Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

Următoarea ţintă, după BancpostANPC, cu ochii pe cesiunile OTP Bank

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

ANPC, cu ochii pe cesiunile OTP Bank

Băncile au intrat în colimatorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care analizează cesiunile de creanţe. După ce Bancpost a fost sancţionată drastic de către ANPC pentru creditele fără restanţe cesionate în afară ţării, Autoritatea şi împrumuturile externalizate de alte bănci, precum OTP Bank şi Credit Europe Bank, după cum scriu debitorii pe pagină de Facebook a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF. Aceştia au transmis o serie de sesizări ANPC, care se pare că se apropie de final cu analiză ce priveşte OTP Bank. Conform informaţiilor apărute în presă, perioada asupra căreia se concentrează instituţia este de şase ani, timp în care clienţii împrumutaţi la OTP Bank ar fi plătit societăţii către care le-au fost cesionate creditele dobânzi şi comisioane în valoare de peste 200 de milioane de euro.

ANPC a sesizat Guvernul şi BNR, în urmă cu câteva luni, cu privire la creditele fără restanţe cesionate de Bancpost şi OTP Bank în entităţi din Olanda, potrivit unui document apărut în spaţiul public.

Recent, ziarul BURSA a publicat cazul unui client împrumutat la OTP Bank, care ne-a transmis că OTP Financing Solutions, căreia OTP i-a vândut împrumutul cu plata la zi, nu funcţionează ca o entitate financiară autorizată. Răspunsul Băncii centrale olandeze pentru debitorul OTP Bank arată: "OTP Financing Solutions nu este sub supravegherea Băncii Naţionale a Olandei. Această nu are licenţă să desfăşoare activităţi bancare în interiorul Olandei. OTP Financing Solutions este o subsidiară a TMF Group HoldCoBV".

Entitatea olandeză este cea de-a doua societate comercială către care OTP Bank a cesionat creditul respectiv, după cum ne-a spus clientul citat, care ne-a explicat: "Am contractat un credit în franci elveţieni în 27 martie 2008, care a fost cesionat de trei ori.

Prima cesiune a fost efectuată în 31 iulie 2008, când nu aveam nicio întârziere la plată, creditul fiind vândut în Ungaria, către OTP Nyrt. De acolo a ajuns la OTP Financing Solutions BV, în Olanda, în dată de 31 august 2009, împrumutul meu fiind în continuare plătit la zi. Nici prima dată şi nici a două oară nu am fost notificată de către bancă referitor la cesiunea creditului. A treia oară când împrumutul meu a fost vândut a fost în 2012, la circa un an după ce eu nu mi-am mai putut achita ratele, către OTP ZRT, entitate reprezentată de OTP Factoring România".

Pe pagina de Facebook a Grupului Clienţilor cu credite în CHF, clientul OTP a scris: "În dosarul de executare silită există acest contract de cesiune şi anexă cu toate contractele cuprinse în acel contract. (...) Am o listă cu 130 de credite cesionate. Se spune acolo, negru pe alb, că prezentul contract se supune legislaţiei din România. Da, dar legislaţia spune (şi spunea şi la vremea aceea) că pot desfăşura activităţi bancare doar cei care sunt autorizaţi de BNR. OTP Factoring Ungaria, OTP Factoring România şi OTP Olanda nu aveau autorizaţie! Fiind doar nişte simple societăţi comerciale de genul SRL-urilor, au perceput şi încasat dobânda în mod ilegal. Chiar dacă creditele au fost «repatriate», dobânda plătită pe perioada cesionării ar trebui restituită".

Răspunzând solicitării ziarului BURSA de la data respectivă, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, susţine că "cesiunea de creanţă nu este şi nu a fost niciodată interzisă de legislaţia civilă, iar dispoziţiile legale din materia cesiunii au fost respectate ad literam". Domnia sa ne-a transmis: "Contractul de cesiune se supune dispoziţiilor art. 1568 alin. 1. din Codul civil, care stipulează expres că «Cesiunea de creanţă transferă cesionarului: a) toate drepturile pe care cedentul le are în legătură cu creanţa cedată; b) drepturile de garanţie şi toate celelalte accesorii ale creanţei cedate». De asemenea, în conformitate cu art. 1573 alin. 1 Cod Civil, «creanţa este cedată prin simplă convenţie a cedentului şi a cesionarului, fără notificarea debitorului»". Referitor la faptul că împrumutul a fost vândut de trei ori, Laszlo Diosi ne-a spus că "este o practică de piaţă foarte comună ce nu a afectat în niciun fel situaţia consumatorilor în raport cu creditele contractate".

Cea mai mare parte a creditelor acordate de OTP Bank în franci elveţieni au fost externalizate unei entităţi din Olanda, însă în anul 2015 acestea au fost repatriate integral, astfel încât toţi clienţii OTP Bank să poată beneficia de oferta de conversie a creditelor acordate în CHF, făcută de banca la acea dată.

Amintim că ANPC a amendat, zilele trecute, Bancpost cu 150.000 de lei şi a dispus returnarea contravalorii dobânzilor plătite în ultimii zece ani de către clienţii ale căror contracte au fost externalizate, suma care totalizează peste 300 de milioane de euro, conform calculelor ANPC.

Bancpost ne-a transmis că va formula plângere contravenţională împotriva procesului verbal de constatare emis de autoritatea de protecţie a consumatorilor, subliniind că "sumele menţionate în presă nu au legătură cu acest proces verbal, ci sunt extrapolări făcute fără o documentare prealabilă, estimate probabil la întreaga piaţă".

În legătură cu acest subiect, ANPC a sesizat BNR, ANAF, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, acesta din urmă sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Topul Naţional al Firmelor 2019
Energy Transition 2019
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS