UE ameninţă cu măsuri dure împotriva SUA dacă Trump impune tarife de 30%

A.B.
Internaţional / 16 iulie, 16:09

UE ameninţă cu măsuri dure împotriva SUA dacă Trump impune tarife de 30%

Un număr în creştere de state membre ale Uniunii Europene susţin activarea celui mai puternic instrument comercial de care dispune blocul comunitar împotriva Statelor Unite, în cazul în care negocierile dintre cele două părţi nu duc la un acord acceptabil până la 1 august, iar Donald Trump decide să aplice tarife de 30% la importurile de bunuri europene, relatează Bloomberg, care afirmă cele ce urmează.

Iniţiativa este condusă de Franţa şi vizează utilizarea aşa-numitului „instrument anti-coerciţie”, care le oferă oficialilor europeni puteri largi de a adopta măsuri de represalii economice împotriva partenerilor comerciali consideraţi agresivi. Potrivit surselor citate, tot mai multe capitale europene îşi exprimă sprijinul pentru această măsură, deşi unele state rămân prudente sau încă indecise.

Subiectul a fost discutat luni la reuniunea miniştrilor europeni ai Comerţului, organizată la Bruxelles. Ministrul francez pentru afaceri europene, Benjamin Haddad, a declarat că UE trebuie să manifeste „forţă, unitate şi hotărâre” în faţa ameninţărilor americane. El a subliniat că răspunsul Bruxelles-ului ar trebui să includă şi posibilitatea activării acestui instrument, adăugând că Uniunea poate merge „mai departe” decât contramăsurile deja propuse de Comisia Europeană, care vizează exporturi americane de circa 100 de miliarde de euro.

Instrumentul anti-coerciţie, intrat recent în vigoare, permite UE să impună noi taxe companiilor americane, să restricţioneze investiţiile din SUA sau accesul la achiziţii publice în Europa, dar şi să blocheze accesul la anumite segmente ale pieţei interne. Aplicarea sa ar putea însă declanşa un conflict comercial major, în contextul în care Donald Trump a avertizat că orice represalii vor fi urmate de măsuri şi mai dure, potrivit sursei citate.

Comisia Europeană, care negociază în numele blocului comunitar, consideră totuşi că momentul nu este potrivit pentru folosirea acestui mecanism. Preşedinta Ursula von der Leyen a declarat duminică că instrumentul a fost creat „pentru situaţii extraordinare” şi că negocierile continuă, subliniind că „nu am ajuns încă în această situaţie”.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3658
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4475
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8473
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.9817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb