Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, consideră că virusul SARS-CoV-2 nu va ieşi "prea curând" din circulaţie, din cauza numărului mare de mutaţii pe care a început să şi-l dezvolte, conform Agerpres.
"Acest virus SARS-CoV-2 nu are de gând să iasă prea curând din circulaţie - nivelul mare de mutaţii pe care a început să şi-l dezvolte. Chiar în această dimineaţă am citit un articol care urmează să fie rapid publicat, cu multitudinea de mutaţii pe care le are la nivel de structură de spike, peste 38 de variante, care se pare că asociază un grad de infectivitate şi de severitate mai mare bolilor pe care le induc. Este foarte adevărat că aceste mutaţii au fost izolate de la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris", a afirmat Streinu-Cercel, joi, la conferinţa de lansare a proiectului "Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România".
El a menţionat că pacienţii care au venit, până în prezent, la Institutul ''Matei Balş'' cu alte patologii decât COVID nu s-au infectat cu noul coronavirus.
1. ARN versus ADN
(mesaj trimis de alex în data de 30.07.2020, 21:21)
Diferenta intre ARN si ADN este doar o grupare hidroxil (OH) in plus la fiecare monomer din lant. O diferenta mica, dar cu consecinte majore.
Una dintre consecinte este ca lantul de ARN este mult mai putin stabil decat cel de ADN. Prin efect de proximitate, gruparea OH faciliteaza scindarea lantului de ARN, de aceea virusurile care au ARN sunt mult mai putin stabile decat cele a caror informatie este codata de ADN. Cu alte cuvinte, virusurile ARN muteaza de zor. Asta nu este o surpriza in cazul SARS-CoV-2, ci este inerent pentru un virus ARN precum noul coronavirus.
Partea proasta este ca mutand frecvent, virusurile ARN sunt relativ greu de gestionat de catre sistemul imun si de catre vaccinuri.
Exemple de virusuri ARN care muteaza frecvent si care nu sunt inca eficient gestionate medical sunt virusul hepatitic C si virusul HIV. Ambele cunoscute de zeci de ani, studiate intens si totusi fara vaccin eficient in prezent.
2. o banală gripă
(mesaj trimis de Sictirou în data de 31.07.2020, 09:34)
Cum era, măi, Cercel, anul trecut în decembrie? Spuneai că e o banală gripă și că Wuhan este prea departe ca să ajungă virusul la noi.
Cine dracu mai pune botul la ce spui tu, botanist se numește.