Acord politic pentru consolidarea dialogului social în UE prin intermediul comitetului european de întreprindere

A.B.
Internaţional / 21 mai

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Parlamentul European şi statele membre ale UE au ajuns, miercuri, la un acord politic cu privire la Directiva revizuită privind comitetul european de întreprindere, care vizează consolidarea dialogului social în UE, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Comitetele europene de întreprindere (CEI) sunt organisme care se asigură că angajaţii sunt informaţi şi consultaţi cu privire la deciziile transnaţionale ale întreprinderilor cu peste 1.000 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în mai multe ţări din UE sau SEE. Implicarea semnificativă a angajaţilor în deciziile companiei poate ajuta la gestionarea schimbărilor, cum ar fi în timpul restructurării companiei sau atunci când se introduc noi tehnologii.

'Un comitet european de întreprindere mai puternic le oferă lucrătorilor din Europa posibilitatea de a-şi face auzită vocea cu privire la deciziile transfrontaliere care îi afectează. Acordul la care s-a ajuns astăzi este o veste foarte bună pentru dialogul social în Europa. Ea consolidează democraţia la locul de muncă, care este extrem de importantă pentru oameni în perioade de incertitudine şi schimbare', a declarat vicepreşedinta executivă pentru drepturi sociale şi competenţe, locuri de muncă de calitate şi pregătire, Roxana Mînzatu, citată în comunicat.

Printre principalele îmbunătăţiri aduse directivei revizuite se numără şi aceea că membrii comitetului european de întreprindere trebuie să primească un răspuns motivat înainte ca întreprinderea să ia decizii cu privire la chestiuni transnaţionale. Întreprinderile trebuie, de asemenea, să explice de ce se aplică restricţii de confidenţialitate în ceea ce priveşte schimbul de informaţii referitoare la aspecte transnaţionale. Sunt prevăzute, totodată, drepturi egale pentru lucrători de a solicita comitete europene de întreprindere, prin eliminarea derogărilor, care va extinde aceste drepturi la 5,4 milioane de lucrători din 320 de întreprinderi multinaţionale care au încheiat acorduri înainte de 1996.

Totodată, Directiva revizuită clarifică situaţiile în care un subiect se califică drept 'transnaţional', inclusiv efectele indirecte asupra lucrătorilor din alte state membre. În plus, acordurile comitetului european de întreprindere trebuie să specifice resursele financiare şi materiale, inclusiv bugetul, sprijinul din partea experţilor şi formarea. De asemenea, statele membre trebuie să se asigure că CEI şi GSN pot avea acces la justiţie pentru încălcarea drepturilor lor, fie prin costuri finanţate de angajator, fie prin alte mijloace, cum ar fi asistenţa judiciară. De asemenea, statele membre trebuie să notifice Comisiei modul în care CEI pot iniţia proceduri judiciare sau administrative.

Parlamentul European şi Consiliul trebuie acum să adopte în mod oficial acordul politic. Statele membre vor avea apoi la dispoziţie doi ani de la publicarea directivei revizuite în Jurnalul Oficial pentru a pune în aplicare legislaţia. Noile norme se vor aplica la un an după această dată. În timpul acestei tranziţii, acordurile CEI existente pot fi adaptate pentru a îndeplini cerinţele revizuite.

CEI şi alte forme de informare şi consultare transnaţională există în aproximativ 1 000 de întreprinderi multinaţionale, reprezentând aproximativ 16,6 milioane de angajaţi din UE. Acestea contribuie la protejarea locurilor de muncă şi a industriilor din Europa şi la asigurarea competitivităţii UE. În prezent, există aproximativ 1 000 de organisme transnaţionale de informare şi consultare, dintre care două treimi sunt comitete europene de întreprindere. În fiecare an sunt create aproximativ 20 de noi comitete europene de întreprindere.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0730
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0028
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.6088

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb