Revista BURSA Construcţiilor

VIDEO/CRISTIAN PÂRVAN, PREŞEDINTE PIAROM:"România nu a dat deloc importanţă, în ultimii 30 de ani, producţiei de bunuri locale"

M.G.
Miscellanea #Video / 02 martieRomânia nu a dat deloc importanţă, în ultimele trei decenii, producţiei de bunuri şi încercării de a acoperi cât mai bine cerinţele de consum ale populaţiei şi pieţei interne, spune Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

"Este o chestiune care trebuie spusă răspicat pentru că se pare că există o tendinţă care nu e de astăzi sau de ieri, este de 30 de ani: ne plac foarte mult importurile şi nu ne mai place deloc producţia internă. Eu aş spune că la baza târgurilor, expoziţiilor, promovării exporturilor, ca să poţi să promovezi trebuie să ai ce să promovezi. Ori, de 30 de ani, noi, din păcate, nu am dat nicio importanţă producţiei de bunuri şi încercării de a acoperi cât se poate de bine şi de normal cerinţele pieţei interne. Cifrele o spun: când producţia industrială în PIB îţi scade în 3-4-5 ani de la 25% la sub 20% este evident că nimeni nu este interesat de producţie", spune Pârvan.

Mai mult decât atât şi ce se produce în România nu este pe baza unei politici industriale, arată Pârvan.

"Vă pot da referinţe despre producţia industrială a Germaniei, a Marii Britanii, a Franţei... Nu există o politică industrială a României. Atunci din lipsa acestei politici industriale evident că producţia din România se face pe baza eforturilor antreprenorilor care nu ştim cât sunt valorificate de stat şi de ordonatorii principali de credite care cred că nici nu ştiu - şi vă aduc aminte că domnul Virgil Popescu a propus să facă o hartă a producătorilor români, promisiune care nu s-a materializat - pentru că nu se ştie la nivelul Ministerului Economiei ce se produce în România... Atunci este evident că acesta este un impediment în a cunoaşte defapt industria românească, necesităţile ei şi luării de măsuri în consecinţă", arată preşedintele PIAROM.

Acesta a mai spus că ideea anulării programului de promovare a exportului este o greseală.

"Dacă ministrul chiar a dorit şi şi-a propus acest obiectiv absolut limitat şi de ultimă instanţă faţă de alte obiective... Trebuia să vină cu o analiză pe 10 ani, pe firme, pe domenii, şi să spună: am participat timp de 10 ani la atâtea târguri pe următoarele domenii, iată că a crescut sau nu a crescut exportul. Asta ar trebui să fie prima preocupare a Ministerului Economiei, să facă analiza datelor pe care le are împreună cu Ministerul Finanţelor, direcţia Vămilor, să vadă care este situaţia exporturilor României pentru că este o ruşine de care nimeni nu vorbeşte atât de tare pe cât ar trebui. România, care se făleşte cu 62 de miliarde exporturi anul trecut e întrecută de Ungaria cu 100 de miliarde de euro exporturi, o ţară cu jumătate din populaţia României. Şi Ungaria are şi excedent comercial faţă de România care are aşa cum se ştie deficit comercial", arată Pârvan.

Potrivit lui Cristian Pârvan, capabilitatea României de a face transfer tehnologic prin offset şi de a folosi capabilităţile materiale şi umane pe care le avem este complet ignorată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro