Fost ministru al culturii şi istoric cu viziuni naţionaliste, consilierul preşedintelui Vladimir Putin, Vladimir Medinski, conduce delegaţia rusă la negocierile de pace cu Ucraina de la Istanbul, un rol pe care l-a jucat deja în martie 2022, la începutul conflictului, informează AFP, de la care transmitem cele ce urmează.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a provocat pe omologul său rus să se prezinte 'personal' la această întâlnire, dar Vladimir Putin a trimis o delegaţie compusă din oficiali de rang secund, condusă de Medinski.
Acest consilier al Kremlinului a participat deja în martie 2022 la primele negocieri fără succes între ruşi şi ucraineni, organizate în Belarus şi Turcia. Negocierile au eşuat, iar conflictul a dus la zeci de mii de morţi civili şi militari de ambele părţi în puţin mai mult de trei ani.
Moscova a acuzat Occidentul că a făcut presiuni asupra Kievului pentru a face să eşueze aceste negocieri în cadrul cărora ruşii s-au menţinut pe poziţii maximaliste, afirmând că Ucraina era pe punctul de a încheia un acord.
Medinski a subliniat joi că ţara sa consideră că noile negocieri ar trebui să se înscrie în 'continuarea' negocierilor bilaterale eşuate din 2022. El a asigurat că este pregătit pentru 'posibile compromisuri', fără a le detalia, şi a precizat că delegaţia sa avea 'toate prerogativele' pentru a lua decizii.
Vladimir Medinski, în vârstă de 54 de ani, a urcat treptele pentru a deveni unul din principalii ideologi şi persoane de încredere ale lui Vladimir Putin, care este la putere de 25 de ani. El nu este, în general, considerat un factor de decizie în politica externă.
De la începutul ofensivei ruse lansate împotriva Ucrainei în 2022, Medinski a avut un rol cheie în propaganda rusă, promovând retorica Kremlinului, în special prin manuale de istorie distribuite în şcoli şi pe care le-a co-autorat.
Vladimir Medinski este cunoscut pentru poziţiile sale ultra-patriotice privind istoria Rusiei, despre care a scris numeroase lucrări, contestate de mulţi istorici pentru revizionismul lor. Scrierile sale neagă existenţa Ucrainei ca naţiune şi formulează revendicări radicale asupra teritoriului acesteia. 'Ucraina face parte din pământul rus', susţinea el într-un interviu din 2023.
Născut în perioada URSS la Smila, un orăşel din regiunea ucraineană Cerkasî, fiu al unui militar sovietic, Medinski a studiat la prestigioasa universitate de relaţii internaţionale MGIMO din Moscova, unde şi-a descoperit pasiunea pentru istoria militară rusă. În 1992 şi-a deschis o agenţie de publicitate, apoi şi-a continuat cariera în serviciile fiscale, înainte de a fi ales în 2003 deputat din partea partidului pro-Kremlin Rusia Unită. Ulterior, între 2012 şi 2020, ocupă funcţia de ministru al culturii, conform sursei citate.
Medinski este criticat pentru poziţiile sale foarte conservatoare. El subliniază că Rusia trebuie să îşi 'protejeze' cultura de presupusele deviaţii ale culturii contemporane europene.
În mandatul său, busturi ale dictatorului sovietic Stalin au fost ridicate în mai multe oraşe din Rusia, inclusiv la Moscova în 2017, la iniţiativa Societăţii Ruse de Istorie Militară, o organizaţie pe care Medinski o conduce.
În acelaşi an, mai mulţi istorici au depus plângere împotriva sa, cerând să-i fie retrasă diploma de istorie, obţinută în 2011. Teza sa despre Rusia medievală, spun ei, abundă în erori şi inexactitudini.
Vladimir Medinski a făcut din glorificarea istoriei ruse calul său de bătaie, înmulţind finanţările publice pentru proiecte în acest sens, potrivit sursei citate.
Promovat din 2020 în funcţia de consilier al preşedintelui rus, el apare rar în mass-media. La sfârşitul lunii ianuarie, a prezentat un nou manual şcolar dedicat 'istoriei militare a Rusiei', destinat să îi înveţe pe adolescenţi că ofensiva din Ucraina a fost lansată pentru a 'apăra populaţia din Donbas', regiunea rusofonă din estul Ucrainei.
Opinia Cititorului