UE îşi va reafirma sprijinul pentru Republica Moldova la primul lor summit

S.B.
Internaţional / 3 iulie, 11:31

UE îşi va reafirma sprijinul pentru Republica Moldova la primul lor summit

Uniunea Europeană şi Republica Moldova desfăşoară primul lor summit vineri, într-un moment crucial pentru fosta republică sovietică, cu doar trei luni înainte de alegerile parlamentare. UE îşi va reafirma sprijinul pentru aspiraţiile Chişinăului de a adera la UE, au declarat miercuri surse europene, potrivit Agerpres.

Summitul este programat să înceapă cu o întâlnire între preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Chişinău. Aceasta va fi urmată de o sesiune plenară cu alţi oficiali moldoveni şi de o cină oficială, după o conferinţă de presă comună.

Summitul reprezintă o ocazie esenţială de a sublinia importanţa strategică a viitorului Republicii Moldova în cadrul UE şi puterea cooperării dintre cele două părţi într-un moment crucial în dezvoltarea democratică şi parcursul european al ţării, se menţionează într-o informare postată pe site-ul Consiliului UE.

'Acesta este primul summit al UE cu Republica Moldova şi îi acordăm o importanţă deosebită, deoarece are loc într-un moment crucial pentru Republica Moldova, pentru regiune şi pentru viitorul Europei, precum şi, bineînţeles, pentru extindere. Considerăm acest summit nu doar simbolic, ci şi substanţial, mai ales pentru că, în cazul Moldovei, vorbim despre progrese reale, reforme reale şi un sprijin real din partea UE', au subliniat sursele citate de EFE.

Liderii urmează să emită o declaraţie comună 'puternică' la sfârşitul summitului, în care Costa şi Von der Leyen vor reitera angajamentul UE faţă de suveranitatea, securitatea şi rezistenţei Republicii Moldova în faţa consecinţelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, au adăugat acestea.

Costa şi Von der Leyen urmează să condamne atacurile hibride continue ale Rusiei şi să discute modalităţi de consolidare a rezistenţei R.Moldova la aceste ameninţări, între care interferenţa străină, dezinformarea şi corupţia electorală.

'(Rusia) a lansat un război informaţional pe scară largă împotriva R.Moldova, iar strategia este destul de complexă. În dorinţa sa de a modela peisajul politic înaintea alegerilor, (Rusia) recurge la tactici de inginerie politică' înaintea viitoarelor alegeri legislative, au declarat sursele, adăugând că UE a instruit 4.500 de experţi moldoveni pentru a răspunde acestor ameninţări.

Mandatul acestei misiuni de instruire va fi prelungit pentru încă doi ani, iar bugetul acesteia va fi dublat la 20 de milioane de euro în această perioadă, au adăugat sursele citate de agenţia de presă spaniolă.

Costa şi Von der Leyen sunt aşteptaţi totodată să-şi reafirme angajamentul de a sprijini Republica Moldova pe calea sa către aderarea la UE, pentru care a depus cerere în martie 2022 şi a obţinut statutul de candidat în iunie acelaşi an. Negocierile au fost deschise oficial în iunie 2024.

Pentru a sprijini integrarea Republicii Moldova în UE şi reformele în această ţară, UE oferă până la 1,9 miliarde de euro pentru perioada 2025-2027 prin intermediul noului Plan de creştere pentru Republica Moldova, cel mai amplu de până acum.

De asemenea, se aşteaptă ca liderii să sublinieze importanţa strategică a Acordului de Asociere UE-R.Moldova, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2016 şi care permite R.Moldova să beneficieze de o zonă de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare.

În ceea ce priveşte chestiunile de securitate şi apărare, liderii vor analiza cooperarea dintre UE şi Republica Moldova, susţinută de Parteneriatul pentru securitate şi apărare UE-Republica Moldova.

Între 2021 şi 2025, UE a alocat 197 de milioane de euro prin intermediul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini modernizarea forţelor armate ale Republicii Moldova. Şi se aşteaptă ca UE să livreze un radar de supraveghere audio pasivă pentru a identifica dronele şi rachetele ruseşti, au declarat sursele.

De asemenea, este de aşteptat ca liderii să evalueze progresele înregistrate de Republica Moldova în consolidarea securităţii sale energetice, îmbunătăţirea rezilienţei sale şi reducerea dependenţei sale de aprovizionarea din Rusia.

Liderii vor discuta totodată despre colaborarea în domeniul digital, cum ar fi eforturile de a ajuta Republica Moldova să îşi atingă obiectivul de a adera la Spaţiul de Mobilitate al UE, implementarea Legii privind serviciile digitale (DSA) în Republica Moldova şi lansarea noii iniţiative Wi-Fi în oraşe.

În plus, liderii celor două părţi vor analiza eforturile Republicii Moldova de a participa treptat la programele şi politicile UE, cum ar fi Europa Creativă, Erasmus+, Garanţia Europeană pentru Copii şi Uniunea Competenţelor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0603
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2917
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8612
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb