« Educat în România », în căutare de modele

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 28 iunie 2016

Platforma Educat în România, lansată recent, reprezintă o iniţiativă de descoperire a educatorilor pasionaţi din România, de activare a tradiţiilor şi de creştere comunitară prin reconectare la natură.

Teodor Frolu, Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23" a declarat: "Vrem să pornim de la conceptul că educat în România nu înseamnă o diplomă, ci o moştenire culturală, tradiţii şi valori".

"Educat în România" va fi o platformă complementară şcolii, care vine din societate pentru societate, de a activa valori care aparţin spaţiului românesc prin tradiţie şi educaţie. Totodată, va căuta activ modele umane şi meşteri în societatea românească actuală care să redea încrederea în educaţie ca motor de creştere personală şi socială.

Platforma lansează o provocare tuturor oamenilor educaţi din România, indiferent că sunt în şcoli sau profesează în comunitate, de a-şi folosi în mod concret educaţia şi de a îndrăzni să participe la activarea tezaurelor umane şi naturale.

Lavinia Bârlogeanu, profesor universitar la Universitatea Bucureşti, Falcultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, prezentă la lansarea proiectului, consideră că societatea de astăzi are o problemă de înţelegere îngustă a ceea ce înseamnă "educator", termenul şi-a pierdut sensul de iniţiativă. Astfel, în opinia doamnei Bârlogeanu, ne lipseşte educaţia iniţiatică, ne lipsesc maeştrii, oamenii care ne inspiră şi generează formare.

De asemenea, profesorul universitar consideră că şcoala este vinovată pentru că nu se ocupă de educarea sentimentelor, iar astfel este lăsată la voia întâmâmplării nevioia de a crede, dar şi partea de melos, iar oamenii nu mai ştiu în ce să creadă şi ce muzică să asculte.

Claudia Vrânceanu, psihanalist, a decalarat în cadrul conferinţei că platforma îşi propune să aducă partea umană, afectivă în educaţie.

Un prim pas către această direcţie este desfăşurarea unor ateliere biografice cu 7 personalităţi marcante, vii, educate în România. În cadrul acestora participanţii îşi vor redescoperi propria educaţie prin exerciţii de cunoaştere personală, va fi scos în evidenţă modul în care s-a educat fiecare în parte, cum şi-a însuşit valorile, ce îl animă pe fiecare să ofere altora educaţie, energie şi inspiraţie.

Educat în România caută mândria (nu ego-ul) persoanelor educate în România că s-au format în acest spaţiu cultural prin asimilarea unor tradiţii şi valori durabile şi responsabilitatea pentru cei care au nevoie de educaţie. Proiectul pune în faţa diplomelor oamenii şi consideră că poveştile de viaţă asumate şi valorile interiorizate sunt baza unei bune educaţii atât pentru sine, cât şi pentru cei din preajmă.

Totodată, proiectul caută educatorul ca model uman şi initiator al unor relaţii educaţionale bazate pe cunoaştere a lumii, conştiinţă de sine şi empatie pentru ceilalţi.

De asemenea, iniţiatorii proiectul consideră că educaţia nu se află doar în şcoală, ci în persoanele pasionate să ofere şi altora din cunoaşterea şi felul lor de a fi (grupuri de învăţare), în comunitate ( formată de oameni prin practici sociale) şi în tezaurele locale ( totuna cu patrimonial materiale şi imaterial al unui teritoriu).

"Îndrăznim să mergem în căutarea educatorilor în comunitatea largă. Fie că vorbim de profesor, de părinte, de maestru, de maistru sau de orice persoană din comunitate, educaţia este în primul rând o relaţie de creştere personală şi socială iniţiată de cel care are dorinţa şi puterea de a oferi pentru cel care are nevoia de a creşte şi dorinţa de a primi. Ştim din experienţă şi vom căuta să aprofundăm prin cercetări şi modele de activare locală că educaţia se transmite în toate spaţiile sociale şi că activează simultan potenţialul uman şi material", au afirmat iniţiatorii proiectului.

Platforma "Educat în România" este lansată de Asociaţia pentru Promovarea Educaţiei Deschise şi Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 cu sprijinul DC Communication, Webhit şi cu participarea unor cercetători din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb