XTB: Cafenelele ar putea deveni un business de lux? Preţul cafelei, aproape de maximul istoric

F.D.
Companii / 17 septembrie

XTB: Cafenelele ar putea deveni un business de lux? Preţul cafelei, aproape de maximul istoric

Graficele preţurilor cafelei arată îngrijorător, iar evoluţia este similară celei privind boabele de cacao, care au înregistrat costuri la nivel record din cauza condiţiilor meteorologice şi a reglementărilor, arată analiştii XTB, companie de investiţii pe bursele internaţionale.

Brazilia este, în prezent, cel mai mare producător de cafea din lume, renumită pentru producţia sa de Arabica în regiunea Minas Gerais şi Robusta în Espirito Santo. Şi Vietnamul este lider în ceea ce priveşte producţia de Robusta, utilizată în principal pentru cafeaua instant. Provocările semnificative din producţia de Robusta din ultimii ani au dus preţul acesteia la maxime istorice.

Stocurile de cafea au fost reduse la cel mai scăzut nivel din 2001, stocurile de la bursa ICE ajungând la cel mai scăzut nivel din 1999 la sfârşitul anilor 2023/2024. Preţul actual de peste 260 de cenţi pe livră evidenţiază redresarea pieţei şi impactul dinamicii dintre cerere şi ofertă asupra preţurilor cafelei.

De ce cresc preţurile la cafea?

În timp ce cererea de cafea creşte moderat de la an la an, condiţiile meteorologice nefavorabile, care joacă un rol crucial, pot reduce producţia anuală cu 10-20%. O situaţie similară a dus la o creştere cu câteva sute de procente a preţurilor la cacao în ultimele luni.

În prezent, preţul unei tone de cafea depăşeşte 5.000 de dolari, în timp ce cacaua a ajuns la aproape 12.000 de dolari în perioada sa de vârf. Creşterea actuală a preţurilor este legată în primul rând de îngrijorările legate de producţia viitoare. La Niña, unul dintre cele mai puternice fenomene meteorologice din lume, provoacă secete în Brazilia, punctează analiştii XTB.

Ţara se confruntă în prezent cu cele mai grave secete din ultimii ani, ceea ce ar putea limita producţia de Arabica în sezonul 2024/2025 şi mai departe ar putea duce la un deficit în loc de surplusul aşteptat.

În plus, taifunul Yagi din Vietnam a distrus mulţi arbori, iar ploile aşteptate în lunile următoare din cauza La Niña ar putea duce la apariţia a numeroase boli care afectează pomii de cafea.

Reglementările influenţează şi ele viitorul preţ al cafelei, drept urmare, producătorii îşi măresc achiziţiile înainte ca acestea să intre în vigoare. Noile regulamente ale Uniunii Europene, care urmează să se aplice de la sfârşitul anului, vor interzice utilizarea bunurilor produse în zone în care au avut loc defrişări.

De asemenea, trebuie menţionat faptul că majorarea preţurilor pe pieţele europene este legată şi de blocarea parţială a Canalului Suez. Achiziţionarea de cafea din Asia sau din anumite ţări africane implică un traseu mult mai lung până în Europa.

Cum se reflectă creşterea preţului boabelor de cafea în cel de la cafenea?

Până de curând, se estima că ponderea costului cafelei într-o ceaşcă era de doar 1-2%. Cu preţurile actuale, cota de cost a materiei prime în sine începe să crească. Având în vedere că preţul standard al espresso-ului în Italia este de 1 euro, costul cafelei utilizate la preţurile de schimb este de aproximativ 5 eurocenţi.

Cu toate acestea, preţul cu amănuntul al cafelei este de cel puţin 2-3 ori mai mare, luând în considerare produsele celor mai populari producători de cafea din Italia. Astfel, costul cafelei utilizate pentru espresso ajunge la 10-15 eurocenţi, reprezentând 10-15% din costul final al produsului.

Preţurile Arabica au crescut deja cu aproximativ 40% în acest an, în timp ce cele pentru Robusta au crescut cu peste 90%. În ultimii ani, piaţa a fost mai degrabă excedentară decât deficitară, ceea ce indică faptul că există încă multă cafea la nivel mondial, arată analiştii XTB.

Pe de altă parte, creşterea cererii este practic neîntreruptă, iar doi sau trei ani de producţie dificili ar putea duce la o situaţie în care stocurile devin ireparabile. Acestea rămân deja la niveluri extrem de scăzute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb