Reporter: Care a fost cifra de afaceri a Thales în România pentru anul trecut şi ce estimări aveţi următorii ani?
Cristian Sfichi: Cifra de afaceri din 2024 pentru compania Thales România s-a ridicat la valoare de 214.231.971 lei, conform bilanţului contabil depus la Ministerul Finanţelor. Thales este un partener al României de zeci de ani. Am început acest parteneriat ca furnizor al forţelor armate române, iar, în 2007, grupul Thales a început să îşi dezvolte operaţiunile industriale în România. În prezent, poziţia nostră din România este consolidată şi avem o strategie de dezvoltare pentru următorii ani. Grupul Thales are doar trei centre de excelenţă în inginerie la nivel global, iar unul dintre acestea se află în Bucureşti şi deserveşte, din punct de vedere dezvoltare software, toate domeniile cheie în care activează compania noastră - apărare, securitate cibernetică, aeronautică şi domeniul spaţial. În concluzie, menţinem trendul crescător.
Reporter: Care sunt principalele provocari din aceasta perioada pentru compania Thales?
Cristian Sfichi: Principala provocare pentru Thales în această perioadă este să facem faţă cerinţelor clienţilor noştri în contextul creşterii cererii de soluţii diverse şi inovatoare, cu deosebire în arii strategice precum cele de apărare şi securitate. Principala noastră preocupare este, aşadar, să livrăm soluţiile în limitele de timp şi la standardele de calitate agreate, pentru a răspunde cât mai bine nevoii partenerilor cu care colaborăm. În acest scop, avem nevoie de forţă de muncă înalt calificată, iar cererea internă de ingineri şi programatori cu abilităţi de comunicare în limba franceză este tot mai mare. În România, este cu adevărat o provocare să găsim candidaţi care să fie specialişti sau experţi în domeniul tehnic, dar şi buni vorbitori de limbă franceză. Colaborăm în acest sens cu Universitatea Politehnică din Bucureşti care are programe de studiu în limba franceză, precum cele oferite de Facultatea de Inginerie în Limbi Străine. Echipa noastră a crescut constant de la an la an, cu aproximativ 35% faţă de anul 2024, şi ne străduim să menţinem acest trend şi în viitor.
Reporter: Care este alocarea pentru inovare-cercetare-dezvoltare?
Cristian Sfichi: Pentru inovare-cercetare-dezvoltare, în România alocăm anual în medie undeva între 3% şi 5% din cifra de afaceri, în proiecte spaţiale, în laboratorul de inteligenţă artificială, precum şi în domeniile biometrie şi securitate cibernetică. Este important de precizat că în România beneficiem de faptul că facem parte dintr-un grup cu prezenţă globală care investeşte anual peste 4 miliarde euro în cercetare şi dezvoltare în domenii cheie, în special pentru sectoare critice, cum ar fi inteligenţa artificială, securitatea cibernetică, tehnologiile cuantice şi cloud.
Reporter: Care este relaţia pe care Thales o are cu companiile partenere din România?
Cristian Sfichi: Unul dintre partenerii noştri de lungă durată este centrul de cercetare ELI-NP (Extreme LightInfrastructure - Nuclear Physics) de la Măgurele.Thales s-a alăturat programului ELI-NP în anul 2013 pentru a dezvolta cel mai puternic sistem HPLS (sistem laser de mare putere)din lume. Am început livrarea şi instalarea lui la sfârşitul anului 2016. Sistemul Thales este acum complet integrat şi testat şi a generat primele impulsuri cu un nivel record de putere de 10 PW(Petawatts) pe 7 martie 2019. În august 2020, instalaţia laser a generat zece impulsuri consecutive de 10 PW complet comprimate, reconfirmând Thales ca lider mondial în domeniul laserelor de mare putere. Aşadar, echipa Thales România a contribuit în mod direct la instalarea cel mai puternic sistem laser din lume (2x10 Petawatts) şi, în prezent, operează acest instrument ştiinţific unic, împreună cu experţii ELI-NP. Este cu siguranţă un parteneriat de care suntem mândri, să ajutăm Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) în efectuarea de cercetări teoretice şi experimentale cu ajutorul acestui sistem laser care va fi instrumentul central al unei noi instalaţii unice de cercetare fundamentală şi tehnologie avansată în domeniul fizicii nucleare. În domeniul apărării, parteneriatul de succes cu armata şi industria românească de peste 20 de ani şi cooperarea îndelungată cu Aerostar SA au evoluat într-un parteneriat industrial cheie, în cadrul căruia Thales a furnizat tehnologii de identificare a aeronavelor prietene (Identification Friend or Foe - IFF) majorităţii platformelor militare aeriene, terestre şi navale din România.
Reporter: Cât la sută din componentele produselor Thales sunt realizate în România?
Cristian Sfichi: Portofoliul Thales este extrem de vast şi de variat, iar cum spuneam, echipa din România este implicată în proiecte care fac parte din toate ariile strategice ale Grupului. Pentru unele dintre ele - de exemplu proiectele navale, cele de management al traficului aerian, sau cele de biometrie, acces securizat în aeroporturi şi securitate cibernetică, în care echipa din România este responsabilă pentru dezvoltarea nucleului de produs (core product), proporţia este de minimum 80%. Pentru alte domenii, distribuţia este mai echilibrată, aproximativ 50%, iar pentru altele, în care contribuim la dezvoltarea unor subsisteme şi oferim suport pe partea de adaptare şi mentenanţă a soluţiilor de inginerie complexe, procentul este mai mic, dar oricum depăşeşte 20%.
Reporter: Cum poate contribui compania Thales pe programele derulate de MApN privind securitatea şi apărarea României, mai precis ce produse s-ar putea încadra pentru programele priind înzestrarea Armatei Române?
Cristian Sfichi: Thales este o companie cu un specific aparte - portofoliul său de soluţii şi produse acoperă întreg spectrul spaţial, să spunem, de la cele pentru activităţi sau acţiuni desfăşurate în adâncul oceanelor - cum ar fi, de exemplu, soluţii de securitate pentru sisteme de gazoducte sau pentru extracţii de zăcăminte, sisteme de luptă antisubmarin sau contra minelor marine (detectare şi eliminare), soluţii de securizare a comunicaţiilor digitale subacvatice pentru submarine şi scafandri, vehicule autonome subacvatice, etc. - până la cele care se desfăşoară în spaţiul cosmic - soluţii complete (end-to-end) pentru toate tipurile de sateliţi, inclusiv militari (pentru apărare şi comunicaţii securizate), dezvoltare de infrastructură spaţială şi de tehnologii spaţiale avansate. Prin urmare, Thales are capacitatea de a furniza soluţii şi produse pentru orice fel de cerinţă de securitate şi apărare de care România ar avea nevoie - radare, sisteme electronice, sisteme de management al luptei, muniţie inteligentă, sisteme de criptografie avansată şi de securitate cibernetică, şi multe altele, pe lângă cele menţionate mai sus. În afară de capacitatea de a livra orice tip de produs sau soluţie de apărare şi securitate, Thales are şi o vastă expertiză în domeniu, atât la nivel global, cât şi în plan local.
Reporter: Aveţi vreun proiect finanţat de Uniunea Europeană din care o parte este derulat de Thales in România?
Cristian Sfichi: În prezent, explorăm oportunitatea de a colabora cu parteneri locali în proiecte care s-ar înscrie în programele europene SAFE (Support for Aerospace, Defence and Security) şi ReArm Europe. Aceasta ar fi o ocazie rară, dacă nu chiar unică, de a construi şi dezvolta capabilităţi interne care să răspundă cât mai bine nevoilor de apărare curente şi viitoare. Prin urmare, ne concentrăm în a găsi cele mai eficiente variante de colaborare care să ne permită şi să livrăm contractele aflate în desfăşurare.
Reporter: Vă mulţumim.