USR anunţă că a depus în Parlament un proiect de lege care deblochează funcţionarea societăţilor cu răspundere limitată (SRL) în cazul decesului asociatului unic sau majoritar, aflat şi în funcţia de administrator, potrivit unui comunicat oficial.
”Parlamentarii USR au depus un proiect de lege care deblochează funcţionarea societăţilor cu răspundere limitată (SRL) în cazul decesului asociatului unic sau majoritar, aflat şi în funcţia de administrator. Iniţiativa vine ca răspuns direct la situaţii reale întâlnite în practică, în care firme active au rămas paralizate pentru luni sau chiar ani, din cauza lipsei unui cadru legal clar”, anunţă USR într-un comunicat oficial.
„USR sprijină antreprenorii cu fapte, nu cu vorbe. Am identificat problema din viaţa reală şi am venit cu soluţia legislativă care protejează firmele româneşti”, declară deputatul Andrei Plujar, co-iniţiator.
Concret, proiectul prevede că, dacă dezbaterea succesiunii nu se finalizează în termen de 30 de zile de la decesul asociatului, moştenitorii pot cere instanţei numirea unui administrator provizoriu, printr-o procedură rapidă, similară ordonanţei preşedinţiale. Administratorul temporar este remunerat din patrimoniul firmei, nu din buzunarul moştenitorilor, spune USR.
„Blocarea unei firme profitabile doar pentru că succesiunea întârzie nu ajută pe nimeni - nici business-ul, nici statul, nici moştenitorii. Propunem o soluţie simplă: continuitate prin administrator provizoriu”, subliniază deputata Oana Murariu.
SRL-urile, coloana vertebrală a economiei locale, sunt deseori fondate de unul sau doi asociaţi. Legea actuală nu oferă nicio cale de acţiune clară în astfel de cazuri, ceea ce generează întârzieri, sancţiuni şi riscuri majore pentru firmele respective.
„Viaţa societăţilor comerciale nu poate fi pusă pe pauză. Proiectul nostru le permite moştenitorilor să ceară numirea rapidă a unui administrator provizoriu şi astfel evităm blocajele”, explică deputatul USR Alexandru Dimitriu, membru al Comisiei juridice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2025, 19:59)
Si daca mostenitorii nu se inteleg in termen de 30 de zile ? Termenul de 30 de zile are sens doar din punctul de vedere al societatii comerciale (depunere de declaratii fiscale, semnaturi in banca / banci etc). Din punct de vedere al legislatiei succesorale, 30 de zile este o perioada extrem de scurta. Iar daca exista cel putin 2 mostenitori, opinia mea personala este ca in peste 90 % din aceste cazuri solutia propusa nu va functiona.
Propunerea de remunerare a administratorului temporar din patrimoniul firmei ar putea fi chiar ilegala. In cazul unei succesiuni, trebuie determinat ce se mosteneste (nu de dragul mostenitorilor, ci pentru a taxa corespunzator masa succesorala). Deci trebuie evaluat patrimoniul firmei in cele 30 de zile, aprobata valoarea acestei evaluari de catre toti mostenitorii, stabilita valoarea remuneratiei administratorului temporar, aprobata din nou de catre toti mostenitorii si, cireasa de pe tort, trebuie ca toti mostenitorii sa-si asume plata taxelor pe succesiune in conditiile in care aceasta parte din succesiune ar putea fi diminuata pe termen nedefinit si cu o valoare imposibil de determinat in prealabil.Si apropo, pentru contravaloarea totala a remuneratiei administratorului temporar, cine plateste taxele de succesiune. Beneficiarul real este administratorul temporar. Intra si el la succesiune prin faptul ca va consuma o parte din aceasta ? Absurd !
Solutia propusa seamana cu ceea ce se intimpla din punct de vedere al rezolvarii unui trafic ingreunat intr-un punct prin mutarea acelui trafic ingreunat in alt loc. Solutia este total incompleta (daca insistam sa o numim solutie).
Dupa mine este un exemplu clar de " hai sa ne facem ca muncim". Dat probabil de oameni (parlamentari) total straini de domeniu.