Zoom Communications Inc. a încheiat primul trimestru din anul fiscal 2026 cu venituri în linie cu aşteptările şi cu un profit net peste prognozele analiştilor. Preţul acţiunilor a înregistrat un salt de 3,7% în sesiunea after-hours din 21 mai, după ce compania a anunţat o ajustare în sus pentru veniturile anuale. Compania estimează acum venituri în intervalul 4,8-4,81 miliarde de dolari, peste ceea ce aşteptau analiştii (4,79 miliarde de dolari), potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Zoom Video Communications este un furnizor de platforme de comunicare video, care a adus schimbări fundamentale în modul în care oamenii interacţionează, oferindu-le posibilitatea de a se conecta prin video, audio, chat şi partajare de conţinut. Înfiinţată în 2011, compania a înregistrat o creştere exponenţială în timpul pandemiei de Covid-19, generând o adevărată reformă în ceea ce priveşte munca la distanţă în multe industrii la nivel mondial.
În decembrie 2019, Zoom avea aproximativ 10 milioane de utilizatori zilnic. Până în aprilie 2020, numărul a explodat la peste 300 de milioane, datorită migrării globale către munca şi educaţia la distanţă. În anul 2020, aplicaţia mobilă a fost descărcată de 485 de milioane de ori. Zoom îşi obţine cea mai mare parte a veniturilor printr-un model de afaceri premium, oferind utilizatorilor o versiune gratuită de bază, iar pentru accesul la funcţii avansate, aceştia pot opta pentru diverse planuri cu plată.
În noiembrie 2024, Zoom a renunţat la cuvântul "Video" din denumirea sa oficială, devenind Zoom Communications. Această schimbare reflectă tranziţia companiei de la o simplă aplicaţie de videoconferinţă la o platformă bazată pe inteligenţa artificială, care include instrumente precum Zoom Docs, Zoom Mail, Zoom Calendar şi AI Companion 2.0.
Compania Zoom a fost fondată în 2011 de Eric Yuan, fost vicepreşedinte al Cisco WebEx. Afacerea a pornit cu o echipă de 40 de ingineri, primul client major fiind Universitatea Stanford. Conform celor mai recente date, Yuan şi familia sa au o avere în valoare de 5 miliarde de dolari, clasându-se pe locul 753 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, realizat de publicaţia Forbes.
Compania este deţinută în proporţie de 73,84% de investitorii instituţionali, printre cei mai importanţi numărându-se Vanguard Group (9,44%), Blackrock (6,7%) şi FMR (3,62%). Eric Yuan, directorul general al Zoom Communications, a vândut recent o parte semnificativă din deţinerile sale în companie. Conform investing.com, Yuan a vândut un total de 166.664 de acţiuni în 4 şi 5 martie 2025, la preţuri cuprinse între 73,5587 şi 75,3747 dolari/acţiune. Tranzacţiile, efectuate în cadrul unui plan de tranzacţionare preaprobat, au avut o valoare totală de aproximativ 12,5 milioane de dolari. În urma acestor tranzacţii, Yuan nu mai deţine nicio acţiune de clasă A a Zoom în mod direct, pe numele său.
• Industria globală de videoconferinţe - venituri de 14,2 miliarde dolari în 2024
Piaţa globală de videoconferinţe a generat venituri de 14,2 miliarde de dolari în 2024, cu un avânt puternic care continuă şi în 2025. Platformele destinate mediului de afaceri reprezintă 61% din veniturile totale ale videoconferinţelor, în timp ce platformele orientate către consumatori însumează 39%. America de Nord conduce în ceea ce priveşte veniturile din videoconferinţe, contribuind cu 5,9 miliarde de dolari, urmată de Europa, cu 3,1 miliarde de dolari. Companiile cu peste 1.000 de angajaţi cheltuiesc în medie 242.000 de dolari pe an pentru instrumente şi servicii de videoconferinţă. Soluţiile de videoconferinţă bazate pe cloud reprezintă acum 73% din piaţa totală, în timp ce sistemele locale (on-premise) reprezintă doar 27%.
Comparativ cu 2020, numărul total de abonamente plătite pentru videoconferinţe s-a dublat, ajungând la 89 de milioane în 2025. Sectoarele guvernamental şi educaţional, combinate, reprezintă 16% din cheltuielile globale pentru videoconferinţe, ceea ce echivalează cu aproximativ 2,3 miliarde de dolari. Utilizarea videoconferinţelor în domeniul sănătăţii a crescut cu 47% între 2023 şi 2025, comparativ cu numai 12% în domeniul serviciilor juridice.
În ceea ce priveşte topul celor mai populare platforme, Zoom este folosit de 71% dintre profesionişti, comparativ cu 53% pentru Microsoft Teams şi 44% pentru Google Meet. Dintre studenţi, 62% preferă Google Meet, în timp ce doar 38% folosesc regulat Zoom pentru cursuri. Microsoft Teams este cea mai comună platformă pentru comunicarea internă în echipe, utilizată de 59% dintre întreprinderile medii şi mari, în timp ce Skype a scăzut la doar 8% din totalul utilizării videoconferinţelor în toate tipurile de utilizatori.
• Zoom - venituri în creştere
Zoom a realizat, în primul trimestru din anul fiscal 2026 (încheiat la 30 aprilie 2025), venituri totale de 1,7 miliarde de dolari, în creştere cu 2,6% comparativ cu anul precedent şi în linie cu estimările analiştilor. Profitul net s-a situat la 254,6 milioane de dolari (+18%), în timp ce profitul net ajustat pe acţiune a fost de 1,43 dolari, situându-se peste estimarea analiştilor, de 1,31 dolari/acţiune.
Segmentul Enterprise a generat venituri de 704,7 milioane de dolari în timpul trimestrului, marcând o creştere de 5,9% în ritm anual, în timp ce segmentul Online a contribuit cu 470 de milioane de dolari la veniturile totale (-1,2% faţă de anul precedent).
Creşterea veniturilor a fost susţinută de atragerea de noi clienţi. La finalul primului trimestru din anul fiscal 2026, Zoom a înregistrat următoarele: 4.192 de clienţi care au generat venituri de peste 100.000 de dolari în ultimele 12 luni, +8% faţă de anul trecut; o rată de extindere netă pe 12 luni pentru clienţii Enterprise de 98%; o rată medie lunară de pierdere a clienţilor Online de 2,8%, în scădere cu 40 puncte de bază faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent; procentul veniturilor lunare recurente online provenite de la clienţi care au avut un abonament activ de cel puţin 16 luni a fost de 74,2%, în creştere cu 40 de puncte de bază faţă de anul trecut.
"Am livrat încă un trimestru solid, depăşind estimările atât în privinţa veniturilor, cât şi a profitabilităţii, demonstrând forţa platformei noastre şi inovaţia noastră bazate pe inteligenţă artificială", a declarat Eric S. Yuan, CEO-ul Zoom.
• Estimări revizuite în sens pozitiv
Pentru trimestrul următor, Zoom şi-a prognozat venituri totale cuprinse în intervalul 1,195-1,2 miliarde de dolari, în timp ce se aşteaptă ca profitul net ajustat pe acţiune să atingă 1,36-1,37 dolari.
Pentru întregul an fiscal 2026, compania şi-a revizuit în sus estimarea pentru profitul pe acţiune (EPS) ajustat, de la 5,34-5,37 dolari anterior la 5,56-5,59 dolari. Prin comparaţie, analiştii se aşteptau la un EPS ajustat de 5,41 dolari. De asemenea, compania a ridicat estimarea veniturilor de la 4,79 miliarde de dolari la un interval de 4,80-4,81 miliarde de dolari, peste estimarea analiştilor, de 4,79 miliarde de dolari.
Compania menţionează că estimările EPS nu includ impactul potenţial al programului de răscumpărare de acţiuni în valoare de 1,2 miliarde de dolari rămas valabil la data de 30 aprilie 2025, notează TradeVille.
• Preţul acţiunii Zoom : +31% în ultimele 12 luni
Acţiunile Zoom au săltat cu 3,7% în tranzacţiile after-market din 21 mai, după ce compania şi-a publicat rezultatele şi estimarea mai optimistă privind veniturile anuale, atingând un vârf la 85,3 dolari. După acest maxim, preţul a intrat pe un trend descendent, închizând sesiunea la 82,15 dolari, uşor sub preţul de închidere al şedinţei normale de tranzacţionare. De la începutul anului şi până în prezent, acţiunile Zoom au înregistrat o scădere de 0,29%, în timp ce, în ultimele 12 luni, cotaţia s-a apreciat cu 30,98%. Pentru comparaţie, indicele Nasdaq Composite, care include toate companiile listate pe Nasdaq Stock Market, a scăzut cu 2,74% de la începutul anului, în timp ce aprecierea din ultimele 12 luni s-a ridicat la 12,77%.
De la maximul înregistrat în octombrie 2020, de 588,44 dolari, acţiunile companiei au intrat pe un trend descendent, situându-se în prezent într-un canal lateral uriaş în care a intrat în august 2022. Cel mai important nivel de rezistenţă se află în jurul pragului psihologic de 90 de dolari, prag pe care l-a străpuns în noiembrie 2024, după publicarea rezultatelor pe trimestrul al treilea, însă cotaţia nu a reuşit să se menţină peste, ci a închis şedinţa tot în interiorul canalului. În ceea ce priveşte nivelul de suport, acesta se găseşte în jurul valorii de 55 de dolari, corespunzător minimului înregistrat de preţul acţiunilor de la listare şi până în prezent.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Zoom
Oportunităţi
P/E: Acţiunile Zoom sunt evaluate la un multiplu P/E forward de 15,76, potrivit Seeking Alpha, sub mediana sectorului, de 21,98. Pentru comparaţie, competitorii săi au multipli mai puţin atractivi, Cisco - 16,74 şi Microsoft - 34,23.
Subevaluată: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, acţiunile Zoom sunt subevaluate cu 6%, valoarea lor intrinsecă fiind de 88,16 dolari. În ultimii patru ani, valoarea intrinsecă a acţiunilor a crescut cu 2%, acestea fiind considerate subevaluate din aprilie 2023.
Hold: Din totalul analiştilor care acoperă Zoom, 12 recomandă cumpărarea, 21 menţinerea poziţiilor şi doar 1 vânzarea. Preţul mediu al celor 34 de analişti se ridică la 89,96 dolari, implicând o creştere de aproape 9,3% în următoarele 12 luni.
Insider trading: În ultimele şase luni, insiderii au cumpărat aproximativ 2,3 milioane de acţiuni şi au vândut 0,9 milioane, balanţa înclinând către achiziţia acţiunilor, reflectând astfel un sentiment de încredere în ceea ce priveşte potenţialul de creştere al companiei.
Riscuri
Scăderea cererii post-pandemie: Odată cu revenirea la muncă şi educaţia în format fizic, cererea pentru soluţiile de videoconferinţă a scăzut, ceea ce a dus la previziuni de venituri sub aşteptările pieţei pentru anul fiscal 2026. Anterior rezultatelor publicate săptămâna trecută, compania a oferit o prognoză de venituri între 4,79 şi 4,80 miliarde de dolari, sub estimările analiştilor (4,81 miliarde de dolari), semnalând o încetinire a creşterii.
Probleme de securitate: Zoom a fost criticată pentru probleme de securitate, precum incidente de tip "Zoombombing", dar şi pentru lipsa criptării end-to-end în trecut. Deşi compania a adus îmbunătăţiri majore în acest sens, reputaţia în domeniul securităţii continuă să fie o provocare.
Concurenţă intensă: Zoom se confruntă cu o concurenţă acerbă din partea unor giganţi tehnologici precum Microsoft Teams, Google Meet şi Cisco Webex, care oferă soluţii integrate în ecosistemele lor existente.
Instalarea aplicaţiei: Spre deosebire de Google Meet sau Microsoft Teams, unde o videoconferinţă poate fi accesată direct printr-un link, Zoom impune instalarea aplicaţiei, indiferent dacă utilizatorul organizează apelul sau doar se alătură ca invitat, ceea ce poate fi perceput ca un obstacol de către unii utilizatori.
Sursele menţionate de TradeVille (https://tradeville.ro/?utm_source=bursaro&utm_medium=media&utm_campaign=treviq) în acest raport sunt: Zoom Video Communications, raport companie, CNBC, Demand Sage, Yahoo Finance, Investopedia, Alpha Spread, Seeking Alpha, investing.com, Benzinga, WSJ.
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului