Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, în această dimineaţă, că este indecis asupra participării la interviul de la Ministerul Justiţiei pentru poziţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), exprimându-şi însă dorinţa de a-şi continua activitatea în domeniu.
Zegrean a fost întrebat dacă se va prezenta în cursul zilei la interviul de la Ministerul Justiţiei pentru a fi desemnat candidat pentru poziţia de judecător la Curtea Europeană de Justiţie din partea României.
"Că voi merge, nu este adevărat. Că m-am înscris, este adevărat", a răspuns preşedintele Curţii Constituţionale.
"Încă nu m-am hotărât nici să mă duc la interviu", a mai afirmat Zegrean.
El a fost întrebat de ce nu s-a decis asupra participării la interviul de la Ministerul Justiţiei, el replicând: "De aia".
De asemenea, el a fost întrebat de ce s-a înscris în cursa pentru un post de judecător la Curtea Europeană de Justiţie.
"Pentru că vreau să merg mai departe, la anul mi se încheie mandatul aici (la Curtea Constituţională - n.r.). La anul, în 13 iulie, eu închei mandatul la Curte, şi nu pot să stau degeaba", a spus Zegrean, menţionând că se pregăteşte astfel pentru încheierea mandatului de judecător la Curtea Constituţională.
De asemenea, Zegrean a precizat că nu ştie în ce constă interviul de la Ministerul Justiţiei întrucât instituţia nu a făcut precizări în acest sens.
"Numirea o face Guvernul, Comisia (de la Ministerul Justiţiei - n.r.) doar selectează trei persoane din care Guvernul va numi pe cineva", a mai declarat preşedintele Curţii Constituţionale.
Zegrean a menţionat că nu a vorbit cu premierul Victor Ponta pe acest subiect.
"Eu mă aştept să-l aleagă pe cel mai bun, pentru că România trebuie să fie bine reprezentată acolo. Acolo este vorba de tot dreptul european, pe jurisdicţie, toată legislaţia, normele europene. Acolo se adoptă norme de 50 de ani, nu de ieri de alaltăieri. Uniunea a existat şi fără România şi trebuie cunoscut tot dreptul acela european. Dar ce face Curtea este foarte asemănător cu ce facem noi aici pentru că şi ei verifică conformitatea actelor normative din ţările membre cu legislaţia Uniunii, cu dreptul UE", a mai afirmat preşedintele CC.