VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / ANCA DRAGU, PREŞEDINTELE SENATULUI: "Vrem să creştem rolul femeilor în antreprenoriat"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2021

Anca Dragu

Anca Dragu

"Antreprenoriatul feminin are o situaţie mai bună în România decât în alte state"

Guvernul are în vedere creşterea rolului femeilor în societate, respectiv în antreprenoriat, iar în acest sens analizează metode aplicate cu succes în alte ţări, conform doamnei Anca Dragu, preşedintele Senatului, care spune: "Avem în vedere măsuri pentru creşterea rolului femeii în societate, în antreprenoriat, în activitatea civică şi politică. Suntem în discuţii cu doamne şi domni ambasadori la Bucureşti şi facem o evaluare a celor mai bune metode care au fost aplicate în alte ţări, din care să ne putem inspira astfel încât să ajungem gradual şi echilibrat către o egalitate de gen. Sunt împotriva măsurilor bruşte, luate «peste noapte». Nu putem creşte acest rol al femeilor în societate «peste noapte». Trebuie să venim cu măsuri echilibrate care au funcţionat în alte ţări, pe care să le implementăm în România".

Doamna Dragu menţionează că antreprenoriatul feminin în România are o situaţie mai bună decât în alte state, potrivit datelor unui studiu KeysFin din 2020, care arată că peste 500.000 de femei erau implicate în afaceri în ţara noastră, în calitate de acţionari în companii private.

Acelaşi studiu notează că, în ansamblul economiei noastre, femeile ocupau peste 31% din poziţiile de management, un procent care depăşeşte media globală.

Totodată, spune domnia sa, decalajele salariale dintre femei şi bărbaţi sunt mai mici la noi decât media europeană, "ceea ce înseamnă că, în general, femeile sunt apreciate într-o măsură aproape egală cu bărbaţii, la locul de muncă".

Anca Dragu adaugă: "Acestea sunt lucruri pozitive, care ne dau încredere şi speranţă, însă, pe de altă parte, în spaţiul politic vedem mult mai puţine femei, iar în 2021 avem numai 17% femei în locurile din Parlament, o reducere faţă de legislatura trecută, când erau 19%. La nivelul Parlamentului European stăm şi mai rău - media este 35-38%, iar România se află pe penultimul loc, cu mai puţin 5%. Când vom avea mai multe femei în zona de decizie politică vom vedea şi mai multe politici care să pună accent pe egalitatea de gen".

"Avem în vedere reducerea poverii administrative"

Anca Dragu aminteşte că în programul de guvernare există măsuri pentru antreprenoriat care vizează reducerea poverii administrative, respectiv digitalizarea administraţiei publice. Domnia sa afirmă: "La Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se reia procesul de digitalizare, care a fost oprit în 2017. S-au pierdut patru ani foarte valoroşi. Statul nu trebuie să-i încurce pe antreprenori. Statul îi încurcă printr-o povară administrativă mare, prin lipsă de transparenţă, dar cred că în aceste domenii au fost făcuţi paşi în anii trecuţi şi în perioada recentă. Spre exemplu, la Monitorul Oficial poate avea acces oricine, gratuit şi online. Este un act de transparentizare necesar. Nu le poţi cere antreprenorilor să respecte legile, un noian de reguli - chiar şi în zona economică -, fără să le oferi acces la aceste informaţii".

Conform spuselor reprezentantului Senatului, ţara noastră are prevăzute 900 de milioane de euro pentru digitalizarea ANAF, prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR). "Reforma acestei instituţii este una cu maximă prioritate pentru noi întrucât este relaţia cea mai importantă pe care o are un antreprenor cu autorităţile statului", mai spune Anca Dragu.

"Trebuie diversificate sursele de finanţare a companiilor, mai ales prin piaţa nebancară"

Anca Dragu este de părere că trebuie acţionat în sensul creşterii bancabilităţii firmelor, dar este necesară şi crearea de programe care să stimuleze planurile de afaceri pentru firme astfel încât să fie mai atractive pentru cei care finanţează. Mai mult, conform preşedintelui Senatului, "este foarte important să fie diversificate sursele de finanţare mai ales prin piaţa nebancară, cum este piaţa AeRO de la Bursa de Valori Bucureşti, care ar trebui dinamizată".

Pe partea de finanţare, doamna Dragu consideră că garanţia din partea statului este prima şi cea mai eficientă măsură de finanţare a unui întreprinzător, dar sunt şi alte măsuri la care statul lucrează în prezent: Domnia sa declară: "Încercăm să stabilim un mecanism la nivel european care să fie transferat în România astfel încât o parte din împrumuturi să se transforme în granturi, să aibă o parte nerambursabilă dacă firma care solicită finanţare vine cu anumite proiecte de investiţii, mai ales în zona de digitală, cea ecologică ("verde") sau a creşteri competitivităţii. Dar, granturile trebuie să aibă şi o componentă de condiţionare pentru că sunt bani publici care trebuie folosiţi în mod eficient".

Anca Dragu conchide că acesta este un proiect pe care autorităţile vor să îl aplice împreună cu Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. > decalajele salariale dintre femei şi bărbaţi sunt mai mici la noi decât media europeană

    Adica... suntem PESTE media europeana. Suntem mai europeni decat europenii in domeniul asta. 

    > antreprenoriatul feminin în România are o situaţie mai bună decât în alte state, 

    Din nou, STAM BINE. 

    > în ansamblul economiei noastre, femeile ocupau peste 31% din poziţiile de management, un procent care depăşeşte media globală. 

    PESTE media globala. 

    > Când vom avea mai multe femei în zona de decizie politică vom vedea şi mai multe politici care să pună accent pe egalitatea de gen 

    Eu spre ca un om politic isi reprezinta alegatorii acolo si patria nu doar sub-sectiunea ce i se pare mai interesanta din populatie. 

    Pe scurt, se pare ca la noi merge bine FARA interventie politica. 

    > Trebuie să venim cu măsuri echilibrate care au funcţionat în alte ţări, pe care să le implementăm în România 

    NU, poate ca nu trebuie facut NIMIC! Dar atunci, ce rol ar mai avea un politician, nu? 

    1. Minta. Tine cont ca Anca Dragu nu a lucrat in viata ei intr-o firma privata.Nici ea si nici sotul ei.Au lucrat doar la BNR,FMI, UE si NATO. Adica in sectorul Public.Plus ca e USRista deci neomarxista.Ori pentru astia nimic nu e niciodata de ajuns.Astia totdeauna vor sa isi bage nasul unde nu le fierbe oala.:))))Dupa parerea lor,piata libera e discriminatorie fata de femei,tigani,lgbtq. Si totusi realitatea ne arata ca in locuri unde e nevoie de femei competente piata le gaseste loc.Cine s-ar fi gandit?.:))))

      Deci da.Cel mai bun lucru pe care il poate face un politician e sa nu faca nimic.Free Market Rules.

      Doamna,puteti sa ne spuneti cine v-a protejat pe dumneavoastra ca sa intrati in politica,nu de alta dar sa avem si noi pe cine sa injuram.Apoi,am inteles ca dumneavoastra ati lucrat la (M)UE. Puteti sa ne spuneti din ce tari vin ambasadorii cu care v-ati consultat si pe care i-ati satisfacut,ca sa vedem ce proptele internationale aveti,nu de alta.!

      E bine că decalajele salariale barbati-femei sunt mai mici, e bine că sunt mai multe femei manager dar de ce stăm așa de prost economic?

      Poate să se supere toată lumea pe mine,stăm prost datorită unor întârzieri istorice etc etc dar un procent mic,mic este dat si de această situație! Eu personal cred că bărbații încă sunt mai valoroși acumuland în tîmp o mai mare experiență de conducere !

      Un exemplu de altă natură în care am sărit calul: în poliție! In occident de mult timp sunt angajate femei dar procentul nu a trecut de 10% la noi de azi pe mâine procentul a ajuns la aprox.20% .Se pot lupta fizic femeile cu infractorii? Mai mult îi încurcă pe polițiștii bărbați!  

      Poate un politist femei va incerca sa detensioneze situatia altfel in loc sa ia cetateanul pe sus si sa-l dea cu capul de ciment!

    Nu mai promovați amante în funcții

    E ceva dezgustător pentru acele femei tinere să accepte bosorogi impotenti să bage degetele în loc de altceva. E alegerea lor ..umana, care le definește.  

    E ipocrit pentru societate sa vorbești reprezentând un guvern care asta face cu brio.

    Apropos, mai trebuie să muncească româniei pe doi lei? 

    cea mai buna metoda sa-ti bati joc de femei , este sa numesti fortat , femei nepotrivite in anumite functii , cat mai inalte , ca sa le compromiti . asta era metoda lui basescu , cel mai misogin dintre politicieni , dar prin aceasta metoda , brava ca sustinator al femeii .

    cu o șefă femeie știe ce coșmar e...

    1. Dar nu a fost deloc cosmar.Ba dimpotriva.Trebuie sa precizez ca nu era ideologa ca Dragu.A dat 4 femei afara pe motiv ca vorbesc prostii feministe(si chiar vorbeau) si nu isi vad de munca.Piata a vazut ca are valoare si a recompensat-o. Daca nu ar fi fost ea,nu as fi avut acuma destul venit pasiv sa ma pensionez la 45 ani.:)))Mi-a dat ponturi bune de actiuni.:)))

    Va multumesc dragi compatrioti , eram in gropa cu melancolie ...

    Ca sa imi revin asa un pic -nu ca ar avea importanta pentru univers- de obicei citesc un ariticolas de politica + comentariile aferente si gata sunt ca nou! 

    Sa va dea Dumnezeu imunitate si lozul cel mare! 

    PS

    Sa nu uit, ca tot incercam sa imi aduc aminte , doamna aici in cauza si consecinta e nr.2 in Ro. ....... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4568
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2532
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9252
Gram de aur (XAU)Gram de aur373.3536

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb