Prof. dr. Dan C. Vodnar, cercetător român inclus în top 2% cei mai citaţi oameni de ştiinţă la nivel mondial, conform analizei realizate de grupul Stanford-Elsevier, îşi va lansa la Târgul Gaudeamus noul volum, „Adevărul din farfurie. Cu ce ne hrănim şi cum ne afectează viaţa”, conform unui comunicat de presă emis redacţiei, din care urmează să relatăm. Cartea îşi propune să aducă claritate într-un domeniu adesea dominat de informaţii contradictorii. Lansarea va avea loc duminică, 7 decembrie, de la ora 14:00, la standul Editurii Bookzone din Pavilionul B2, Romexpo. Evenimentul va fi moderat de Florentina Fântânaru.
Volumul prezintă, într-o formă accesibilă publicului larg, cele mai recente perspective ştiinţifice despre alimentaţie, nutriţie şi impactul lor asupra sănătăţii fizice şi mentale. Pornind de la cercetări de ultimă oră, autorul explică modul în care alimentele - de la cele ultraprocesate la ingredientele tradiţionale - influenţează microbiomul intestinal, metabolismul şi starea psihică a fiecăruia dintre noi. Cartea oferă o lectură critică a modului modern de a mânca şi propune o întoarcere la principii alimentare naturale şi responsabile.
„Am scris Adevărul din farfurie din convingerea că alimentaţia nu este un gest banal, ci fundamentul sănătăţii noastre. Am vrut să ofer informaţie clară şi un instrument de înţelegere: ce mâncăm, de ce contează şi cum putem lua decizii informate. Sper ca această carte să genereze o schimbare către o alimentaţie mai onestă şi mai naturală”, a declarat Prof. dr. Dan C. Vodnar.
„Adevărul din farfurie” este cea de-a doua carte a autorului, după volumul publicat în 2024, „Ştiinţă cu sare şi piper. Chimia pe care nu o înveţi la şcoală”, care a deschis publicului o perspectivă aplicată asupra chimiei din viaţa de zi cu zi.
De altfel, Prof. dr. Dan C. Vodnar aduce un nou succes pentru cercetarea românească: acesta se regăseşte pentru al şaselea an consecutiv în top 2% cei mai citaţi oameni de ştiinţă din lume, potrivit analizei realizate de grupul Stanford-Elsevier. Clasamentul reflectă influenţa reală a unui cercetător, calculată în funcţie de cât de des sunt utilizate şi citate studiile sale la nivel internaţional, atât în anul recent, cât şi de-a lungul întregii cariere.
Prezenţa sa constantă în această categorie îl plasează între cei mai influenţi specialişti ai lumii şi marchează o contribuţie semnificativă a României în comunitatea ştiinţifică globală.
Pe lângă activitatea academică, Prof. dr. Vodnar colaborează cu DY Nutrition Global şi Vitema Pharmaceuticals în proiecte dedicate dezvoltării de soluţii inovatoare în nutriţie şi sănătate. Parteneriatul include şi iniţiative educaţionale, precum podcastul „Professor Vodnar”, care îşi propune să traducă teme ştiinţifice complexe într-un limbaj accesibil publicului.




























































Opinia Cititorului