rezidenţial a pierdut 5 GW, reducându-şi ponderea de piaţă la 20%, în timp ce segmentul comercial şi industrial a crescut uşor, la 39%, iar proiectele utilitare au ajuns la 42% din piaţă, devenind dominante. Pentru perioada 2025-2028, creşterea este estimată la un ritm moderat, de 3-7% pe an, ceea ce i-ar putea permite UE să atingă obiectivul de 750 GW de capacitate solară până în 2030, însă în scenariul pesimist s-ar putea rata acest obiectiv cu 100 GW. Se preconizează adăugarea a 70 GW în 2025 (+7%) şi 81,5 GW în 2028, dar problemele legate de reţea şi lipsa unui cadru de sprijin stabil pun în pericol această evoluţie.
Prognoza actualizată estimează 816 GW instalaţi în 2030, cu 9% peste ţinta UE, dar în scenariul pesimist capacitatea ar putea ajunge la doar 644 GW, sub obiectivul REPowerEU. Pentru a evita stagnarea pieţei, este necesară o creştere a electrificării de la 23% la 35% în cinci ani, măsuri pentru flexibilizarea reţelei şi colaborarea dintre sectorul privat şi autorităţi pentru a susţine dezvoltarea energiei solare în UE.
• Simtel: rezultate în creştere
Pentru primele trei luni ale anului curent, Simtel a raportat cifre semnificativ în creştere, ca urmare a tendinţei companiei din ultimii ani de a-şi extinde aria de activitate în sfera energiei. Compania a raportat o creştere a veniturilor operaţionale cu 70%, faţă de primele trei luni din 2024, acestea însumând 79,9 milioane de lei, dintre care cifra de afaceri a totalizat 78,8 milioane de lei. Creşterea semnificativă a veniturilor a venit ca urmare a activităţii GES Furnizare, care se ocupă cu furnizarea energiei, generând 42,6 milioane de lei, venituri în primele trei luni, notează TradeVille.
Cheltuielile din exploatare au ajuns la 72,4 milioane de lei, fiind în creştere cu 78% în ritm anual. Segmentul care a înregistrat cea mai mare pondere în cheltuieli a fost cele cu materiile prime, materiale consumabile şi mărfuri, care a totalizat 45,1 milioane de lei, dublându-se faţă de primul trimestru din 2024. Aici se includ costurile materialelor puse în operare în proiectele fotovoltaice şi costul energiei vândute de către GES Furnizare. Astfel, rezultatul operaţional a însumat 7,5 milioane de lei, în creştere cu 15%, iar rezultatul financiar s-a îmbunătăţit cu 15%. Rezultatul net a fost de circa 5,4 milioane de lei, mai mare cu 14% faţă de primele trei luni din 2024.
• Noutăţi şi perspective
Pentru anul 2025, Simtel vizează extinderea proiectelor de mari dimensiuni şi implementarea unor proiecte mai complexe. De asemenea, compania urmăreşte extinderea portofoliului de produse şi servicii, monetizarea energiei produse în parcurile fotovoltaice proprii şi creşterea volumelor de energie furnizată. Compania este în căutarea oportunităţilor de dezvoltare în zona soluţiilor integrate care combină eficienţa energetică, digitalizarea şi stocarea.
Simtel şi-a bugetat pentru anul 2025 generarea unor venituri de 502,7 milioane de lei (+39,6% vs 2024) şi un profit net de 45,6 milioane de lei (+23,9%).
Printre cele mai importante evenimente recente se numără deschiderea unei noi filiale în Essen, Germania, obţinerea unei licenţe de furnizare a energiei în Republica Moldova şi semnarea unui contract de tip Power Purchase Agreement, cu privire la parcul de la Giurgiu, prin care compania le va livra clienţilor finali o cantitate de energie de 736 GWh.
• Simtel pe grafic: avans în 2025
De la începutul anului şi până acum, Simtel a înregistrat o creştere de 6%, în timp ce în ultimele 12 luni compania a suferit o pierdere de 20,5% pe grafic. Spre comparaţie, indicele BET, care reprezintă piaţa principală de la BVB, a scăzut de la începutul anului şi până acum cu 0,47%, iar în ultimele 12 luni - cu 3,75%. După ce acţiunile SMTL au evoluat preponderent pe un trend descendent, după primul trimestru al anului 2024, acestea au înregistrat o creştere bruscă în 2025, atingând un maxim al anului curent, la 51,4 lei, în a doua jumătate a lunii martie - cu 26,6% mai sus faţă de începutul anului. În prezent, cotaţia se află în jurul unui nivel de suport, la 41,5 lei, iar dacă reuşeşte să îl menţină este probabil că pe termen scurt acestea să se tranzacţioneze între 41,5 şi 48 de lei.
• Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în Simtel
Oportunităţi
Sectorul fotovoltaicelor - în plină expansiune: Capacitatea instalată de energie solară fotovoltaică este pe cale să o depăşească pe cea a cărbunelui până în 2027, devenind cea mai mare din lume. Numărul prosumatorilor a crescut de aproape patru ori în ultimii doi ani, piaţa având un potenţial pentru sistemele fotovoltaice rezidenţiale de circa 24 miliarde de dolari.
Energia regenerabilă este propulsată de subvenţii: România beneficiază de mai multe programe de finanţare şi asistenţă în vederea construcţiei de sisteme de producţie a energiei verzi, printre care PNRR, Enrgie Up2 şi altele. De asemenea, proiectele de energie verde beneficiază şi de suport prin oferirea unor CfD-uri în vederea garantării unui preţ minim de vânzare a energiei în primii ani de funcţionare a proiectelor verzi.
Sistem integrat de servicii: Compania oferă un sistem integrat de servicii, de la proiectare şi instalare, la mentenanţă, trading de energie, control de la distanţă al consumului de energie şi alte servicii conexe.
Producţie proprie de energie verde: Până la finalul anului, compania estimează că va avea o putere instalată de 78,4 MWp. După finalizarea tuturor proiectelor în plan, societatea va putea produce anual 111 GWh energie şi va putea stoca 190 MWh.
Indici internaţionali şi piaţa principală a BVB: Acţiunile Simtel au fost incluse în MSCI Frontier Markets Small Cap şi MSCI România Small Cap, ceea ce da un plus de vizibilitate companiei, iar din august 2024, acţiunile SMTL se tranzacţionează pe piaţa principală a BVB.
BVB: Managementul Simtel doreşte să finanţeze compania printr-un program de emisiuni de obligaţiuni de până la 30 milioane de euro în 2025.
Riscuri
Risc geopolitic: Instabilitatea geopolitică determină ţările să investească mai mult în surse mai sigure de energie, cum ar fi cele clasice, pe bază de gaz sau cărbune, iar revenirea lui Trunp la Casa Albă ar putea afecta sprijinul internaţional faţă de proiectele de energie verde.
Instabilitatea sectorului energetic în România: Modificările dese şi rapide ale reglementărilor din sectorul energetic din ultimii doi ani reprezintă un risc semnificativ pentru investitori, care au nevoie de un cadru de reglementare şi fiscal stabil.
Dependenţa energiei verzi de subvenţii: Energia verde continuă să fie puternic subvenţionată, ceea ce o face dependentă de politicile de dezvoltare ale instituţiilor publice.
Companie de creştere: Simtel este o companie de creştere, ceea ce creează un risc mai mare pentru investitori faţă de o companie matură, care oferă dividende şi o predictibilitate mai mare.
Sursele menţionate deTradeVilleîn acest raport sunt: BVB, rapoarte societate, solarpowereurope.org, tradingview.com, presă locală.
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului