Adiss, companie listată în Piaţa AeRO, a solicitat intrarea în concordat preventiv

A.I.
Piaţa de Capital / 28 iulie, 07:42

Sursă foto: site-ul oficial ADISS

Sursă foto: site-ul oficial ADISS

Decizia vine într-o perioadă marcată de întârzieri majore în decontarea fondurilor publice, alături de suspendarea şi amânarea licitaţiilor din programele naţionale de finanţare, potrivit raportului emitentului

Compania a înregistrat pierdere în primul trimestru, în vreme ce gradul general de îndatorare se ridica la 64%

Adiss, companie de inginerie din ţara noastră specializată în domeniul tratării şi epurării apei, a solicitat Tribunalului Maramureş intrarea în procedură de concordat preventiv, ca parte a unui plan amplu de reorganizare şi adaptare strategică la noile condiţii economice şi operaţionale din sectorul infrastructurii de apă, conform unui raport al emitentului publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Decizia vine în contextul unei perioade marcate de întârzieri majore în decontarea fondurilor publice, de suspendarea şi amânarea licitaţiilor din programele naţionale de finanţare şi de blocaje generate de factori administrativi şi de piaţă care au afectat întregul sector al infrastructurii de apă şi canalizare din România, se mai menţioneză în raportul de la BVB semnat de preşedintele Eniko Dancoş.

Acesta mai susţine că societatea a fost expusă, într-un moment critic, unei forme agresive de concurenţă neloială. ”Adiss a luat măsuri ferme şi va merge până la capăt pentru a proteja integritatea companiei şi a angajamentelor faţă de clienţi”, se punctează în raport.

Potrivit documentului, solicitarea intrării în concordat preventiv este o decizie responsabilă - menită să protejeze proiectele în derulare, parteneriatele contractuale şi locurile de muncă, în timp ce compania implementează măsuri de eficientizare şi modernizare.

”Adiss este o companie cu un portofoliu solid, know-how tehnic consistent şi parteneriate active cu autorităţi şi clienţi din întreaga ţară. Prin concordat, alegem o cale reglementată, transparentă şi orientată spre soluţii, care ne permite să continuăm activitatea şi să accelerăm transformarea organizaţională începută deja”, a transmis conducerea companiei.

Procedura de concordat preventiv permite firmelor să se redreseze în mod controlat, protejate legal, cu sprijinul creditorilor şi sub supravegherea administratorului concordatar, fără ca activitatea curentă să fie întreruptă.

Vineri, acţiunile Adiss au suferit o depreciere de 29,6%, până la 0,304 lei, după ce titlurile companiei fuseseră suspendate temporar de la tranzacţionare.

Pentru primul trimestru al anului, emitentul a raportat o cifră de afaceri netă de 1,5 milioane lei, cu 69% sub cea din acelaşi interval al anului trecut şi o pierdere de aproape 1,4 milioane lei, mai mare decât cea de 0,8 milioane lei din intervalul ianuarie-martie 2024.

Potrivit raportului societăţii, perioada a fost marcată de provocări semnificative, generate în principal de întârzieri în aprobarea şi alocarea finanţărilor guvernamentale şi europene către autorităţile contractante, situaţie ce a condus, inevitabil, la o stagnare temporară a implementării proiectelor deja contractate şi, implicit, la o scădere a activităţii comerciale şi financiare.

Valoarea activelor totale se ridica la 66,2 milioane lei, cu 9,4% sub cele din primele trei luni ale anului trecut, cele imobilizate fiind de nouă milioane lei, în vreme ce activele circulante erau de 56,8 milioane lei. Pe de altă parte, datoriile totale erau de 42,2 milioane lei, în scădere cu 9,8% faţă de cele din primul trimestru al anului trecut, datoriile pe termen scurt fiind de 37,7 milioane lei, în vreme ce datoriile pe termen lung se ridicau la 4,5 milioane lei, în scădere cu 36% faţă de cele in intervalul ianuarie-martie 2024.

Prin urmare, gradul general de îndatorare al Adiss se ridica la 64%, echivalentul unui nivel relativ ridicat de îndatorare pentru companie.

Potrivit ultimului raport financiar al emitentului, în primele trei luni ale anului, Adiss s-a axat pe optimizarea structurii de finanţare şi reducerea expunerii bancare. ”Drept urmare, la finalul trimestrului, am înregistrat o reducere semnificativă a datoriilor bancare, consolidând astfel stabilitatea financiară a companiei şi creând premisele pentru o revenire puternică în trimestrele următoare”, se arată în raport.

Compania a debutat în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti în data de 8 septembrie 2021, la o evaluare anticipată de 25,5 milioane de lei. Vineri, capitalizarea bursieră a emitentului se ridica la 5,2 milioane lei. Acţionarul majoritar al Adiss este Cristian Raţ, ce deţine 76% din compania de inginerie specializată în domeniul tratării şi epurării apei.

Opinia Cititorului ( 8 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. statul a dat comenzi la multe firme private si nu le-au platit si nici nu au mai continuat lucrarile in multe cazuri, asa ca firmele au facut credite, au investit, au cumparat stocuri, iar statul le intoarce spatele

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    ar fi buna o recapitulare a ce s-a intamplat aici. In primul rand, nu exista nicio motivatie pentru care firma asta a venit la bvb. mie mi s-a parut ft. ciudat ca dupa ce cotatia a scazut la jumate, majoritarul nu a facut rascumparare? Nu ai vrea sa iti cumperi ce ai vandut la juma de pret? de ce? nu e o afacere buna?

    Majoritarul nu s-a aratat niciodata, ok .... sa zicem ca mai sunt si altele. totusi a venit cu un memo cu cresteri mari, gen 4x CA in cativa ani...apoi mai e partea cealalta cu divizarea, cu activele...apoi faptul ca an de an semestru de semestru raportarile erau foarte slabe, nimic niciodata in concordanta cu memo sau cu bugetul, asa ca veneau cu bugete din ce in ce mai slabe. este pur si simplu doar un esec antreprenorial? oh no, there's more, zice ca au descoperit o frauda majora care i-a afectat. pai cum ai permis frauda aia, n-ai procese, n-ai nimic? as dori sa aud si opinia intermediarului care i-a listat, ce s-a intamplat din punctul lor de vedere. sau doar s-au luat cu valul de listari? la adresa pentru investitori raspundeau dupa luni de zile sau niciodata, deci un contraexemplu de comunicare. Stiti care e tragedia? nu adiss, ci faptul ca asemenea ei sunt atat de multe.....de asta suntem unde suntem, ca bursa. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. majoritarul chiar a cumparat actiuni din piata cand era 09 si 1 leu, nu foarte multe, dar fata de altii a luat ceva

      majoritarul a imprumutat adiss cu peste 2.2 milioane lei fara dobanda prin firma adiss management pe care o detine

      deci a facut anumite lucruri  

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      ...

      asta este o problema cu toate firmele mici: nu au procese. nu au procese de previzionare solide, nu au procese de gestiune a stocurilor solide, nu au procese in resurse umane etc. dar, mai ales NU AU procese de gestionare a riscurilor, care ar reduce riscul de frauda (atentie! de a REDUCE, nu de a elimina, pentru ca riscul asta nu poate fi niciodata eliminat in conditii de eficienta economica). de ce? pentru ca riscul este foarte greu de inteles de catre majoritatea oamenilor, inclusiv a oamenilor de afaceri. este ceva "indepartat", intangibil. nici in firmele mari oamenii nu il inteleg, doar ca acolo li se baga pe gat un proces pe care trebuie sa il urmeze. este un proces greoi, frustrant si care necesita resurse din business pentru un rezultat care, de cele mai multe ori, creaza si mai multa frustrare, pentru ca tot angajatilor li se cere sa implementeze planuri de masuri. de aceea, toti fug de procesul asta ca de dracu' acolo unde este. de multe ori se face de mantuiala. stiu, pentru ca am lucrat pe procesul asta si il cunosc bine. iar firmele mici... pur si simplu nu il au, multe nici nu sunt constiente ca ar trebui sa aiba un proces formal de risk management. va dau exemplu de risc major: la companii gen AG si altele de pe AERO, patronul taie si spanzura. el le stie pe toate, el ia toate deciziile. daca, doamne fereste, il loveste o basculanta ce se intampla cu business-ul ala? un proces de risk management ar fi cerut un consiliu de administratie cu atributii clar atribuite, dar mai ales competent si pregatit sa preia rolul acestuia in caz de Doamne-fereste...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      ok, recunosc ca nu am urmarit foarte atent, daca a cumparat actiuni din piata sunt sigur ca le-a si raportat. apropo daca tot stii si ai urmarit, esti sigur ca aceasta companie a raportat tot corect complet si la timp conform regulilor bursei?

      nu stiam de imprumutul acela, pe unde e scris? o fi in raporturile anuale, deci ar trb sa fie la bursa. daca e asa, mea culpa, clar nu vreau sa dezinformez. 

      Dar e ok sa vina cu memo de crestere de 4x si apoi an de an sa raporteze cum a raportat? nu mai zic de auditurile cu rezerve 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      este raportat tot in documentele trimise la bursa, doar ca nu sunt urmarite stirile asa des de investitori, este o companie care raporteaza trimestrial, foarte detaliat si corect.

      cand au facut estimarile bugerare era anul 2021, dobanzile la credite bancare erau de 4 ori mai mici, iar statul nu avea probleme cu platile ca azi 

      aceste firme care au lucrari publice se indatoreaza pentru stocuri, plata subcontractori, forta de munca etc si se bazeaza ca vor incasa de la stat 

      normal ca te blochezi daca nu primesti banii pe ce ai lucrat  

      sa nu uitam ca si teraplat de cativa ani are probleme, au raportat chioar pierderi in ultima vreme din cauza contractelor cu statul, doar ca e firma mare si e mai bine capitalizata

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      la AG exista echipa manageriala, nu sta totul in Horia Cardos

      toate companiile antreprenoriale au conducatori care ingluenteaza si se implica deciziv 

      e cazul si la TSLA de exemplu

      oar cu previzionarea, la ce instabilitate financiara este in lume de cativa ani, nu cred ca cineva poate sa fac bugete previzibile, mai ales in Romania  

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0704
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3443
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4328
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8297
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3382

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb